Je li bolje šutjeti ili reći istinu prijateljici?

Jeste li ikada bili u situaciji da ste se dvoumili reći ili ne prijateljici neke stvari? Na koju stranu ste odvagnuli?

Je li bolje šutjeti ili reći istinu prijateljici?
Play logo

Ženska prijateljstva vrlo su specifična i dragocjena - to može potvrditi svaka žena koja je ikad u životu imala barem jednu iskrenu prijateljicu. Pravo prijateljstvo uključuje komunikaciju, dijeljenje sretnih trenutaka i veselja, ali i emotivnu povezanost koja se najviše iskazuje u trenucima loših dana, tuge, strahova, nesigurnosti.

Međutim – što kad zaškripi? Kada dođe do situacija gdje se sa svojim mišljenjem razilazite? Ili znate nešto što bi vašu prijateljicu moglo povrijediti? A možda joj i promijeniti život? Ili uništiti vaše prijateljstvo? Šutjeti ili reći?

Povremene krize i neslaganja normalna su u svakom odnosu, pa tako i u prijateljskom. Takve situacije nikad nisu ugodne, ali s njima se treba nositi. Važno je da u svom prijateljskom odnosu dobro procijenite koliko i što možete reći naglas. Naravno, idealno bi bilo biti potpuno iskren. Ali je li to moguće uvijek i kod svega? Prije svega, važno je prihvatiti da svatko ima drugačije mišljenje i da je nemoguće očekivati od ikog da se složi s vama baš u svemu.

Kada su osjetljive teme i stvari u pitanju, smatramo da je najbitnija osobna procjena oko toga prešutjeti nešto ili reći naglas. Sami najbolje znate i poznajete svoju prijateljicu toliko dobro da zaključite koje stvari može podnijeti i kako. Uvijek i u svakoj situaciji, prije odluke, stavite se na njezino mjesto – biste li vi voljeli da vam netko kaže nešto slično i kako biste se osjećali da vam kaže, a kako da prešuti? Iako je svaka osoba karakterom drugačija i nikad ne možete znati kako će se netko osjećati i što će poduzeti u određenim okolnostima, uvijek se dobro staviti u kožu te osobe. Ali i procijeniti dobar trenutak i okolnosti za ovakve situacije.

Iako se prešućivanje može poistovjetiti s neiskrenošću, dobro razmislite o posljedicama svega što kažete. Dakle – ponekad to što niste mogli (ili željeli) šutjeti može rezultirati teškim posljedicama, prvenstveno za vas. Nije malo primjera kada je iskrenost dovela do raskida prijateljstva, a na kraju vi jedini ispadnete ocrnjeni i zlonamjerni jer je druga strana pogrešno shvatila vaše namjere. Takvi primjeri (i nije ih malo) odličan su pokazatelj toga da šutnja jest zlato i da je ponekad najbolje neke stvari zadržati za sebe i pustiti da se razviju i riješe same od sebe, bez uplitanja. Koliko god da je prijateljstvo čvrsto, dobro procijenite koliko bi ga neke riječi i osjetljive teme mogle još više učvrstiti – ili pak poljuljati i uništiti.

S druge strane, kada pogledamo s pozicije povjerenja, pravo prijateljstvo trebalo bi biti otporno i spremno i za najgroznije istine, pogotovo ako su one izrečene u dobroj namjeri. Najteža je procjena reći ili ne, ali i procijeniti pravi trenutak kada i kako nešto reći.

Zapamtite – prijatelji su obitelj koju biramo sami. Pravih i iskrenih prijatelja, vjerujemo, svaka osoba ima jako malo. Njih vrijedi čuvati. I zaista možete za sebe reći da ste sretna osoba ako imate barem jednog pravog prijatelja – kojeg nikakva istina ne bi dovela u situaciju da posumnja u vrijednost vašeg prijateljstva. Vjerujemo da su takva jako rijetka.

Koje je vaše mišljenje – šutjeti ili reći istinu?

Play logo
Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.