#ostanidoma: Saznale smo sve o ilustratorici Maji Tomljanović čiji nam radovi odmah poprave raspoloženje

Serijom ilustracija #ostanidoma mlada Senjkinja sa samoborskom adresom na simpatičan način objašnjava zašto je važno ostati kod kuće

#ostanidoma: Saznale smo sve o ilustratorici Maji Tomljanović čiji nam radovi odmah poprave raspoloženje

Radovi Maje Tomljanović već na prvi pogled popravljaju raspoloženje. Ilustracije, pa i aktualne, zrače bezbrižnošću i lakoćom koju može osjećati i širiti oko sebe samo osoba vedra duha, zaigrana i zarazne, dobre energije. Učinilo mi se da su ove simpatične, ali snažne ilustracije - obratite pozornost na žene na njima, odraz same Maje, a u to sam se uvjerila kada sam s njom porazgovarala.


Plavuša kratke kose, dječačke frizurice i prekrasnog osmijeha sve što poželi pretvara u stvarnost. Tako je prije četiri godine hrabro ostavila siguran posao grafičke dizajnerice i posvetila se svojoj ljubavi – crtanju.  Na pitanje kako se odlučila na taj korak i je li ju bilo strah odgovara kako je jednostavno morala slijediti svoje srce.

shimmer fallback


(FOTO: Privatni album)

"Nekako se nisam više vidjela u toj cijeloj korporacijskog priči, a pošto mi je crtanje prva ljubav htjela sam vidjeti mogu li mu se vratiti nakon toliko godina pauze. Iskreno nisam planirala da će mi ilustracija biti glavni izvor prihoda niti da ću se s njom baviti full time. Znala sam samo da želim početi opet crtati pa gdje god me to odvede. I dogodio se najbolji mogući scenarij - da mi je ilustracija primarni posao. Je li me bilo strah, ne ni najmanje. Imala sam iskustva, dobar portfolio, i cilj, znala sam da se ne želim nigdje zaposliti nego započeti nešto svoje. Sada kada gledam, to mi je bila najbolja odluka koju sam donijela i nekad se pitam zašto nisam prije napravila takav zaokret", kaže 41-godišnjakinja.Biti privatnik, osobito u današnje vrijeme nije nimalo jednostavno, no ipak ima i puno dobrih strana. Evo kako to izgleda kod Maje, kada na vagu stavi izazove i prednosti .  "Najviše mi se sviđa sloboda koju imam, sama odlučujem na kojim ću poslovima raditi, koje ću proizvode uvesti u shop, sama si određujem radno vrijeme, sama odlučujem kada ću na godišnji i koliko, a najvažnije je da volim to što radim. Najveći izazov je svakako kada radim za klijenta da napravim ilustraciju koja će najbolje predstaviti njegov proizvod, a da istovremeno ostanem vjerna sebi i svom stilu.Noviji radovi inspirirani su aktualnom situacijom. Pitala sam ju kako provodi dane u izolaciji i trpi li joj posao?

"Radim od doma zadnje 4 godine, a prije toga sam isto neke periode u životu radila od doma tako da sam navikla na svojsvrsnu izolaciju. U dnevnom ritmu skoro ništa mi se nije promijenilo osim što pratimo online školu kroz jutro dok radim.

Kada ne radim onda ili odemo u neku šetnju ili na planinarenje, naravno što dalje od drugih ljudi, gledamo tv, igramo društvene igre ili kuhamo. Za sada mi posao ne pati, online shop mi dobro radi, poslovi koje sam imala dogovorene prije pandemije nisu otkazani, i ono što me veseli je da se novi poslovi dogovaraju i planiraju".


Majine ilustracije su šarene, vesele,  pršte optimizmom, a ona će dodati i da su ženstvene i zaigrane. I zaista jesu. Najčešći motiv na njima su žene, a na pitanje zbog čega, kaže - ni sama ne zna. "Da, žena je u centru svake moje ilustracije, a zašto ne znam ni sama.Rekla bi da mi je bliskije i jednostavnije prodrijeti u ženski um, a ruka mi već i sama ide prema ženskoj formi", iskreno će ilustratorica. "Volim jako i putovanja pa su moje ilustracije često inspirirane njima", dodaje.  Kada ne radi, svaki slobodan trenutak provodi u prirodi, sa svojom obitelji.  Majka je dječaka koji će uskoro napuniti 12 godina pa me zanimalo voli li i on crtati kao mama i traži li ponekad od nje da mu nešto nacrta. Naime, među ilustracijama ima i onih s dječjim motivima. "Ne nije nikada tražio i on uopće ne voli crtanje, jedino što voli je crtati su tlocrti :)  A dječji motivi su se jednostavno nametuli samo od sebe, kada sam htjela malo bolje naučiti crtati životinje. Pa sam vidjela da mi ispadaju jako smiješno i da bi bili super kao posteri za djecu". Pisci, slikari, kompozitori, kipari, ustvari svi oni ljudi koji stvaraju nešto, na pitanje imaju li najdražu skulpturu, pjesmu ili roman, načešće će svoja djela usporediti s djecom i reći da ih sve vole jednako. Za kraj sam pitala Maju ima li najdražu ilustraciju i odgovor me razveselio.


"Iako donedavno nisam imala najdražu tj. uvijek kada bi me netko to pitanje postavio nisam znala odgovor jer mi se bilo jako teško odlučiti. Međutim nedavno sam nacrtala(Ispod sunca) koja mi je definitivno najdraža, barem trenutno". 


shimmer fallback


(FOTO: Maja Tomljanović: Under the sun)

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.