Iznenadit ćeš se koliko malo

Znamo koliko minimalno trebaš vježbati kako bi bila fit!

Ukoliko si zatrpana obvezama i nemaš vremena za trening ili ti se možda nemaš volje za isti, saznale smo koliki je minimum vježbanja kojim ćeš održati kondiciju i biti fit

pexels-pixabay-414029.jpg

Ako nisi ljubiteljica vježbanja, ali si svjesna činjenice da je tjelovježba neizostavna za zdravlje, za tebe imamo vrlo korisne informacije. Studija provedena od strane američke vojske i objavljena u časopisu Strenght & Conditioning Research, otkrila je koliko minimalno trebaju vježbati svi oni koji žive sjedilačkim načinom života, kako bi postali i ostali fit.

Image
Jedi pametno

Što jesti i piti nakon treninga? Evo što kažu nutricionisti

Studija se usredotočila na tri točke - koliko bi često trebalo trenirati, koliko bi dugo trening trebao trajati i koliko intenzivan biti, odnosno koliko je minimalno potrebno vježbati za povećanje izdržljivosti, za povećanje mišićne mase i koliko intenzivno. Smisao studije bio je otkriti koliko minimalno treba vježbati za postizanje i državanje kondicije, snage i izdržljivosti.

Za izdržljivost

"Dovoljno je vježbati dvaput tjedno za održavanje minimuma kondicije i to od 13 do 26 minuta po treningu, no vrlo je bitno održati kontinuitet", obašnjava za spomenuti časopis voditelj studije Barry Spiering. Stoga, uskoči u tenisice ili kupaći kostim i dvaput tjedno otiđi plivati ili trčati. Bit će dovoljno čak i 14 minuta tjelesne aktivnosti za rezultate koji će biti vidljivi.

Za mišiće

"Snaga i mišići, osobito kod mlađe populacije, mogu se održavati vježbanjem jednom jedno i tako 32 tjedna. Bitno je pritom održavati intenzitet vježbanja (pritom mislimo na relativno opterećenje)", objašnjava Spiering. "Kod starijih osoba, održavanje mišića traži trening dva do tri puta tjedno", dodaje autor studije.

Intenzitet

Znanstvenici su primijetili da je za održavanje minimalne razine kondicije od tri navedene komponente najvažniji intenzitet vježbanja. "Naš je zaključak da je intenzitet treniga ključna komponenta za održavanje kondicije, što znač da ćemo ostati fit čak i ako smanjimo učestalost i količinu vježbanja, ali održimo intenzitet", zaključuje Spiering.

Stoga, ako ideš u teretanu jednom do dvaput tjedno i tamo se zadržiš maksimalno pola sata ili isto toliko trčiš, voziš bicikl ili plivaš, "stisni zube" i daj sve od sebe u tom kratkom vremenu, odnosno odradi intenzivni trening.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.