Počinje nova ‘Budi mi prijatelj’ kampanja: pomozite nam opremiti bolnice diljem Hrvatske neophodnim uređajima za životno ugroženu djecu

Možda više nego ikad prije, ova godina pokazala je svima koliko je briga o drugima važna. A udruga „RTL pomaže djeci“ već dugi niz godina brine o onima kojima je pomoć najpotrebnija – djeci.

Počinje nova ‘Budi mi prijatelj’ kampanja: pomozite nam opremiti bolnice diljem Hrvatske neophodnim uređajima za životno ugroženu djecu

 I ove godine udruga provodi kampanju „Budi mi prijatelj“, koja počinje od ponedjeljka, 9. studenoga, a u sklopu koje će se tijekom studenog i prosinca prikupljati sredstva za financiranje projekata.

U KBC-u Osijek potrebno je nabaviti neonatalni respirator s mogućnošću visokofrenkventne oscilacijske ventilacije koji bi pomogao u liječenju respiratornih problema prijevremeno rođenih beba koje u Osijek dolaze iz raznih dijelova Slavonije i Baranje.  Uređaj bi bio značajan iskorak u liječenju nedonoščadi i novorođenčadi s najtežim oblicima zatajenja disanja te bi pružio još jednu terapijsku opciju najteže bolesnoj novorođenčadi te novorođenčadi sa specifičnim stanjima. U sklopu projekta ujedno je potrebno promijeniti i podne obloge u Zavodu za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu kako bi se osigurali optimalniji uvjeti rada i boravka.

U riječkom KBC-u nedostaje inkubator za nedonoščad koji bi osigurao bolje i kvalitetnije uvjete liječenja i optimalnijeg nadzora životno ugrožene djece. Naime, sva visokorizična novorođenčad po porodu mora biti smještena u inkubatore zbog održavanja topline i vlage optimalne za svako pojedinačno prijevremeno rođeno dijete. A osim što je broj inkubatora na Zavodu za intenzivno liječenje i neonatologiju nedostatan, postojeći inkubatori su zastarjeli.

U KBC-u Zagreb, Klinici za pedijatriju na Odjelu za intenzivno liječenje djece potrebno je nabaviti uređaj za liječenje inhalacijskim dušik-oksidom koji će osigurati kvalitetnije liječenje kritično bolesne djece s plućnom hipertenzijom. Naime, kod djece s urođenim srčanim manama, teškim disajnim tegobama i/ili drugim uzrocima teške hipoksije, javlja se potreba za vrlo specifičnim liječenjem tijekom kojega se, inhalacijom plina dušik-oksida, postiže diletacija plućnog krvožilja te posljedično bolja oksigenacija i opskrba tkiva kisikom te olakšani rad srca. Navedena terapija od iznimne je koristi i važnosti tijekom pre-operativnog i post-operativnog liječenja novorođenčadi i djece s prirođenim srčanim manama.

Sredstva kojima će se financirati projekti prikupljaju se pozivom na humanitarni broj udruge 060 9007 (cijena poziva je 6,25 kn plus PDV), koji je aktivan tijekom cijele godine, direktnom uplatom na donacijski žiro-račun udruge HR67 24070001500331700 ili uplatom kreditnom karticom putem internetske stranice Udruge www.rtlpomazedjeci.hr