Koliko mala djeca trebaju jesti voća i povrća? Evo što kažu stručnjaci

Kako bi se djeca zdravo razvijala vrlo je važno da im tanjur uvijek bude šaren. Donosimo nekoliko savjeta za zdravu prehranu mališana

Koliko mala djeca trebaju jesti voća i povrća? Evo što kažu stručnjaci

Roditelji znaju da je vrlo važno da djeca jedu dovoljnu količinu voća i povrća, ali i znaju koliko često mališani izbjegavaju boje na tanjuru.  "Znamo da svježa hrana, posebno voće i povrće, i raznolikost u prehrani pružaju najbolje hranjive sastojke koji su tijelu potrebni za optimalan rast i razvoj", objasnila je pedijatrica dr. Mollie Grow. "Različiti nutrijenti rade zajedno. Na primjer, željezo je potrebno za učenje, kalcij i vitamin D potrebni su za rast kostiju, vitamin B12 pomaže krvi, a vitamin C imunološkom sustavu i popravlja meka tkiva", kaže dalje.

Image

Ove celebrity mame ponosno su pokazale svoja tijela nakon poroda

Klinika Cleveland preporučuje najmanje pet dnevnih obroka voća i povrća, pri čemu je porcija jednaka otprilike četvrtini šalice. Potrebe djeteta mogu se razlikovati ovisno o njegovoj dobi, veličini i drugim čimbenicima, pa ako imaš nekih nedoumica najbolje se posavjetovati s pedijatrom. Treba naglasiti da su voće i povrće važan dio svake dobro uravnotežene prehrane.

Mališani su poznati po tome što su veliki izbirljivci, pa je najbolje voće i povrće za tvoje dijete upravo ono koje želi jesti. Iako je određeno voće i povrće poznato po velikoj količini važnih nutrijenata.

  • Špinat je izvrstan izvor željeza, folata i vitamina A, a svi su dobri za zdravlje mozga. Sadrži kalcij, magnezij, kalij, vlakna i niz drugih hranjivih sastojaka koji tijelu čine dobro. Američka akademija za pedijatriju predlaže da se špinat priprema na pari i kao pire.
  • Batat je bogat s vitaminom A i što je najvažnije ukusan je, a to će malim izbirljivcima biti jako važno.
  • Brokula sadrži puno vlakana, vitamina C i K, kalija i željeza. Kuhaj je na pari dok ne omekša, tako će dijete lakše jesti.
  • Jagode su bogate vitaminom C, folatima, vlaknima, kalijem i antioksidansima, a mališanima će se svidjeti njihova slatkoća.

Ovdje je samo navedeno nekoliko primjera zdravog voća i povrća, a na dječjem tanjur trebale bi biti i jabuke, banane, kruške, breskve, naranče, avokado i grašak. Trebaš imati na umu, da stručnjaci daju prednost cjelovitom voću u odnosu na sok. Američkoj akademija za pedijatriju kaže da djeca ne bi smjela popiti više od jedan decilitar soka dnevno.

Image


(Foto: Pixabay)

Prema HealthyChildren.org, djeca nauče pravilno žvakati tek oko četvrte godine. Iz tog razloga savjetuje se da djetetu ne daješ trešnje s košticama, cijelo grožđe, cherry rajčice, celer, sirovu mrkvu i mahune - sve može predstavljati opasnost od gušenja. Višnjama treba odstraniti koštica, pretvoriti ih u pire ili narezati. Grožđe i cherry rajčice trebaju se narezati na četiri dijela. A mrkvu i grah treba skuhati, a zatim narezati na kockice, tako da budu mekši i u manjim komadima.

Ovo su dobri savjeti za zdravlje djece, ali roditelji uvijek imaju svoje načine da djeca pojedu povrće, često ga sakriju uz neke druge namirnice. Ali ne smiju zaboraviti da su oni uzor djeci, ako dijete vidi da roditelji uživaju o ovim namirnicama, slijedit će ih. Vrlo je važno da roditelji ne odustanu ako dijete "odluči" da ne voli određeno voće ili povrće, uvijek mu ponovno trebaju ponuditi određeno voće ili povrće.