SVAKODNEVNI STRES

Na rubu ponora: Stručnjaci otkrivaju kako se uspješno oporaviti od izgaranja na poslu

Bilo da se događa emocionalno, fizički ili mentalno, burnout je vrlo stvaran te potencijalno opasan za zdravlje pojedinca. No, što je izgaranje na poslu, kako ga prepoznati te se od njega oporaviti?

jacqueline-day-krUUaZ4GvHk-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Sam pojam 'burnout' asocira nas na ugašene svijeće, vatru ili plamen koji se gasi, a u našem se rječniku prevodi kao sindrom izgaranja na poslu. Riječ je o stanju mentalne i fizičke iscrpljenosti koje se javlja kao rezultat kroničnog stresa, uglavnom na radnom mjestu. Međutim, burnout može biti uzrokovan bilo kojom vrstom stresa.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Mali trikovi i rituali

Važne stvari koje uspješne žene naprave prije 9 sati ujutro

Bilo da se događa emocionalno, fizički ili mentalno, burnout je vrlo stvaran te potencijalno opasan za zdravlje pojedinca, baš kao i posljedice koje uzrokuje. No, što je ustvari izgaranje na poslu, kako ga prepoznati te se, u konačnici, od njega oporaviti?

Stručnjaci burnout opisuju kao stanje ogorčenosti ili osjećaj kao da smo na kraju užeta. Prema tumačenju Svjetske zdravstvene organizacije, burnout nije samo način razmišljanja, to je sindrom i gotovo je uvijek rezultat stresa na radnom mjestu. Liječnica Natalie Azar objašnjava da se burnout često javlja kada ljudima posao koji su možda radili dugi niz godina više ne pruža isti užitak, više ne pronalaze profesionalno ili osobno zadovoljstvo u tome.

Image
Foto: Pexels

Zbog modernog tempa života i stresa s kojim se svakodnevno suočavamo burnout je danas sve češća pojava među zaposlenicima, a istraživanja su otkrila da su najčešći 'krivci' koji dovode do izgaranja na poslu: nedostatak podrške od strane nadređenih, nerealni rokovi ili očekivanja te prekovremeni sati rada, uključujući i vikende.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Burnout ne poznaje granice, a na svakome od nas je hoćemo li se od njega zaštititi ili ne. Odvojiti vrijeme za sebe od vitalne je važnosti, a s tim se slažu i stručnjaci. Njihove savjete za oporavak od burnouta dijelimo u nastavku:

Pogledaj video: Što kada strahujete od budućnosti?

1/6

Možda će te zanimati

Image
ODRŽIVI SHOPPING

Najzabavniji šoping: Vodič kroz sajmove i buvljake tijekom prosinca u Zagrebu

Image
ŠLJOKICE I ZLATO

Neka se sjaji! Najljepše haljine i kombinezoni iz Zarine party ponude