Weekend- off dijeta

Ne morate se cijeli tjedan mučiti sa dijetom – već 5 dana tjedno je dovoljno da smršavite

Weekend- off dijeta

Mnogima od nas teško se odlučiti na dijetu, pogotovo zato jer se na neko vrijeme moramo odreći hrane koju volimo. A na dijetu moramo jer volimo hranu, ona nam je užitak. Možda se i niste prije zamarali hranom, ali kad ste na dijeti ona vam postaje opsesija jer se morate odreći hrane koju volite. I kad “prekršimo” neku od strogih dijeta osjećamo strahovitu krivnju i odustajemo od svega. Odlično rješenje za izbjegavanje ovog problema osmislila je Helen Foster, stručnjak za dijete. Prema njenoj dijeti 5 dana se pridržavate dijete i pazite što jedete, a kad dođe vikend možete se opustiti i uživati u hrani koju volite.

Kako to djeluje?


Pet dana u tjednu pridržavate se niskokalorične dijete koja potiče metabolizam i vježbate, a kad dođe vikend možete se opustiti, odmoriti od dijete i jesti što hoćete.

RADNI TJEDAN

Za vrijeme radnog tjedna jedite minimalno 5 obroka dnevno.
Trebali bi imati 3 niskokalorična glavna obroka i barem 2 lagana međuobroka. Na taj način ćete potaknuti metabolizam i topljenje sala, maksimizirajući sagorijevanje kalorija. Isplanirajte obroke tako da vam glavni obroci imaju otprilike po 400 kalorija, a međuobroci 100 kalorija.


Usredotočite se prema sagorijevanju kalorija

Strukturirajte obroke tako da se sastoje od hrane koja potiče metabolizam. Hrana koja potiče metabolizam i pojačava učinke sagorijevanja kalorija su namirnice poput čili papričica, grejp, nemasni mliječni proizvodi, nemasno meso (prvenstveno riba, piletina, puretina i nemasno crveno meso), orašasti plodovi, soja, kruške, grejp, osušeno voće, zeleni čaj…

Pijte barem 2 litre tekućine dnevno


Voda također igra veliku ulogu u mršavljenju – prema istraživanjima Sveučilišta Humboldt u Berlinu, već 40 minuta nakon što popijemo čašu vode, sagorijevanje kalorija u tijelu se povećava za 30%. Istovremeno dehidracija usporava metabolizam.

VJEŽBANJE

Za uspješnost ove dijete ključno je vježbanje. Ono osim što sagorijeva kalorije, potiče metabolizam. Ne mora to biti ništa naporno, bitno je da svakodnevno 8-10 minuta posvetite tjelovježbi.

VIKEND

Vikendi su dani kada se možete odmoriti od dijete i uživati u hrani koju volite. Za vrijeme vikenda samo trebate održati težinu koju ste tijekom tjedna aktivno dostigli i spriječiti gomilanje novih kilograma. Postoji nekoliko jednostavnih pravila kojih se trebate pridržavati da vaš trud ne bi bio uzaludan.

Jedite kad ste gladni

Pojedite pizzu za večeru, ali ako ste uisitnu gladni. Mnogi posežu za hranom iako ne osjećaju glad već emocionalnu potrebu. Ovo trebate izbjegavati. I u dane vikenda nastavite jesti 3 glavna obroka i 2 međuobroka.

Prestanite jesti kad ste siti

Potrebno je otprilike 20 minuta da vam poruka o sitosti stigne iz želuca u mozak, zato pripazite na znakove. Ako vam hrana više nije tako ukusna, dovoljno ste se najeli. Pripazite i na veličinu porcija koje uzimate – nemojte pretjerivati, neka vam porcije budu umjerene.

Jedite hranu koju stvarno želite jesti

Ako se zaželite neke hrane poput pljeskavica, nemojte automatski uz to uzeti i veliku porciju prženih krumpirića sa kečapom. Zaželite se hrenovki, nemojte uz njih odmah pomišljati i na jaja. Nemojte iz navike jesti više od onog što bi trebali. Radije uz to odaberite neku zdravu hranu poput integralnog kruha ili salate. Ne zaboravite da se u dodacima poput kečapa skrivaju dodatne kalorije. Bilo bi dobro da svakom obroku pridružite jedan komad voća ili povrća.

Aktivnosti

Slobodan vikend ispunjen aktivnostima na svježem zraku doprinijet će vašem mršavljenju. Zato ako možete zabavite se uz aktivnosti za vikend – to može biti plesanje u klubu, badminton sa prijateljima ili šetnja po parku. Samo 30 minuta vježbe svakog dana preko vikenda pomoći će vam da održite težinu bez obzira što ste pojeli za vikend.

Više o ovoj dijeti možete pročitati u knjizi Helen Foster "Weekend-off dijeta".


Možda će te zanimati

Image
LJUBAV JE PRED VRATIMA

SRETNA 2024.- Horoskopski znakovi koji će pronaći ljubav do kraja ove godine

Image
PROSINAC U KINO DVORANA

Beyoncé, Maria Callas, Orašar i filmski doček nove godine – čarolija ovog prosinca u Cinestaru!