Najveće lekcije uče se kod kuće

Pet koraka s kojima ćeš naučiti dijete vrlo važnu životnu stvar

Empatija nije samo dobra za okolinu, već i pojedinca, a roditelj je taj koji na najbolji način može djetetu usaditi svijest o drugima

djeca
Foto: Pexels

Svima nam treba suosjećanja

Svijet u kojem živimo u posljednjih se gotovo godinu dana značajno promijenio, a u svima nama gori nada da ćemo se vratiti na staro - komunicirati bez socijalne distance, grliti se, stvarati gužve gužve, biti spontani. No, ova nas je situacija naučila jednoj vrlo bitnoj lekciji, odnosno pokazala nam koliko je zaista bitna empatija. Da je nema, svijet bi bio najgore mjesto. Empatični ga ljudi čini najboljim mogućim i zahvaljujući njima još smo uvijek "iznad vode".

Image

Koliko mala djeca trebaju jesti voća i povrća? Evo što kažu stručnjaci

Empatičnost je osobina koju bi svaki čovjek trebao naučiti već u ranom djetinjstvu. Neki se rađaju empatični, a neke treba podučiti. Roditelji u ovom slučaju igraju najveću ulogu. Empatija nije samo dobra za okolinu, već i pojedinca. Riječ o vrijednoj ljudskoj osobini, vještini da razumiješ drugog, sposobnosti da "uskočiš u njegove cipele". Empatična osoba lakše sklapa prijateljstva, manje nailazi na "zidove", bolje razumije ljude pa time i sebe te oplemenjuje zajedinicu u kojoj živi.

Roditelji imaju golemu ulogu u učenju djece empatiji. U nastavku pročitaj na kojih to pet načina možeš svome klincu pomoći da ovlada ovom nevjerojatno bitnom i dobrom ljudskom osobinom.

Iskoristi svaku priliku za učenje

Kada svjedočite nekoj situaciji u kojoj do izražaja dolaze emocije, primjerice tijekom ili nakon nekog incidenta u školi, razgovaraj s djetetom o emocijama i iskustvu osobe koja je bila uključena u incident. Postavi mu pitanje nalik ovima: Što misliš što se događa u životu tvog prijatelja (ako je on osoba uključena u incident)? Jesi li primijetio kako je reagirao na konkretni događaj, hoćeš mi opisati u nekoliko riječi njegovu rekaciju? Zbog čega misliš da je tako reagirao?

Djela, ne samo riječi

Ponesi i susjedovo smeće u kontejner, ukoliko je on zaboravio ili nema vremena, pomozi baki iz ulaza ponijeti vrećice iz dućana ili prijeći cestu, nasmij se prodavačici na blagajni ili pak otiđi korak dalje pa udomite psa ili spasite napuštenog mačića. Uči dijete gestama dobrote i ljubaznosti koje nam svima čine život boljim i stvaraju empatičnu okolinu.

shimmer fallback

Pokaži svojim primjerom ljubaznost

Ne treba naglašavati da djeca najbolje uče tako što oponašaju svoje roditelje. Na sreću, lekciji o empatičnosti možeš ga podučiti u svakome trenutku. Budi ljubazna prema njemu i on će biti ljubazan prema drugima. Kada te povuče za rukav i nešto upita, ostavi ono što u tom trenutku radiš, okreni se svome djetetu, pogledaj ga u oči, nasmiješi se i poslušaj ga što ti ima za reći. Odgovori mu ljubazno na pitanje. Naravno da u realnosti u kojoj stoput dnevno čuješ "mama" ovo izgleda neizvedvo, no već i sam smješak upućen malcu koji pita, oblik je ljubaznosti i lekcija iz empatije.

shimmer fallback

Ukaži na ponašanje koje nije prihvatljivo

I u ovom slučaju iskoristi realnu situaciju za lekciju. Primjerice, ako je dijete nepristojno ili grubo prema baki, odmah mu ukaži na to. Pitaj ga što misli kako se baka osjećala kada je bilo nepristojno prema njoj te zbog čega je tako postupilo. Razgovarajte i o njegovim osjećajima u tom trenutku.

shimmer fallback

Nauči ga dijeliti

Osobito ako je dijete jedinac, treba mu pomoći da nuči dijeliti stvari, najčešće su to igračke. Ukaži mu na to koliko će razveseliti dječaka ili djevojčicu kojemu će posuditi ili pokloniti svoju igračku. Zagrli ga i pokaži mu koliko si ponosna na njega. Na taj ga način od najranijeg djetinjstva učiš empatiji.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.