Istražujemo: radi li u hrvatskim salonima ljepote stručan kadar?

Trebaju im certifikati, edukacija i kontrola

Istražujemo: radi li u hrvatskim salonima ljepote stručan kadar?

Kozmetički saloni, frizerski, wellness centri, susrećemo ih gotovo na svakom koraku, posebice u većim gradovima, a u Zagrebu ponajprije. Kozmetički saloni nude gotovo pa sve od usluga i tretmana s područja ljepote, reklamiraju najsuvremenije metode sa zavidnim rezultatima kad je u pitanju mršavljenje, eliminiranje celulita, uklanjanje bora. Zašto se saloni otvaraju u tako velikom broju, i bolje rečeno – zar ih je tako lako pokrenuti bez puno kapitala, te imaju li educiran, školovan i stručan kadar? Jesu li to kozmetičarke i pedikerke sa završenim tečajem?

Za pohađanje tečajeva u pravilu je dovoljno da ste punoljetni i sa završenom srednjom školom. Primjerice, za aromamasera, a aromamasaža je sastavni dio ponude velike većine salona, program osposobljavanja u jednoj privatnoj ustanovi traje četiri mjeseca i košta 7 tisuća kuna. Za tu školarinu možete naučiti klasičnu, aromamasažu i limfnu drenažu. Je li to dostatna edukacija?

Ako se pak nakon završene srednje škole netko odluči prekvalificirati za zanimanje kozmetičar, to će ga školovanje u trajanju od godinu dana koštati najmanje deset tisuća kuna. Što bi trebalo mijenjati u postojećem sustavu školovanja za ove struke i zanimanja, s kakvim se kadrom susreću kod zapošljavanja  i/ili izobrazbe, te kakvu bi praksu trebalo preuzeti iz EU,  raspitali smo se kod uglednih i u situaciju u branši dobro upućenih sugovornica.

Dijana Vuković, vlasnica kozmetičko-frizerskog salona „Zara“
- Prije gotovo osamnaest godina uveden je trogodišnji smjer masera-kupeljara i  upravo je taj pristup manje-više bio na tragu europskog iskustva, jer u toj zajednici, kojoj ćemo se uskoro pridružiti, postoji struka koju u Engleskoj nazivaju "massage therapist" ili u prijevodu masažni terapeut, odnosno medicinski maser. To zvanje karakterizira osobu koja je u višegodišnjem školovanju stekla teoretsko i praktično iskustvo za liječenje masažom cijelog niza različiti oboljenja. Potreba za takvim kadrom biti će sve veća, a već sada u EU nedostaje kako diplomiranih fizioterapeuta, tako i adekvatno obučenih i certificiranih masera, kozmetičara koji poznaju wellness masaže i tehnike.

Što se tiče samih kozmetičara ni tu nije problem ništa drugačiji, trogodišnje osposobljavanje kozmetičara je na izuzetno lošem nivou, gdje se u školama zbog nedostatka kvalitetnih preparata polaznici teško ili uopće ne upoznaju se tretmanima poput tretmana A.H.A. kiselinama, tretmana izbjeljivanja pigmentacijskih mrlja, tretmana protiv crvenila, tretmana kavijarom, body wrappingom, a da ne govorimo o činjenici da završavaju školovanje ne znajući ništa o limfnoj drenaži, osim samo u teoriji. U EU ipak je sve drugačije, naime i tržište kozmetičkih salona itekako se razlikuje pogotovo s toga što u salonima moraju postojati certifikati za rad koji kozmetičari obnavljaju svake 4 godine, što znači da je njihovo školovanje doživotno.

Također se prema standardima EU mora znati koji salon ili wellness radi s kojim preparatima zbog sanitarne inspekcije jer se kroz taj način kontrolira rad kozmetičkih salona, a i samih proizvođača odnosno distributera. Prije par godina Obrtnička komora ukinula je majstorske ispite za kozmetičare i time omogućila otvaranja salona u velikim količinama, a da nije uvela sustav kontrole istim, tako da se u Hrvatskoj trenutno radi sa svim i svačim, naravno kada je o kvalitetnoj kozmetici riječ.

