Vrijeme je za teretanu

Znaš li da nakon 40. trebaš obavezno raditi vježbe snage?

Pločice na trbuhu, vretenaste ruke i obla, čvrsta stražnjica puno su više od estetike i zbog toga već danas se upiši u najbližu teretanu

pexels-pixabay-414029.jpg
Foto: Pexels

Bez obzira na dob važno je vježbati, no kako bi vježanje bilo učinkovitije i pridonijelo zdravlju, a i dobroj liniji, važno ga je prilagoditi upravo s obzirom na dob. Naime, nije isto imaš li 20, 40 ili 60 godina. To i sama znaš. Tijelo se mijenja pa bi mu trebalo prilagoditi treninge kako bi vježbanje imalo maksimalni pozitivni učinak na njega.

Image
Od žena ženama

Trenerica Ivana nam je pokazala početničke vježbe za noge i stražnjicu

Ulaskom u četrdesete usporava se metabolizam i gubi mišićna masa, što ćeš vrlo brzo primijetiti na svojoj vagi i omiljenim trapericama, ukoliko ne pripaziš na prehranu. Naime, na bedra, guzu i trbuh će se početi "hvatati" svaki zalogaj, a trebat će puno više znoja kako bi se otopili suvišni kilogrami. Razlog tome su hormoni i usporavanje metabolizma.

Bazni metabolizam s godinama postaje sve sporiji. Upravo zato bitne su vježbe snage, odnosno izgradnja mišića. Što tijelo ima više mišića, to je metabolizam aktivniji i lakše se mršavi. Mišići sagorjevaju više kalorija od sala i to je jedan od razloga zašto muškarci lakše mršave.

Stoga, želiš li ostati fit u petom desetljeću, uživati u hrani i biti zdrava, u svoju dnevnu rutinu uvrsti vježbe snage. Usporit ćeš i nadoknaditi gubitak mišićne mase, potaknuti bazni metabolizam, potaknuti tijelo da topi masnoće i osjećati se bolje, no ikada.

U ovim godinama, planiraš li se rekreativno baviti sportom, a početnica si (nikada nije kasno!), tvoja fitness rutina bi trebala izgledati otprilike ovako:

  • svaki dan barem 30 minuta žustrog hodanja
  • trening snage tri puta tjedno. Vodi računa da vježbaš svaki sve velike mišićne skupine.
  • vježbe ravnoteže, odnosno balansa minimalno dvaput tjedno

Uvrsti ovaj režim u svoju svakodnevicu i uživaj u napretku. S vremenom ćeš pojačati intenzitet vježbi, pronaći savršenu rekreaciju za sebe i život bez vježbanja postat će ti nezamisliv.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.