Ponuda sezonskih poslova ove je godine počela nešto ranije nego inače, što se već pokazalo smanjenjem broja nezaposlenih u mjesecu ožujku. Sve je više onih koji su se s burze uputili u pravcu mora, gdje je velika potražnja za sezonskim radnicima. Sezonski poslovi često su zahtjevni i naporni, ali mogu donijeti dobru zaradu jer se većinom radi u popularnim turističkim mjestima.
S obzirom na veliku nezaposlenost u Hrvatskoj, poslodavci u turizmu nemaju problema s pronalaskom radnika, prednost imaju kvalitetni sezonski radnici, koji govore strane jezike. Iskustvo nije uvjet, iako se preporuča kod određenih poslova. Na sezonske poslove tradicionalno se najviše odlučuju nezaposleni iz kontinentalnih krajeva, posebice iz Slavonije, koji slove kao kvalitetni i pouzdani radnici.
Najtraženiji sezonski poslovi
Najveći udio zaposlenih u ožujku odnosio se na djelatnosti pružanja smještaja, pripremi i usluživanju hrane, što najbolje govori da su poslodavci krenuli u oglašavanje sezonskih poslova i prije Uskrsa, kako je inače uobičajno. Poslovi koji se traže su raznoliki i brojni. Hostese, kuhari, animatori, konobari, hotelsko osoblje, barmeni, pizza majstor, turistički voditelj, turistički vodič, sobarica, čistačica, spasilac, šankeri, recepcionar, portir, coctail majstor, slastičari.
Najtraženiji poslovi su sobarice, konobari, kuhari, čistačice i recepcionari. Kuhari se uvijek traže, od šefova kuhinje pa do pomoćnih kuhara. Za pomoćnog kuhara se možete prijaviti i bez iskustva jer vas tu očekuje priprema za kuhanje i pranje suđa. Također su traženi pizza majstori i grill majstori. Konobari se također nalaze visoko na ljestvici, na moru je poželjno iskustvo za konobara, ali ako ga i nemate, možete naći takav posao. Barmeni su manje traženi, ali koktel majstori su uvijek dobrodošli.
Dosta su tražene i spremačice u hotelima i odmaralištima, hostese i animatori, koji se bave dječjim programima i aktivnostima. Traženi su i prodavači, od prodavača na štandovima, u trgovinama, suvenirnicama, do prodavača hrane i jela na plaži. Oni koji su završili turističke smjerove, lakše će naći posao u turističkim agencijama i na pozicijama turističkih vodiča.
Najviše zarađuju kuhari
Na sezonskim su poslovima najbolje plaćeni kvalitetni kuhari, čija plaća nije niža od 7.000 kuna. Plaće koje se nude sezoncima kreću se između 3.000 kuna, koliko će primati pomoćna sobarica, do 12.000 kuna, koliko će mjesečno zarađivati šef u kuhinji (voditelj smjene). Plaće konobara u a la carte restoranima kreću se od 5.000 do 7.000 kuna, a u hotelskim salama oko 4.500 kuna. Konobarima u kafićima najčešće se nudi između 3.500 i 4.000 kuna. Prosječna plaća ovisi o broju radnih sati, te o koeficijentu složenosti poslova, a startna je u prosjeku od tri tisuće kuna za čistačice i slična zanimanja do 3600 kuna za složenija zanimanja. Većini zaposlenih je najvažnije je da plaća bude sigurna i da ne kasni.
Rad i nakon ljeta
Ministarstva rada i turizma predstavila su nove mjere u zapošljavanju sezonskih radnika. Stalni sezonac i Rad i nakon ljeta, mjere su od kojih se očekuje da će olakšati uvjete i potpore za sezonski rad u turizmu. Mjerom Stalni sezonac država će poslodavcu do šest mjeseci godišnje sufinancirati trošak doprinosa za produženo mirovinsko osiguranje stalnim sezonskim radnicima izvan turističke sezone. U slučaju da radnik ne prihvati posao u narednoj sezoni, dužan je vratiti uplaćene doprinose produženog osiguranja, dok je uvjet za poslodavca da, uz zadržavanje broja stalno zaposlenih radnika, na neodređeno vrijeme zaposli 20 posto stalnih sezonaca godišnje.
Mjera Rad i nakon ljeta omogućava poslodavcima korištenje svih potpora i mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Ukoliko poslodavac želi daljnjih godinu dana zadržati radnika za kojeg na početku sezone u trenutku zapošljavanja nije koristio potporu, a koji mu se unutar sezone pokazao kvalitetnim, može za istog bez prijave i povratka radnika u evidenciju HZZ-a podnijeti zahtjev za korištenje potpore. Potpore za zapošljavanje dodjeljuju se u obliku subvencija za plaće i iznose 50 posto godišnjeg troška bruto plaće za malog i srednjeg poslodavca, a 30 posto za velikog poslodavca. Poslodavci moraju uredno isplaćivati plaće i doprinose te ostale obveze prema državi.
Troškovi smještaja i sanitarnih pregleda
Sezonski radnici se često moraju sami pobrinuti za smještaj, na čemu dakako žele uštedjeti, jer se nakon ljeta planiraju vratiti kući s barem nekakvom ušteđevinom. Ako im smještaj nije osiguran u sklopu hotela ili restorana gdje su dobili posao tijekom ljeta, preostaje im privatni smještaj u apartmanu i to najčešće u višekrevetnom gdje troškove dijele s ostalim stanarima.
Poslodavac im obično snosi troškove pregleda za za izdavanje sanitarnih knjižica, koji su obavezni su za osobe koje obavljaju poslove, odnosno sudjeluju u proizvodnji ili prometu hrane ili opskrbi pučanstva pitkom vodom (trgovci, djelatnici u ugostiteljskim objektima, pekari, mesari i sl.). Svi koji dobiju posao na sezonskim poslovima u pripremi hrane moraju imati sanitarnu knjižicu. Ovisno o vrsti zanimanja pregled može obuhvatiti liječnički pregled pluća, pregled kože i vidljivih sluznica, bakteriološki i parazitološki pregled stolice. Odvija se kao prvi pregled za nove radnike kojima se prvi put izdaje sanitarna knjižica, te kao povremeni pregled tijekom zaposlenja.
Treba napomenuti da sanitarna inspekcija osim sanitarne iskaznice, zahtjeva i dokaz o položenom Tečaju higijenskog minimuma, koji se sastoji od osnovnog i proširenog programa. Što se tiče cijena ovih pregleda, najbolje se raspitati kod zavoda za javno zdravstvo u pojednim županijama. U primjerice Primorsko –goranskoj županiji, cijena pregleda za izdavanje sanitarne knjižice iznosi 312 kuna bez PDV-a, tečaj higijenskog minimuma (osnovni program) je 320 kuna, odnosno 360 kuna treba izdvojiti za prošireni program.
(M.G.)
Foto: photostock / FreeDigitalPhotos.net