Opasno salo

Želiš se riješit abdominalnog sala? Postoji nekoliko jednostavnih trikova

Nije toliko bitno što ne možeš zakopčati traperice ili pokazati skladnu figuru u strukiranoj haljini, koliko to što abdominalno salo škodi zdravlju

pexels-andres-ayrton-6551105.jpg
Foto: Pexels

Nekoliko kilograma viška neće ti utjecati na zdravlje i nije problem ako ponekad ne možeš zakopčati hlače, no kada se udebljaš toliko da moraš ići kupovati novu odjeću i kilogrami ti krenu smetati u obavljanju svakodnevnih obveza, a pri hodanju se brzo umoriš, vrijeme je da uzmeš stvar u svoje ruke i riješiš se suvišnih kilograma, osobito onih koji su se nakupili oko struka. Abdominalno salo ugrožava zdravlje jer ga tijelo skladišti oko vitalnih organa u trbuhu i opterećuje ih te dovodi do brojnih kroničnih bolesti poput dijabetesa, srčanog i moždanog udara, visokog tlaka te brojnih drugih.

Image
I to je moguće

Zdrava prehrana na budžetu: Kako se hraniti bolje, a ne potrošiti previše?

Image
Foto: Pexels

Umjesto da u očaju posegneš za još jednom vrećicom čipsa ili čokoladom, pročitaj ovaj članak do kraja i već danas uvrsti nekoliko zdravih navika u svoj život. Vidjet ćeš, vrlo brzo ćeš osjetiti pozitivne promjene na svom tijelu - od onih da ćeš moći bez problema zakopčati hlače i osjećati se laganije u svojoj koži te imati redovitu probavu i puno energije do onih estetskih - pokazat će se struk i ravan trbuh, a koža će biti blistavija jer će se oganizam očistiti od toksina.
U nastavku pročitaj o kojim se zdravim navikama radi, a koje će te istopiti abdominalno salo.

Pokreni se

Nema ništa bez pokoje kapi znoja, no uloženi trud se uvijek isplati. Uvedi u svakodnevicu rekreaciju. Kada kažemo svakodnevicu, to mislimo doslovce - svaki dan budi fizički aktivna barem pola sata - žustro hodanje pri kojem ćeš se oznojiti, vježbe snage, bilo koji oblik fitnessa - sve se računa. Umjesto na kauču pola sata do sat provedi na zraku dok vremenski uvjeti dozvoljavaju, a kasnije se prebaci u neku dvoranu za vježbanje.

Image
Foto: Pexels

Opusti se

Debljanje u struku usko je povezano sa stresom. Kad si napeta, tijelo luči kortizol - hormon stresa, koji djeluje tako da potiče organizam da energiju pretvara u masnoće i skladišti oko tvog struka. Nekada nam je ovo kao vrsti zaista bilo potrebno, no danas hrane ima i ne bježimo od nikoga. Stoga, dozvoli svome tijelu da se odmori i opusti. Na taj način kortizol će biti u granicama normale, a tvoj struk vitak.

Image

Naspavaj se

San je prijeko potreban i tijelu i psihi jer se kroz njega regeneriraju. Stanice se obnavljaju, mozak čisti od mentalnog otpada nagomilanog kroz dan. No, to nije sve. San odlučuje koliko ćeš hrane pojesti kroz dan. On utječe na lučenje hormona sitosti i hormona gladi. Ako nisi naspavana tijelo će u pretjeranoj mjeri lučiti hormon gladi grelin, a ti ćeš imati potrebu cijeli dan nešto jesti. Pritom ćeš zbog manjka energije žudjeti za kaloričnim namirnicama i šećerom, odnosno svom onom nezdravom hranom koju bi trebala izbjegavati.

Image
Foto: Pexels

Povećaj unos vlakana

Za zdrav metabolizam i probavu od ključne je važnosti unositi u organizam vlakna, a njih ćeš naći u voću i povrću, cjelovitim žitaricama i mahunarkama. Što više vlakana budeš unosila, to ćeš imati uži struk i ravniji trbuh. Vlakna omogućuju bakterijama u tvojim crijevima da stvore zaštitni sloj koji će blokirati apsorpciju masti i kolesterola iz prehrane. Vlakna također pomažu u stabilizaciji razine hormona inzulina što je vrlo bitno za zdravlje, a i utječe na abdominalno salo.

Image
Foto: Pexels

Smanji unos šećera i pricesuirane hrane

Šećer i visokorpocesuriana hrana (koja je također bogata šećerom) usko su povezani sa salom oko struka. Izbacivanjem istih iz prehrane vrlo brzo ćeš vidjeti razliku u opsegu svog struka i trbuhu. Visokoprocesuirana hrana dovodi do upala u organizmu, visokog kolesterola, visokog tlaka ze oslabljuje imunitet. U svakom slučaju puno je razloga da ju svedeš na minimum.

Image
Foto: Pexels