Želiš smršavjeti na brzinu? Onda zaboravi na ovih 8 namirnica koje (vjerojatno) jedeš svaki dan

Ovih 8 namirnica uglavnom imaju svoje zdravije alternative, tako da se praktički nećeš morati odreći ničeg

Želiš smršavjeti na brzinu? Onda zaboravi na ovih 8 namirnica koje (vjerojatno) jedeš svaki dan

Ljeto je pa većina nas (po običaju) čeka neko čudo da padne s neba i podari nam savršeno ''bikini tijelo''. Iako ne vjerujemo previše u čuda i svjesne smo toga da se za dobru liniju treba brinuti cijele godine, žudimo za bilo kojim savjetom koji nam poslužio kao spas u zadnji čas. Dobra vijest je da ipak postoji par stvari koje možeš napraviti. 

Možeš se baciti na neku rigoroznu dijetu koja će vjerojatno ostaviti kratkotrajne štetne posljedice na tvoje zdravlje, ali donijeti brze rezultate (pozdrav svima na keto dijeti). Ali ako nisi toliko ustrajna i treba ti više vremena da se navikneš na takve restriktivne dijete, probaj se odreći barem ovih 8 namirnica. Priznaj, neke od njih jedeš gotovo svaki dan. Sve one imaju svoje zdrave alternative, a ako se uspiješ držati barem toga, vjerojatno ćeš uspjeti skinuti nekoliko (kilo)grama i centimetara oko struka baš na vrijeme za bezbrižno uživanje na plaži.

Šećer

Ako želiš smršavjeti na brzinu, definitivno zaboravi na šećer. Bilo bi idealno kratkotrajno se odreći svih vrsta šećera, no puno će ti pomoći i odricanje od rafiniranog (bijelog) šećera. Ovo podrazumijeva većinu kupovnih slastica, peciva iz pekare, kupovnih sokova, pa i šećera u kavi. Uvijek čitaj deklaracije na proizvodima jer se šećer može skrivati u neočekivanim stvarima. Žudnju za slatkim utaži voćem, ili voćnim slasticama bez dodanog šećera, a možeš koristiti i steviju koja je najbolja alternativa šećeru jer uopće nema kalorija.

Pokušaj se odreći obrađene hrane

To je uglavnom većina hrane koju ne spremaš sama kod kuće. Procesuirana hrana sadrži mnoštvo šećera, natrija i aditiva koji dokazano utječu na brzi dobitak kilograma (najpoznatiji je definitivno mononatrijev glutaminat koji je odgovoran za većinu pretilosti u razvijenim zemljama). Znači: ako nešto nisi skuhala sama doma od jednostavnih namirnica poput voća, povrća, jednostavnih mliječnih proizvoda, nerafiniranih ulja, cjelovitih žitarica, sjemenki ili mahunarki, radije preskoči. Dobro čitaj sastoje na proizvodima. Ako je lista sastojaka predugačka, tada proizvod definitivno nije za tebe.

Image

Umjetni zaslađivači

Može ti se činiti da su umjetni zaslađivači bolji izbor od šećera, no to nije točno. Neki umjetni zaslađivači također sadrže kalorije. Osim toga, kada tijelo ne dobije očekivane kalorije od slatkog okusa zaslađivača, ono pokreće žudnje za još hrane kako bi nadoknadilo očekivane kalorije. Stoga je bolje da se kloniš svih zaslađivača.

Zaboravi na prženu hranu

Ovo je omiljena hrana Hrvata. Neka su istraživanja pokazala spadamo među zemlje u svijetu koje jedu najviše pržene hrane. Pržena hrana najgora je hrana koju možeš zamisliti za svoju liniju. Ako želiš smršaviti na brzinu, ne smiješ pojesti niti jedan čips i niti jedan pommes frites. Ako se ne možeš odreći čipsa po putu, uzmi neku verziju voćnog čipsa, a umjesto pommes fritesa radije biraj povrće sa žara.

Image

Bijeli kruh

Ako ti je teško odreći se žitarica u cijelosti (na ovaj kratki period brzinskog mršavljenja), barem se kloni proizvoda od bijelog brašna. Bijelo brašno nema ovojnicu koju ima brašno od cjelovitog zrna, zbog toga ga moraš pojesti više kako bi se zasitila, a pošto je siromašno nutrijentima koji sudjeluju u procesu probave, teže je probavljivo. Stoga, ako želiš smršaviti na brzinu, jedi isključivo proizvode od integralnog brašna, i smanji konzumaciju žitarica općenito.

Alkohol

Ovo je stvar koja te može najviše debljati na odmoru. Čak i ako si se uspjela držati dijete kroz cijelo ljetovanje, ova čašica alkohola koja te opustila u toplim večerima, više ti je naštetila nego pomogla. Na primjer, jedno malo pivo sadrži između 60 i 100 kalorija, a alkohol općenito puno pomaže u debljanju.

Izbaci mlijeko iz kave

Na putu pij isključivo crnu kavu. Kofein iz kave može ti pomoći u mršavljenju, no mlijeko i vrhnje za kavu potpuno poništavaju dobre učinke kofeina čime utječu na suprotan rezultat.

Sol

Natrij iz soli uvelike doprinosi debljanju. Ako izbaciš sol iz prehrane mršavjet ćeš mnogo brže. Sreća je što ljeti jedemo mnogo svježih namirnica koje ne zahtjevaju mnogo soli. Je li zaista potrebno soliti ribu? Mi mislimo da nije.