Kako se osigurati na internetu?

Jeste li znali da svakim klikom na internetu, od internetskih stranica do društvenih mreža, ostavljate osobne podatke? Znate li možete li ih i kako obrisati?

Kako se osigurati na internetu?
Play logo

Kako zaštititi osobne podatke kada ste online?

1. Koristite složene lozinke
Ne dopustite drugima da vide vaše pristupne podatke. Za ulaz na bilo koji od svojih uređaja i računa na internetskim medijima - koristite što složenije lozinke kako biste zaštitili svoje podatke. Ovo je posebno važno za e-mail i društvene mreže. Nemojte koristiti datum rođenja ili jednostavne i česte  lozinke poput 1234. Radije koristite dugačku kombinaciju velikih i malih slova, brojeva i znakova. Također, nemojte koristiti istu lozinku za sve postojeće račune. Svakako upamtite da lozinke ne ostavljamo na papirićima na vidljivom mjestu, poput računala ili na radnom stolu u uredu. 

2. Pazite na svoje uređaje
Ne ostavljajte svoje uređaje bez nadzora! Vaš se mobilni telefon automatski spaja na društvene mreže, e-mail servise i slično? Vrlo često imamo uključenu takvu mogućnost jer nam olakšava dnevnu rutinu. Međutim, upravo zato pazite da ne ostavljate svoj uređaj bez nadzora. Stoga, kada ste u uredu i odlazite na ručak ili sastanak, zaključajte radnu stanicu, kada ste u kafiću pazite na svoj mobilni telefon i obavezno koristite složenu lozinku na njemu. 

3. Pazite što objavljujete
Kao što smo već napomenuli, sve što ne biste htjeli da vide svi, čak i kad obrišete, ne objavljujte na internetu. Ne objavljujte svoje ni tuđe osobne podatke, pokušajte izbjegavati pisati točan datum i mjesto rođenja, ne objavljujte niti fotografije osobnih dokumenata i sl. Izbjegavajte objavljivati slike ili videa djece i maloljetnih osoba te adrese na kojima stanujete ili boravite.

Nemojte objavljivati niti fotografije/video zapise unutrašnjosti prostorija u kojima živite. Izbjegavajte dijeliti informacije o svojem godišnjem odmoru, odnosno vremenu kada nećete biti kod kuće. Kada ste na društvenim mrežama pripazite s kime se povezujete u “prijateljstva“ i radije upotrijebite mogućnost kojom ćete ograničiti prikaz sadržaja koji pregledavate ili objavljujete. Sadržaj time postaje vidljiv samo vašim prijateljima, radije nego svim korisnicima te društvene mreže odnosno interneta.  

4. Pazite što otvarate
Prije nego što kliknete na internetsku poveznicu, bez obzira tko vam ju je poslao, razmislite dva puta! Različiti računalni virusi programirani su tako da je potreban samo jedan klik da ih preuzmete na uređaj koji koristite kako biste ga zarazili. Računalni virusi mogu biti programi koji omogućuju neometani uvid u sve podatke koje imate na uređaju, čak i da preko njih treća strana uđe u vaše internetske račune i promijeni lozinku. Pripazite i na poruke u kojima vas bilo tko traži da mu pošaljete bankovni pin, lozinku ili neku drugu osjetljivu osobnu informaciju. 

5. Izbjegavajte javna računala
Javna računala koristite samo za pretraživanje informacija i to bez povezivanja s bilo kojim od postojećih internetskih računa (elektronička pošta, društvene mreže, bankarske usluge i sl.). Javna su računala dostupna svima, tako su i svi podaci na njima dostupni svima: od povijesti pretraživanja do informacija potrebnih za ulazak u internetske račune.


Play logo
Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.