Ivana Radić: 'Budite hrabre i uporne jer uporni osvajaju svijet'

Razgovarale smo s organizatoricom konferencije „Uloga žena u politici i gospodarstvu“ – Motiviraj. Poduzmi. Ostvari.

Ivana Radić: 'Budite hrabre i uporne jer uporni osvajaju svijet'

Koliko je hrabrosti i odvažnosti potrebno za napraviti prvi korak prema poslovnoj neovisnosti i pokretanju vlastite firme zna Ivana Radić, poduzetnica i predsjednica Međunarodne mreže poslovnih žena. Ona je biznis terapeut, edukator i PR stručnjak, a bavi se edukacijama iz područja poslovanja. Najviše voli raditi s poduzetnicima raznih profila u poboljšanju njihovih poslovnih rezultata. U tome im pomaže biznis terapijom - oblikom edukacije u kojem se detektiraju slabe točke i radi plan za poboljšanje. 

•Koliko je danas izazovno uploviti u poduzetničke vode?

Danas je izazovno biti poduzetnica, ali uvijek je tako bilo. Ipak, danas žene više ulaze u te vode nego prije jer su okolnosti takve. Nažalost pravni i ekonomski okviri nisu dobro posloženi, no na nama poduzetnicima je da poduzimamo. Nije problem prilagodba poduzetnika već stalno mijenjanje legislative i previsoki nameti države.

•Što je tebe potaknulo na pokretanje vlastitog biznisa?

Jednostavno me nitko nije htio zaposliti meni se nije dalo čekati. Kada imate obrazovanju ženu u četrdesetima, koja je radila u velikoj tvrtki i ima puno iskustva onda ste uglavnom prijetnja, manje firme misle da vas ne mogu platiti ili da vam ne mogu ponuditi što oni misle da je za vas. U svakom slučaju drago mi je što sam se upustila u poduzetničke vode, nijedan dan nije isti.

shimmer fallback

•Koja ti je najveća motivacija u poslovanju? 

Sloboda da radim ono što želim, tempom koji meni odgovara s ljudima s kojima želim raditi. Jako me vesele različiti projekti, ljudi koje upoznajem, mogućnost kreiranja sadržaja i događaja. Kreativnost i poslovnost u isto vrijeme.

•Na što pri pokretanju vlastite firme treba posebno obratiti pozornost?

Trebate točno znati čime se želite baviti i fokusirati se na to. Ja sam krenula s jednim pa završila s nečim drugim no to je ljepota poduzetništva. Slušajte iskustva drugih poduzetnika i izbjegnite greške koje su oni radili. Grešaka i krivih procjena će uvijek biti ali neke se mogu izbjeći, pa zašto ne? Pripremite se na trčanje na duge staze. Poduzetništvo nije sprint.

•Kako je nastala Međunarodna mreža poslovnih žena?

Sasvim slučajno. S tri kolegice smo osnovale Međunarodnu mrežu poslovnih žena s ciljem umrežavanja, dijeljenja znanja, iskustava i aktualizacije problem s kojima se poduzetnice i poslovne žene suočavaju. Mijenjanje poslovne klime i mindseta traje, ali ako stvorimo temelje napravili smo osnovu za daljnji razvoj.

•Tko su vaše članice?

Članice su iz raznih dijelova Hrvatske. Kada smo krenuli mislila sam da će nas biti šačica, a sada je to već lijepi broj. U udruzi su žene od početnica do žena koje već 20-ak godina u poduzetništvu ili su već dugo u korporacijama. Razni profili žena doprinose različitosti iskustava.

•Već drugu godinu zaredom organizirate Konferenciju o poduzetništvu s naglaskom na žene. Ovogodišnja tema konferencije  je Uloga žena u politici i gospodarstvu. Kome je namijenjena konferencija?

Konferencija je namijenjena svim ženama od poduzetnica do poslovnih žena kao i onima koje tek razmišljaju o poduzetništvu. Namijenjena je i muškarcima jer nam je potrebna i muška energija i pogled na žensko poduzetništvo.

•Koje goste i teme konferencije bi posebno istaknula? 

Teško mi je izdvojiti nekoga ali svakako moram spomenuti Marka Krmpotića- ravnatelja poliklinike IMED koji ima ženski tim od 40 žena – sigurno mu je izazovno, Sabinu Glasovac i Sanju Puticu – političarke koje su se spremno odazvale podijeliti svoja iskustva,  Jadranku Primorac kao poduzetnicu i Marina Mlinarića  - čovjeka iz korporacije koji je zadužen za implementacije politike uključivosti i različitosti u Philip Morrisu – jedinoj kompaniji u Hrvatskoj koja ima politiku jednakih plaća muškaraca i žena na istim funkcijama.

•Imaš li kakav savjet za žene koje žele postati poduzetnice? 

Sve što želite nalazi se s one strane straha. Budite hrabre i uporne jer uporni osvajaju svijet! Za nas žene ništa nije nemoguće!

Puno hvala! 

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.