Juha s tikvicama, gljivama i jajima
Za 6 porcija
Kalorija po porciji: 210
4 srednje velike tikvice
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 žlica sitno naribanog đumbira
5 šalica narezanih shiitake gljiva
8 šalica povrtnog temeljca, podijeljenih
2 šalice, plus 1 žlica, vode, podijeljene
1/2 žličice crvene mljevene paprike
5 žlica tamari ili soja sosa
2 šalice tanko narezanog mladog luka
4 velika jaja, umućena
3 žlice kukuruznog škroba
Sol i papar po želji
Tikvice ili sitno nasjeckajte na prutiće, ili ih spiralizatorom naribajte u špagete. U dubokoj posudi na maslinovom ulju kratko popržite đumbir. Dodajte shiitake gljive i žlicu vode i kuhajte dok gljive ne počnu puštati vodu. Dodajte povrtni temeljac, ostatak vode, crvenu papriku, tamari ili soja sos i 1 i pol šalicu mladog luka. Ostavite da zakuha i kratko se kuha. U međuvremenu u šalicu povrtnog temeljca umiješajte škrob i ostavite. Miješajući juhu lagano ulijevajte umućena jaja. Nakon toga juhi dodajte škrobnu mješavinu i kuhajte još 4-5 minuta dok se juha ne zgusne. Dodajte papra i soli koliko vam odgovara. Na kraju dodajte tikvicu i kuhajte još 2-3 minute sve dok ne postane mekana i fleksibilna - nemojte predugo kuhati! Poslužite s ostatkom mladog luka.