Nemoj zaboraviti na sebe

Blizu si burnouta? Stručnjaci predlažu ove učinkovite strategije

Ako se stalno osjećaš umorno, muči te nesanica, imaš problema s fokusom ili se osjećaš rastrgano između privatnog i profesionalnog života, moguće je da si na rubu burnouta

pexels-karolina-grabowska-7272596.jpg
Foto: Pexels

Izgaranje na poslu poznatije kao 'burnout' definira se kao stanje iscrpljenosti, a rezultat je kroničnog stresa, uglavnom na radnom mjestu, iako može biti uzrokovan bilo kojom vrstom stresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki od najčešćih simptoma koje pripisujemo burnoutu su manjak energije, osjećaj iscrpljenosti i preopterećenosti, pad produktivnosti i problemi s koncentracijom. Uz to, mogu se pojaviti i anksioznost, napadaji panike pa čak i depresija.

Image
'Imam predosjećaj da...'

Intuicija ne vara: 7 situacija u kojima trebaš poslušati svoj unutarnji glas

Zbog brzog načina života i velike količine stresa s kojom se svakodnevno suočavamo, spomenuti simptomi i pojava burnouta sve su češći u današnjem modernom društvu, što su potvrdile i studije. Istraživanja su otkrila i da do izgaranja na poslu najčešće dolazi zbog nekoliko razloga: nedostatka podrške od nadređenih, nerealnih rokova, prevelikih očekivanja i prekomjernih sati rada, uključujući i vikende.

Učinci burnouta mogu negativno utjecati i na privatni život te uzrokovati brojne probleme u međuljudskim odnosima. Upravo je zato vrlo važno pronaći učinkovite strategije za rješavanje stresa i uspostavljanje ravnoteže između privatnog života i karijere. Osoba koja je doživjela izgaranje na poslu na radnom mjestu više ne pronalazi zadovoljstvo, a negativni učinci tada se počinju prelijevati i na privatni život što u konačnici uzrokuje ogorčenost i brojne frustracije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback

Upravljanje stresom ključno je za oporavak od burnouta, a od velike koristi mogu biti brojne tehnike relaksacije poput meditacije i joge, redovita tjelovježba, provođenje vremena u prirodi, itd.  Nažalost, burnout ne poznaje granice, a odgovornost je na pojedincu hoće li se od njega zaštititi. Briga o vlastitom mentalnom zdravlju i odvajanje vremena za sebe od vitalne su važnosti, a s tim se slažu i stručnjaci.

Postoje brojne metode za borbu protiv burnouta, kao i strategije koje mogu pomoći onima koji su doživjeli izgaranje na poslu, a u nastavku otkrivamo neke od njih.

POGLEDAJ VIDEO: Kako nam priroda može pomoći da poboljšamo psihofizičko zdravlje?

1/6
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.