Upoznaj Josipu Pichler, Osječanku koja stoji iza unikatnog nakita Ginger Deer Studio

Svestrana Josipa diplomirana je biologinja koja je svoju ljubav prema prirodi i rukotvorinama spojila u jedinstveni nakit

Upoznaj Josipu Pichler, Osječanku koja stoji iza unikatnog nakita Ginger Deer Studio

Šljokice, začini, mliječni zub - nema toga što nismo vidjeli 'zarobljeno' u unikatnom nakitu Ginger Deer Studio. A žena koja stoji iza brenda jednako je svestrana kao i smola s kojom radi. Njezino ime je Josipa Pichler i kako kaže, brineta je koja cijeli život želi imati ginger kosu, ali ju genetika ne voli. Upravo je to bila inspiracija za ime brenda.

Osječanka Josipa diplomirana je biologinja, a nema onoga što joj ne ide od ruke. Osim što je pokrenula vlastiti posao izrade nakita, bavi se uzgojem i preradom ljekovitog bilja, točnije smilja. Preko ljeta vodi pogon destilacije gdje proizvodi organska eterična ulja i hidrolate, a ostatak godine priprema nove projekte i izrađuje nakit. 


Kako je započela priča Ginger Deer nakita?

Kad sam bila treća godina faksa, mislila sam da je učenje najgora stvar na svijetu i da nema šanse da ću cijele dane provoditi gledajući u knjigu. Trebao mi je ispušni ventil i rad rukama. Oduvijek sam se bavila kreativnim stvarima, ali smola je jedino što mi je zadržalo pažnju na duži period.

Kako to da si se odlučila baš za epoksi smolu?

Dobila sam na poklon transparentni prsten od epoksi smole koji je u sebi imao vijke i šarafe i sjećam se da mi je to bila najbolja stvar koju sam ikad vidjela. Sad mi je to moje oduševljenje simpatično jer su takve stvari nešto najosnovnije što se može napraviti sa smolom, ali još ga uvijek čuvam da me podsjeti na skromne početke.


Što te inspirira kod stvaranja kolekcije?

Ne inspiriram se "vanjskim" stvarima, trendovima i modom. Inspiriraju me oblici i predmeti od kojih izrađujem kalupe i zatim nakit, kao i sama svojstva smole.

Kako izgleda tvoj tipični radni dan te uspiješ li odvojiti privatno od poslovnog?

Ne uspijem, užasna sam u organizaciji, ali to ide na štetu mene, a ne krajnjih kupaca. To u prijevodu znači da neke dane ne radim jer često putujem, a druge radim dan i noć. Često objavljujem proces izrade na društvenim mrežama pa se nemojte iznenaditi ako uhvatite story u tri ujutro (smijeh).

Koliko vremena utrošiš za izradu i kako ukratko izgleda proces izrade nakita?

Proces izrade traje dosta dugo kada se usporedi s ostalim tehnikama izrade nakita. Sastoji se od izrade silikonskih kalupa, izlijevanja smole, rezanja, strojnog suhog brušenja, ručnog mokrog brušenja, lakiranja i poliranja. U prosjeku traje tjedan-dva, jer radim skupno, a ne jednu po jednu stvar.

shimmer fallback


Koje proizvode ti je najdraže izrađivati?

Najdraže mi je izrađivati custom made narudžbe kad mi ljudi pošalju neki svoj predmet koji žele nositi kao komad nakita. Šira publika različito reagira na takve objave jer bi se neke narudžbe mogle smatrati malo bizarnima. S druge strane, ništa mi dosad nije bilo dovoljno bizarno da bih odbila narudžbu. Po struci sam biolog i na faksu sam se nadirala puno gadnijih stvari da bi me ove sitnice šokirale. Dosad je u smoli završilo nekoliko prvih mliječnih zubića, pramenova kose sa prvog šišanja, pepeo, kanđice i dlaka od preminulih kućnih ljubimaca, latice iz svadbenog buketa, jedan raspuknuti vjenčani prsten i komadić košulje Morrisseyja s jednog očito divljeg koncerta.

Koliko je teško biti poduzetnica u današnje vrijeme? Koje su prednosti, a koje mane kada si sama svoja šefica?

Prema mom skromnom mišljenju – jako teško, pogotovo ako tek počinjete. Prije sam uvijek zagovarala poduzetništvo i htjela sam biti ovo što sam danas, a sad ima dana kad mi je svega previše i želim raditi posao od 8 do 4. Imati samo jednu stvar na koju moram misliti i jednog šefa koji me sekira. Ovako me svakodnevno sekira barem 20 stvari iz različitih područja (smijeh). Ali na kraju krajeva se isplati jer sam puno fleksibilnija s vremenom i razvila sam različite vještine za koje nikad nisam mislila da će mi trebati.

Kako si se probila na tržište?

Kad sam tek počinjala bila sam jedna od prvih koje su se bavile izradom nakita od epoksi smole. To je samo po sebi bilo novo i zanimljivo tako da sam moj rad često objavljivali u medijima.


Imaš li neki savjet za mlade poduzetnice?

Ne smatram se mjerodavnom dijeliti savjete jer imam samo nekoliko godina iskustva i smatram da ima puno uspješnijih žena koje bi dale bolje savjete. Ali ako moram dati neke savjete za nekog tko želi ući u modnu industriju rekla bih da razdvojite posao od prijateljstva i nemojte da vas zavara slatkorječivost budućih suradnika. Pazite s kim potpisujete ugovore i što piše u njima. 

Gdje možemo kupiti nakit?

Trenutno samo online i na sajmovima. Prije je nakit bio bilo moguće kupiti i na fizičkim lokacijama diljem Hrvatske, ali sam zbog velikog broja negativnih iskustava odlučila sve povući.

Što nam novo spremaš?

Svakodnevno objavljujem nove komade nakita. Trenutno direktno izlijevam smolu u zlatne okvire i punim ih biljkama.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.