Tražiš motivaciju?

Ove četiri riječi uvijek će te potaknuti na akciju, tvrdi psiholog

S mozgom treba diplomatično. Dobro radi jedino ako mu se obraćaš bez grubih riječi i moranja. Ako nešto mora, to, znaš i sama, neće učiniti ili će učiniti teška srca

sretna žena
Foto: Pexels

Je li ti se ikada dogodilo da zapneš? Ne za kamen ili granu dok koračaš cestom (to i nije strašno, ako se ne polomiš, a i proći uz malo gipsa ili longetu i vježbe) illi pak malim prstom za rub kreveta, već da zapneš u onom smislu da kad te netko pita: "Što ima novog?", ti godinama govoriš uvijek isto - "Ništa" ili ponavljaš neku svoju, uhodanu frazu.

Image

Evo kako si možeš pomoći ako dođe do anksioznosti zbog budućnosti

Imaš osjećaj da je tvoja uloga u životu biti promatrač, gledati kako drugi napreduju. To je u najmanju ruku frustrirajuće, no može se promijeniti uz jedan psihološki trik. U komunikaciji s mozgom prolazi diplomatičnost, baš kao i u komunikaciji s drugima (i u tom slučaju razgovaraš s mozgom, samo tuđim). Stoga, kreni od promjene vokabulara, savjetuju psiholozi na portalu Psychology Today. Zavaraj svoj um, ustvari potakni ga na akciju. Mijenjajući misli, time i riječi, promijenit ćeš i svoja djela.

shimmer fallback

Umjesto onih poznatih rečeničnih konstrukicija koje se svode na što bi bilo, kad bi bilo konstrukcije - "Kad kupim tenisice, počet ću trčati", "Očistit ću stan kad me uhvati inspiracija", "Napravit ću to kad budem imala novca", treba reći sam sebi: Svejedno ću učiniti to. Bez obzira na sve. Prestani za sebe misliti da si lijena i nepoduzetna. Nisi takva, već imaš previsoka očekivanja i previše si samokritična. Ne pristaješ na manje od savršenog, a takav stav nije nimalo motivirajući jer već u samom početku se nalaziš pred visokim "zidom" koji si sama izgradila.

Prestani čekati da te uhvati inspiracija i jednostavno kreni u akciju. Vježbaj se na malim stvarima. Ne kompliciraj, režirajući nekoliko koraka unaprijed svoja djela, dok sjediš na kauču, već ustani i napravi ih. Stav koji se krije pod parolom Učinit ću to u svakom slučaju daje ti odriješene ruke i veliki prostor za djelovanje. On znači da si dozvoljavaš pogreške i da nisi prestroga prema sebi, a te pretpostavke dobar su temelj za akciju.

Svejedno ću to učiniti

Ja koje se krije u ovoj rečenici govori tvom mozgu da preuzima odgovornost za akciju koja slijedi.

To - predstavlja konkretnu radnju i usmjerava tvoju energiju na nju (umjesto to reci sebi što konkretno - očistiti stan, upisati tečaj, obaviti teški razgovor koji već dugo događaš).

Učiniti - potiče te na akciju.

Svejedno, odnosno u svakom slučaju je ključni dio rečenice, a daje ti prostor za djelovanje i poručuje tvom mozgu da je u redu pogriješiti i da je u redu izabrati i manje savršen način (naravno pod pretpostavkom da nikome ne škodiš i da se nalazi s ove strane zakona). OSlobađa te anksioznosti i straha što će drugu misliti o tebi. Učinit ćeš to svejedno znači direktan put za realizaciju, bez brojnih nepotrebnih prepreka.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.