Samopouzdanje se gradi u djetinjstvu. Nemoj nikako propustiti ove stvari u odgoju svoje djece

Ono što se nama odraslima čini potpuno nevažno i čega nerijetko nismo ni svjesni, djeca upijaju i pamte za cijeli život

Samopouzdanje se gradi u djetinjstvu. Nemoj nikako propustiti ove stvari u odgoju svoje djece

Zdrav odnos prema sebi jedna je od ključnih stavki za dobar i ispunjen život i kvalitetne odnose u njemu, a najvažniji period za izgradnju samopouzdanja, na kojem se temelji jaka psiha, je djetinjstvo. To znači da ukoliko želiš da ti dijete izraste u osobu koja će biti sretna i držati konce svog života u svojim rukama, a koji roditelj to ne želi, sad je vrijeme za djelovanje.

Image


(FOTO: Pexels)

Kada se djeca osjećaju dobro i imaju dobro mišljenje o sebi, postaju znatižljena i žele isprobavati nove stvari, učiti nove vještine. Tvoje je, kao roditelja, da ih u tome podupireš. To ćeš učiniti tako što ćeš obratiti pažnju na ove stvari. Neke se čine kao sitnice, no imaju vrlo veliki utjecaj na djecu.

Image


(FOTO: Pexels)

Image

Šutljivo i samozatajno dijete – problem ili osobnost?

Prihvati svoje dijete

Poštuj svoje dijete. Ohrabri ga da bude ono što jest i voli ga takvo kkavo je. Ne pokušavaj od njega napraviti neku drugu osobu koja bi tebi bila draža. Dozvoli mu da ima svoje stavove i osjećaje te da se bude slobodno izraziti ih. Djeca itekako osjete roditeljske frustracije.

Image


(FOTO: Pexels)

Uključi ga u aktivnosti zajednice ili neki grupni sport

Potakni dijete da se angažira u zajednici u kojoj živite, bilo da se radi o volontiranju ili nekim sportskim aktivnostima. Na taj način pomoći ćeš mu da izgradi prijateljstva koja e mu biti vrijedna cijeli život te da se nauči ponašati i postaviti prema drugima.

Image


(FOTO: Pexels)

Nagradi dobro ponašanje

Uči svoje dijete da radi dobre izbore, donosi dobre odluke, pohvali ga svaki put kada učini nešto dobro te mu obrati pažnju na njegove vrline, kada god postoji prilika za to. Iako, pazi da ne pretjeraš kako dijete ne bi stvorilo nerealnu sliku o sebi, odnosno mislilo da je bolje od ostale djece.

Budi dobar slušatelj

Time što pažljivo slušaš svoje dijete kada ti nešto govori, šalješ mu poruku da je njegov glas bitan, odnosno da je važno ono što misli. Također, potiči ga da postavlja pitanja i gradi kritički stav, odnosno misli svojom glavom.

Image


(FOTO: Pexels)

Uči ga multikulturalnosti

Dobro bi bilo stvarati prilike za interakciju s ljudima koji su drugačiji od vas, koji imaju različito kultrno naslijeđe. Učiti dijete toleranciji bitno je za izgradnju samopouzdanja, jednako koliko i učiti ga kulturi njegove obitelji, tradiciji i korijenima.

Image


(FOTO: Pexels)