Tajming je bitan

Znanstvenici otkrili u koje doba dana vježbanje ima najveći učinak

Kad već moraš vježbati, neka trening ima maksimalni učinak, a to ćeš postići ako vježbaš u pravo vrijeme

pexels-frank-cone-2291874.jpg
Foto: Pexels

Konačno si se odlučila pokrenuti i početi vježbati, no muči te još jedna nedoumica - kada vježbati? Što je bolje, odnosno učinkovitije, za mršavljenje - jutarnji ili večernji trening?

S obzirom na to da nisi baš sportski tip i zasad ne nalaziš apsolutno nikakav užitak u mrcvarenju tijela brojnim trbušnjacima, sklekovima i čučnjevima, bitno ti je da iz treninga izvučeš maksimum, a ne da ustaješ u cik zore i mučeći se trčiš po rivi ili kvartu. Ili to isto činiš navečer kad pošten i slim svijet odlazi u lagane šetnje ili sjeda pred TV gledati omiljenu seriju uz čašu finog vina i slani kikiriki pržen u dubokom ulju.

Image
Do ljeta raketa!

Ljeto je sve bliže! Napravi ovu promjenu u treningu i gledaj masti kako se tope

Danas je tvoj dan i još imaš vremena odraditi učinkovit trening! Naime, imamo za tebe korisnu informaciju do koje su došli znanstvenci s Instituta za zdravlje, australskog Katoličkog sveučilišta u Fitzroyu, a čija je studija objavljena u stručnom časopisu Diabetologia.


Proveli su istraživanje na 24 pretila volontera. Na početku su ih pitali o prehrambenim navikama i vježbanju, izmjerili im kolesterol i šećer u krvi te napravili sistematski pregled, a potom zatražili od njih da uvijek u isto vrijeme jedu punomasne, nekvalitetne, obroke koje će dobiti. Svaki dan su dolazili na mjerenje kolesterola i šećera u krvi, a nakon tri dana podijeljeni su u tri grupe - jedna je dobila u zadatak vježbati u 6.30 ujutro, druga u 18.30, a treća nije vježbala. Trening je za sve bio jednak, a sastojao se, ovisno o danu, od visokointenzivnog treninga, bicikliranja, vježbi snage. Pokazalo se da su osobe koje su vježbale navečer imale bolje rezultate.

Image
Foto: Pexels

Nakon prvih pet dana svima je od masne, nezdrave hrane skočio loš kolesterol, no nakon nekog vremena što su bili pod režimom, pokazalo se da večernje vježbanje snižava loš kolesterol, dok jutarnje nema učinka na isti. Večernji treninzi ubrzali su ispitanicima metabolizam te povoljno djelovali na zdravlje srca i krvnih žila, ali i doveli do stabilizacije šećera u krvi u večernjim satima, nakon vježbanja.

"Vježbanje u bilo koje doba bolje je od nikakvog vježbanja, no pokazalo se da večernji trening ima jedinstven učinak na metabolizam masti i kontrolu šećera u krvi, osobito ako se hranite obrocima koji obiluju masnoćama", izjavila je za New York Times, dr. Trine Moholdt, znanstvenica s Norveškog Sveučilišta zznanosti i tehnologije, koja je vodila australsku studiju.