Juha od muškatne bundeve, kokosa i curryja
Za 6 tanjura
Kalorija po porciji: 300
1 velika muškatna(butternut) tikva
1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 srednje veliki crveni luk, nasjeckan na kockice
3 stabljike celera, nasjeckane na kockice
2 žlice curry praha
1 žličica kurkume
1 žličica kumina
1 žličica korijandera
2 šalice kokosovog mlijeka
2 žličice soli
2 žlice svježe stisnutog sok od limuna
Za ukras:
6 žlica jogurta
1/4 šalice svježeg celera, sitno nasjeckanog
6 žlica poprženih indijskih oraščića, nasjeckanih
Ispecite tikvu prerezanu na pola (izvađene koštice) u pećnici na 200 stupnjeva, otprilike 45 minuta do sat vremena (sve dok vam nož ne klizne lagano u nju). Kad se tikva ohladi izdubite mekano "meso" u posudu.
U visokoj posudi na ulju kratko popržite luk. Zatim dodajte celer, curry, kurkumu, kumin i korijander i dinstajte još 5 minuta. Dodajte 1/4 šalice vode, poklopite lonac i kuhate oko 7 minuta dok celer ne omekša. Po potrebi dodajte još vode. Zatim u to povrće dodajte tikvu i sve skupa dobro propasirajte štapnim mikserom (ili prebacite u multipraktik). U pasirano povrće dodajte kokosovo mlijeko i sol. Podgrijte juhu (samo da bude topla), a zatim umiješajte i sok od limuna. Svaku porciju ukrasite jogurtom, celerom i oraščićima. Poslužite toplo.