Psihologinja Čerenšek: Što kada strahujete od budućnosti?

Psihologinja i mentalna trenerica Ana Čerenšek objasnila je kako se boriti sa strahom radi budućnosti u ova neizvjesna vremena

Psihologinja Čerenšek: Što kada strahujete od budućnosti?

Vrijeme u kojem živimo puno je neizvjesnosti, ne znamo kako će nam sutra izgledati svakodnevica - hoćemo li imati posao, hoće li djeca ići u školu ili biti kod kuće, hoćemo li moći obaviti pregled u bolnici. Vrlo malo toga možemo planirati u svim područjima života, a uz takvu neizvjesnost razvijaju se strahovi radi budućnosti, pogotovo oni vezani za financije i zdravlje. Psihologinju i mentalnu trenericu Anu Čerenšek upitali smo što možemo učiniti kada se pojave strahovi i kako očuvati mentalno zdravlje.

"U ovom trenutku svi smo usmjereni na budućnost i pokušavamo naći nekakva rješenja kako bismo izbjegli probleme koji nam se mogu dogoditi na jesen. Znate ono što ste već čuli, na jesen će doći recesija, na jesen će stvarno biti teško i mnogi ljudi će ostati bez posla. To su nažalost samo crna predviđanja za koja ne znamo hoće li se i u kojem obujmu ostvariti, a na nas jako loše djeluju kad pričamo o našem mentalnom zdravlju. Ako si previše puta u danu postavljate pitanje koje počinje sa 'što ako', budite sigurni da ne radite dobru stvar za sebe. Jer na to pitanje treba ipak dati odgovor, a kažu psiholozi da je na pitanje koja počinju sa 'što ako' nemoguće dati odgovor. Možete uvijek postaviti sljedeće pitanje s istim predznakom", objašnjava Čerenšek te dalje dodaje.

"Probajte biti konstruktivni, probajte razmisliti o vašem poslovanju, o stvarima koje vas brinu i stavite ih na papir. Probajte naći odgovore, rješenja, plan A, B i C. To će vam dati nekakav smisao i kvalitetno usmjeravanje u cijeloj priči, nećete se samo brinuti nego ćete i biti konstruktivni oko svoje brige. Nađite odgovore koje možete naći, za ona pitanja za koja ne možete naći odgovore, jednostavno probajte ih pustiti i čekajte da ta 'crna jesen' i dođe, onda ćete vidjeti s čim raspolažete i imat ćete solidne opcije", dodaje."Ono što možemo je truditi se biti u što boljem stanju, a ne se sada unaprijed već izmoriti. Što god da dolazi, htjet ćemo imati sve svoje oružje sa sobom i svoje mentalno zdravlje u najboljoj mogućoj funkciji", rekla je na kraju.

Image

Psihologinja Čerenšek: Kako se boriti s negativnim mislima?