403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Fitness
Fitness

Ukusne jesenske juhe koje pomažu smršavjeti

Ukusne jesenske juhe koje pomažu smršavjeti
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Budite siti i istovremeno mršavite uz pomoć finih, mirisnih juha i variva

U hladnije mjesece zaista paše pojesti nešto "na žlicu, a još ako je riječ o juhi ili varivu koje  je zasitno, a opet pomaže očuvati ili čak stesati liniju – ima li išta bolje od toga? Ove juhe koje smo odabrali okrjepljujuće su i savršene za jesenske i zimske mjesece, bogate su vlaknima, proteinima i ostalim sastojcima koje će vas učiniti sitima, a opet vam ubrzati metabolizam.

Juha od muškatne tikve i leće

Kalorija po porciji: 253 8 šalica povrtnog temeljca 1 crveni luk, sitno nasjeckan 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja 2 šalice crvene leće, oprane 3 stabljike celera, nasjeckane 3 velike mrkve, nasjeckane 2 šalice muškatne tikve, oguljene i nasjeckane 2 češnja češnjaka, protisnuta 1/3 žličice muškatnog oraščića Na ulju popržite luk, pa zatim i češnjak, mrkvu, celer te kockice muškatne tikve i crvenu leću. Dinstajte nekih 5 minuta pa dodajte povrtni temeljac i muškatni oraščić te kuhajte 25 -30 minuta dok tikva ne omekša. Juhu možete jesti takva kakva jest ili je propasirati štapnim mikserom. Možete ju jesti toplu ili hladnu.

Juha od graha i krumpira

Za 5 tanjura Kalorija po porciji: 276 1 srednje veliki crveni luk sitno nasjeckan 2 srednje mrkve, isjeckan (1 šalica) 1/2 šalice narezane stabljike celera 1 češanj češnjaka, protisnut 1 žlica maslaca 4 šalice pilećeg temeljca 3 šalice nasjeckanog i oguljenog krumpira 2 žlice svježeg nasjeckanog kopra ili 2 žličice sušenog 500 grama cannellini bijelog graha (može i puter grah) kuhanog ili iz konzerve 1/2 šalice jogurta 1 žlica bijelog glatkog brašna (po želji) sol i papar po želji U dubokoj posudi na maslacu prodinstajte luk, pa mu dodajte mrkvu, celer i češnjak. Dinstajte povrće dok malo ne omekša. Zatim dodajte pileći temeljac, krumpir i kopar. Kada zakipi kuhajte 20 do 25 minuta dok se krumpiri ne skuhaju. Žlicom ili vilicom zdrobite polovicu krumpira juhi, pa dodajte grah i ostavite još par minuta da kuha. Za to vrijeme u zdjelici pomiješajte jogurt, brašno te papar i sol po želji. Umiješajte jogurt u juhu i kuhajte dok se juha malo ne zgusne.

Juha od karfiola i sira

Kalorija po porciji: 247 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja 2 poriluka, bijeli i svjetlo zeleni dijelovi tanko narezani 4 šalice nasjeckane cvjetače (ili glavica srednje veličine) 2 1/2 šalice nemasnog mlijeka, podijeljenog 2 šalice vode 1 lovorov list 1 žličica soli 1/2 žličice bijelog ili crnog papra 2 žlice bijelog glatkog brašna 1 1/2 šalica naribanog cheddar sira 1 žlica soka od limuna Na ulju popržite poriluk sve dok ne omekša. Dodajte karfiol, dvije šalice mlijeka, vodu, lovorov list  te sol i papar. Kuhajte sve dok karfiol ne omekša, nekih 10-ak minuta. U međuvremenu dodajte brašno u pola šalice mlijeka i dobro izmiješajte. Kada se karfiol skuha, dodajte brašno i mlijeko. Još kratko kuhajte da se juha malo zgusne. Maknite juhu s plamena i umiješajte sir i sok od limuna.  