Jelica Popić,dr.med., ravnatelj i wellness consultant Spa Wellness Akademija - Učilište Lovran. (Ovo je ustanova za obrazovanje odraslih, usko specijalizirana za edukaciju iz područja wellness-a, zdravlja i ljepote.Programi školovanja su podijeljeni na stručna osposobljavanja i stručna usavršavanja.)
- Školovanje sa certifikacijom (diplomom) je nužnost ako mislimo na budućnost,  bilo zbog uvjeta i propisa koje moramo zadovoljiti ulaskom u EU, bilo zbog vjerodostojnosti i kvalitete koja je uvjet da zadovoljimo naše klijente, da steknemo prednost pred konkurencijom i da efikasno poslujemo u vremenima globalne krize.Većinu usluga i to baš iz područja masaža u ponudi hrvatskih wellness i kozmetičkih centara  provodi osoblje koje nije adekvatno školovano i nema licence o završenom školovanju za te masaže. Nedostatno znanje koje dobiju od kolega ili kratkotrajne obuke su najčešće loša podloga za njihov rad.U pitanju su ozbiljni poremećaji i nedostatak poslovne etike, što za posljedicu ima nekvalitetu i nezadovoljstvo klijenta.

U Spa Wellness Akademiji najviše je interesa za školovanje sa pravom upisa u radne knjižice i to za program spa wellness terapeut. Statistike kažu da je to zbog činjenice što se u sklopu toga programa nauče četiri vrste masaža i njega tijela.Nakon toga slijedi najveći interes za školovanje za Tui na kinesku masažu. Programe za masere i wellness terapeute najviše upisuju početnici, dok programe za wellness menadžera i tečajeve Tui na kineske masaže, refleksologije, limfne ručne drenaže, najviše upisuju profesionalci koji su tijekom rada postali svjesni nužnosti stalnog učenja i uvođenja promjena u svoju ponudu. Posebice izdvajamo  interes za školovanje za wellness menadžera na kojem smo školovali već više od 60 polaznika od kojih su većina voditelji ili investitori u  wellness centre, ordinacije, fitness, kozmetičke salone  iz cijele Hrvatske, ali i izvan nje" .  

Nikolina Tkalčec, voditeljica zagrebačkog Studija za nokte „Nina“, licencirani edukator tvrtke Star Nail-Cuccio
- Naša branša i sama industrija njege, koja uključuje i djelatnosti tehničara za ugradnju umjetnih noktiju i njegu prirodnih noktiju, znači područje djelatnosti tehničara za manikuru i pedikuru, u velikom je rastu i razvoju. Nažalost, moram iz svog vlastitog iskustva priznati da je adekvatni kadar vrlo teško pronaći. Nama su potrebne osobe, bilo ženskog ili muškog spola, svjesne mogućnosti koje im se otvaraju ukoliko se odluče za industriju njege noktiju, koje su svjesne potrebe da se ulaže u sebe i znanje, i naravno koje posjeduju vlastiti talent. Naime, ovo područje nije samo čista mehanička i fizikalna djelatnost, od vrhunskih tehničara očekuje se da budu vizionari i umjetnici, postavljači trendova i dakako spremni za cjeloživotno školovanje.

Jasno je da ima puno ljudi koji su naučili raditi nokte u "dvodnevnom" seminaru. No, stvarnost pokazuje da se kvaliteta njihove usluge ne može mjeriti s kvalitetom usluge koju pruža osoba sa sveopćim znanjem (kadar kakav mi educiramo prije postavljanja za radni stol i rad s klijentima), što uključuje: anatomiju nokta, sanitarne zakone, tehnike rada, prilagođavanje tehnike rada noktima i potrebama klijenta, poznavanje uzroka odljepljivanja, lomljenja noktiju, poznavanje dobre pripreme noktiju, pa čak i bonton na koji način razgovarati s klijentom, itd. U svakom slučaju, mi od svojih djelatnika očekujemo glad za znanjem, koju ćemo uz naše stručno osoblje nahraniti i stvoriti tehničare u vrhunskoj formi a svojim klijentima pruže najbolje što i zaslužuju.

Dragica Kelam Perić dr.med., Health and wellness club "Twin Time"
- Kozmetičar danas je dinamična profesija koja se treba temeljiti na dobroj teoretskoj bazi, tako da mladi ali samostalni kozmetičar posjeduje slojevito esencijalno i specifično znanje, aplicirano u širokoj praktičnoj primjeni. Strpljivost, staloženost  i pozitivna energija kozmetičara svakako bi trebali biti udruženi sa željom prema stalnoj edukaciji i usavršavanju.

Posebni naglasak bih stavila na prolaženje daljnjih programa usavršavanja, s vrlo interesantnim i korisnim sadržajima koji daju dodatno znanje i mogućnost orijentacije na određeno uže područje kao primjerice razne tehnike masaža, aromakozmetiku, wellness programe,.vizažizam itd. Kozmetičar  se stalno nalazi pred izazovom kozmetičke i wellness industrije te je zato shvaćanje uloge kozmetičke prakse danas i u budućnosti izuzetno važno."

(MG)