Smanjuje rizik od bolesti

Znaš li koje su najvažnije prednosti redovitog vježbanja?

Osim što pomaže kod mršavljenja, redovita tjelovježba ima višestruke koristi za fizičko i mentalno zdravlje čovjeka

bruce-mars-gJtDg6WfMlQ-unsplash.jpeg
Foto: Unsplash

Redovita tjelovježba te zdrava i uravnotežena prehrana najvažniji su preduvjeti za održavanje dobrog zdravlje i doprinose dugovječnosti. Svrha redovite tjelovježbe nije samo gubitak suvišnih kilograma ili pak održavanje idealne tjelesne težine. Fizička aktivnost nužna je da bismo održavali svoje tijelo u dobroj formi, a želiš li učiniti nešto dobro za svoje zdravlje – vježbanje bi ti trebalo postati jedan od prioriteta.

Image
Vježbama protiv bolova

Ove vježbe istezanja pomoći će ublažiti bolove u leđima i koljenima

Danas su nam na raspolaganju uistinu razni oblici fizičke aktivnosti, poput plivanja, brzog hodanja, trčanja, plesanja, itd., pa uistinu svatko može pronaći onaj oblik tjelovježbe koji će mu savršeno odgovarati i uklopiti se u njegov način života.

Image

Biti aktivan ne znači samo nekoliko puta tjedno odlaziti u teretanu. Fizička aktivnost mnogo je širi pojam, a redovita tjelovježba ima višestruke koristi za fizičko i mentalno zdravlje čovjeka.

Kako bismo te potaknule da uvrstiš vježbanje u svoju svakodnevnu rutinu, u nastavku smo izdvojile neke od najvažnijih prednosti redovite tjelovježbe.

Pozitivno utječe na raspoloženje

Dokazano je da redovita fizička aktivnost poboljšava raspoloženje i smanjuje anksioznost i stres. Studije su pokazale da vježbanje potiče promjene u dijelovima našeg mozga koji reguliraju stres i anksioznost, a vježbanje povećava i razinu endorfina – hormona koji potiče pozitivne emocije i smanjuje percepciju boli.

Image
Foto: Unsplash

Pomaže kod mršavljenja

Vježbanjem sagorijevamo kalorije, trošimo masne naslage i gradimo mišiće. Brojne su studije pokazale kako je upravo nedostatak fizičke aktivnosti jedan od glavnih faktora koji vode do debljanja i pretilosti. Redovita tjelovježba pozitivno utječe na rad metabolizma i tako doprinosi skidanju suvišnih kilograma. Nadalje, studije su pokazale da je kombinacija aerobnih vježbi s vježbama otpora najbolji izbor za gubljenje masnih naslaga i istovremenu izgradnju i održavanje mišićne mase.

Image
Foto: Pexels

Jača kosti i mišiće

Vježbanje ima ključnu ulogu i u izgradnji i održavanju snažnih mišića i kostiju. Aktivnosti kao što su dizanje utega u kombinaciji s dovoljnim unosom proteina povoljno utječu na izgradnju mišićne mase. Kako starimo, tako naše kosti postaju sve krhkije, a mišićna masa slabi, što može povećati rizik od ozljeda. Redovita tjelesna aktivnost ključna je da bi se taj rizik sveo na minimum te za održavanje snage u starijoj životnoj dobi. Uz to, fizička aktivnost doprinosi izgradnji gustoće kostiju te tako smanjuje rizik od pojave osteoporoze.

Image
Foto: Pexels

Povećava razinu energije

Vježbanje pozitivno utječe i na razinu energije, a osobito korisnima pokazali su se razni oblici fizičke aktivnosti u prirodi. Studije su pokazale kako redovita tjelesna aktivnost smanjuje rizik od umora i drugih zdravstvenih stanja povezanih s manjkom energije. Uz to, vježbanje ima i fantastične prednosti za zdravlje srca i pluća. Aerobni treninzi jačaju rad srca, kardiovaskularni i dišni sustav te tako pomažu i kod razine energije i povoljno utječu na rad mišića.

Image
Foto: Pexels

Može smanjiti rizik od kroničnih bolesti

Nedostatak fizičke aktivnosti jedan je od glavnih uzroka brojnih kroničnih bolesti. Redovita tjelovježba pozitivno utječe na zdravlje srca, smanjuje krvni tlak i razinu lošeg kolesterola. Može smanjiti rizik od pojave raznih kroničnih zdravstvenih stanja, kao što su dijabetes tipa 2, srčane bolesti, neke vrste raka, visok kolesterol i hipertenzija. S druge strane, manjak tjelovježbe može dovesti do nakupljanja masnih naslaga oko trbuha te tako povećati rizik od raznih bolesti.

Image
Foto: Pexels

Pozitivno utječe na zdravlje mozga i pamćenje

Dokazano je da redovita tjelovježba ima pozitivan učinak i na rad mozga te poboljšava pamćenje i druge kognitivne funkcije. Vježbanjem se povećava broj otkucaja srca pa naš mozak dobiva više kisika, a stimulira se i proizvodnja hormona koji pospješuju rast moždanih stanica. Redovita tjelesna aktivnost poboljšava mentalne funkcije i osobito je važna kod starijih osoba jer može smanjiti rizik od demencije i Alzheimerove bolesti.

Image
Foto: Pexels

Smanjuje razinu stresa i potiče bolji san

Vježbanje nam pomaže da se oslobodimo stresa te doprinosi relaksaciji i boljem snu. Brojne su studije pokazale kako redovita fizička aktivnost poboljšava san te se preporuča osobama koje pate od nesanice i poremećaja spavanja.

Image
Foto: Pexels