Juha od graška i batata

Kalorija po porciji: 254 450 - 500 g graška 5 stabljika celera, nasjeckane 1 veliki crveni luk, nasjeckan 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja 1 veliki češanj češnjaka, protisnut 8 šalica povrtnog temeljca 1 srednje veliki slatki krumpir, oguljen i nasjeckan  sol i papar po ukusu U dubokoj posudi na maslinovom ulju popržite kratko luk. Zatim dodajte grašak, celer, češnjak i povrtni temeljac te zakuhajte. Poklopite i ostavite da se na laganoj vatri kuha oko sat vremena. Zatim dodajte nasjeckani slatki krumpir i nastavite kuhati još pola sata. Po želi vilicom možete malo protisnuti grašak i krumpir, ili propasirati štapnim mikserom, kako bi juha bila gušća.

Kremasta juha od brokule i indijskog oraščića

Kalorija po porciji: 260 1 šalica sirovih indijskih oraščića 5 šalica povrtnog temeljca, podijeljene 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja 1 srednje veliki crveni luk, nasjeckan 2 češnja češnjaka, protisnut 6 šalica nasjeckane brokule 2 žlice soja sosa 1 žlica jabučnog octa Sol i papar po ukusu Natopite indijske oraščiće u vrućoj vodi 1 sat (ili u hladnoj vodi preko noći). Ocijedite. Pomiješajte indijske oraščiće s jednom šalicom temeljca i izblendajte ih u multipraktiku ili štapnim mikserom. Na maslinovom ulju pirjajte luk, češnjak i brokulu sve dok luk ne omekša. Zatim povrću dodajte mješavinu oraščića, ostatak temeljca i soja sos. Ostavite za zakipi, a zatim kuhajte još 10 do 12 minuta dok brokula ne omekša. Juhu izmiksajte štapnim mikserom da bude glatka, a zatim joj dodajte jabučni ocat i sol i papar koliko vam dogovara. Juhu poslužite toplu.

Juha od mrkve i đumbira

Za 6 tanjura Kalorija po porciji: 262 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja 1 šalica nasjeckanog luka sol po želji 1 žlica mljevenog češnjaka 1 žlica mljevenog ili sitno naribanog svježeg đumbira 450 g mrkve, oguljene i nasjeckane 1 srednje veliki krumpir, oguljen i nasjeckan 6 šalica pilećeg i povrtnog temeljca po želji 1/4 šalice pinjola 1 šalica običnog nemasnog jogurta 1 žličica meda 1 žličica mljevenog svježeg timijana Svježe mljeveni papar U visokom loncu na maslinovom ulju popržite luk. Kad se luk počne rumeniti dodajte đumbir i češnjak te dinstajte još dvije minute. Dodajte i mrkve, krumpir i temeljac (pileći ili povrtni). Kada juha zakipi kuhajte još 20- 25 minuta. U međuvremenu na suhoj tavici lagano popržite pinjole. U drugoj posudi pomiješajte jogurt, med, timijan i malo papra. Kada je povrće u juhi kuhano propasirajte ga štapnim mikserom, te po potrebi dodajte još soli ili papra. Servirajte sa žlicom mješavine jogurta te malo pinjola.  

Juha s tikvicama, gljivama i jajima

Za 6 porcija Kalorija po porciji: 210 4 srednje velike tikvice 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja 1 žlica sitno naribanog đumbira 5 šalica narezanih shiitake gljiva 8 šalica povrtnog temeljca, podijeljenih 2 šalice, plus 1 žlica, vode, podijeljene 1/2 žličice crvene mljevene paprike 5 žlica tamari ili soja sosa 2 šalice tanko narezanog mladog luka 4 velika jaja, umućena 3 žlice kukuruznog škroba Sol i papar po želji Tikvice ili sitno nasjeckajte na prutiće, ili ih spiralizatorom naribajte u špagete. U dubokoj posudi na maslinovom ulju kratko popržite đumbir. Dodajte shiitake gljive i žlicu vode i kuhajte dok gljive ne počnu puštati vodu. Dodajte povrtni temeljac, ostatak vode, crvenu papriku, tamari ili soja sos i 1 i pol šalicu mladog luka. Ostavite da zakuha i kratko se kuha. U međuvremenu u šalicu povrtnog temeljca umiješajte škrob i ostavite. Miješajući juhu lagano ulijevajte umućena jaja. Nakon toga juhi dodajte škrobnu mješavinu i kuhajte još 4-5 minuta dok se juha ne zgusne. Dodajte papra i soli koliko vam odgovara. Na kraju dodajte tikvicu i kuhajte još 2-3 minute sve dok ne postane mekana i fleksibilna  - nemojte predugo kuhati! Poslužite s ostatkom mladog luka.

Juha od muškatne bundeve, kokosa i curryja

Za 6 tanjura Kalorija po porciji: 300 1 velika muškatna(butternut) tikva 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja 1 srednje veliki crveni luk, nasjeckan na kockice 3 stabljike celera, nasjeckane na kockice 2 žlice curry praha 1 žličica kurkume 1 žličica kumina 1 žličica korijandera 2 šalice kokosovog mlijeka 2 žličice soli 2 žlice svježe stisnutog sok od limuna Za ukras: 6 žlica jogurta 1/4 šalice svježeg celera, sitno nasjeckanog 6 žlica poprženih indijskih oraščića, nasjeckanih Ispecite tikvu prerezanu na pola (izvađene koštice) u pećnici na 200 stupnjeva, otprilike 45 minuta do sat vremena (sve dok vam nož ne klizne lagano u nju). Kad se tikva ohladi izdubite mekano "meso" u posudu. U visokoj posudi na ulju kratko popržite luk. Zatim dodajte celer, curry, kurkumu, kumin i korijander i dinstajte još 5 minuta. Dodajte 1/4 šalice vode, poklopite lonac i kuhate oko 7 minuta dok celer ne omekša. Po potrebi dodajte još vode. Zatim u to povrće dodajte tikvu i sve skupa dobro propasirajte štapnim mikserom (ili prebacite u multipraktik). U pasirano povrće dodajte kokosovo mlijeko i sol. Podgrijte juhu (samo da bude topla), a zatim umiješajte i sok od limuna. Svaku porciju ukrasite jogurtom, celerom i oraščićima. Poslužite toplo.

Paleo juha od govedine

Kalorija po porciji: 320 750 g mljevene govedine 1 i pol žlica maslinovog ulja 1 luk, nasjeckan 2 mrkve, nasjeckane 2 stabljike celera, nasjeckane 5 češnja češnjaka, protisnuta 3 šalice kupusa, nasjeckanog ili naribanog 1 konzerva sitno sjeckane rajčice 4 šalice temeljca od govedine 1 žličica sušenog timijana 2 lovorova lista sol i papar po ukusu peršin za serviranje Na maslinovom ulju popržite luk, pa zatim i mljeveno meso. Dodajte i mrkvu, celer i češnjak. Dinstajte nekoliko minuta. Zatim dodajte kupus, rajčicu i temeljac, kao i timijan, lovorov list i sol i papar. Nakon što provrije, ostavite juhu da se kuha pola sata. Iz nje izvadite lovorov list, te o potrebi dodajte soli ili papra. Poslužite posipano peršinom.

Grčka juha od limuna i kvinoje

Kalorija po porciji: 290 2 žlice maslinovog ulja 2 mala mlada luka, nasjeckani 1 šalica mrkve, nasjeckane sol 2 češnja češnjaka, protisnuta 5 šalica povrtnog temeljca 1 šalica kvinoje, dobro isprana 1 1/2 žlice bijele /svijetle miso paste 2 žlice tahini paste 1/4 šalice svježeg soka od limuna 2 žlice sušenog kopra (ili 1/4 šalice nasjeckanog svježeg kopra) Na ulju popržite mladi luk i mrkvu, oko 7 do 10 minuta. Dodajte češnjak i pirjajte još 1 do 2 minute. U lonac stavite i temeljac, kvinoju i sol po ukusu te zakuhajte juhu. Kad provrije, smanjite vatru i kuhajte oko 20 minuta dok se mrkva i kvinoja ne skuhaju. U međuvremenu pomiješajte miso, tahini i limunov sok u glatku smjesu. Kada juha je gotova, maknite je s plamena i u nju umiješajte smjesu misa i kopra.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx