Ukusne jesenske juhe koje pomažu smršavjeti

Budite siti i istovremeno mršavite uz pomoć finih, mirisnih juha i variva

Ukusne jesenske juhe koje pomažu smršavjeti

U hladnije mjesece zaista paše pojesti nešto "na žlicu, a još ako je riječ o juhi ili varivu koje  je zasitno, a opet pomaže očuvati ili čak stesati liniju – ima li išta bolje od toga?

Ove juhe koje smo odabrali okrjepljujuće su i savršene za jesenske i zimske mjesece, bogate su vlaknima, proteinima i ostalim sastojcima koje će vas učiniti sitima, a opet vam ubrzati metabolizam.

Juha od muškatne tikve i leće

Image



Kalorija po porciji: 253

8 šalica povrtnog temeljca
1 crveni luk, sitno nasjeckan
1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 šalice crvene leće, oprane
3 stabljike celera, nasjeckane
3 velike mrkve, nasjeckane
2 šalice muškatne tikve, oguljene i nasjeckane
2 češnja češnjaka, protisnuta
1/3 žličice muškatnog oraščića

Na ulju popržite luk, pa zatim i češnjak, mrkvu, celer te kockice muškatne tikve i crvenu leću. Dinstajte nekih 5 minuta pa dodajte povrtni temeljac i muškatni oraščić te kuhajte 25 -30 minuta dok tikva ne omekša. Juhu možete jesti takva kakva jest ili je propasirati štapnim mikserom. Možete ju jesti toplu ili hladnu.

Juha od graha i krumpira

Image



Za 5 tanjura
Kalorija po porciji: 276

1 srednje veliki crveni luk sitno nasjeckan
2 srednje mrkve, isjeckan (1 šalica)
1/2 šalice narezane stabljike celera
1 češanj češnjaka, protisnut
1 žlica maslaca
4 šalice pilećeg temeljca
3 šalice nasjeckanog i oguljenog krumpira
2 žlice svježeg nasjeckanog kopra ili 2 žličice sušenog
500 grama cannellini bijelog graha (može i puter grah) kuhanog ili iz konzerve
1/2 šalice jogurta
1 žlica bijelog glatkog brašna (po želji)
sol i papar po želji

U dubokoj posudi na maslacu prodinstajte luk, pa mu dodajte mrkvu, celer i češnjak. Dinstajte povrće dok malo ne omekša. Zatim dodajte pileći temeljac, krumpir i kopar. Kada zakipi kuhajte 20 do 25 minuta dok se krumpiri ne skuhaju. Žlicom ili vilicom zdrobite polovicu krumpira juhi, pa dodajte grah i ostavite još par minuta da kuha. Za to vrijeme u zdjelici pomiješajte jogurt, brašno te papar i sol po želji. Umiješajte jogurt u juhu i kuhajte dok se juha malo ne zgusne.

Juha od karfiola i sira

Image



Kalorija po porciji: 247

2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 poriluka, bijeli i svjetlo zeleni dijelovi tanko narezani
4 šalice nasjeckane cvjetače (ili glavica srednje veličine)
2 1/2 šalice nemasnog mlijeka, podijeljenog
2 šalice vode
1 lovorov list
1 žličica soli
1/2 žličice bijelog ili crnog papra
2 žlice bijelog glatkog brašna
1 1/2 šalica naribanog cheddar sira
1 žlica soka od limuna

Na ulju popržite poriluk sve dok ne omekša. Dodajte karfiol, dvije šalice mlijeka, vodu, lovorov list  te sol i papar. Kuhajte sve dok karfiol ne omekša, nekih 10-ak minuta. U međuvremenu dodajte brašno u pola šalice mlijeka i dobro izmiješajte. Kada se karfiol skuha, dodajte brašno i mlijeko. Još kratko kuhajte da se juha malo zgusne. Maknite juhu s plamena i umiješajte sir i sok od limuna.

Juha od graška i batata

Image



Kalorija po porciji: 254

450 - 500 g graška
5 stabljika celera, nasjeckane
1 veliki crveni luk, nasjeckan
1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 veliki češanj češnjaka, protisnut
8 šalica povrtnog temeljca
1 srednje veliki slatki krumpir, oguljen i nasjeckan
 sol i papar po ukusu


U dubokoj posudi na maslinovom ulju popržite kratko luk. Zatim dodajte grašak, celer, češnjak i povrtni temeljac te zakuhajte. Poklopite i ostavite da se na laganoj vatri kuha oko sat vremena. Zatim dodajte nasjeckani slatki krumpir i nastavite kuhati još pola sata. Po želi vilicom možete malo protisnuti grašak i krumpir, ili propasirati štapnim mikserom, kako bi juha bila gušća.

Kremasta juha od brokule i indijskog oraščića

Image



Kalorija po porciji: 260

1 šalica sirovih indijskih oraščića
5 šalica povrtnog temeljca, podijeljene
1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 srednje veliki crveni luk, nasjeckan
2 češnja češnjaka, protisnut
6 šalica nasjeckane brokule
2 žlice soja sosa
1 žlica jabučnog octa
Sol i papar po ukusu

Natopite indijske oraščiće u vrućoj vodi 1 sat (ili u hladnoj vodi preko noći). Ocijedite. Pomiješajte indijske oraščiće s jednom šalicom temeljca i izblendajte ih u multipraktiku ili štapnim mikserom.
Na maslinovom ulju pirjajte luk, češnjak i brokulu sve dok luk ne omekša. Zatim povrću dodajte mješavinu oraščića, ostatak temeljca i soja sos. Ostavite za zakipi, a zatim kuhajte još 10 do 12 minuta dok brokula ne omekša. Juhu izmiksajte štapnim mikserom da bude glatka, a zatim joj dodajte jabučni ocat i sol i papar koliko vam dogovara. Juhu poslužite toplu.

Juha od mrkve i đumbira

Image


Za 6 tanjura
Kalorija po porciji: 262

2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 šalica nasjeckanog luka
sol po želji
1 žlica mljevenog češnjaka
1 žlica mljevenog ili sitno naribanog svježeg đumbira
450 g mrkve, oguljene i nasjeckane
1 srednje veliki krumpir, oguljen i nasjeckan
6 šalica pilećeg i povrtnog temeljca
po želji 1/4 šalice pinjola
1 šalica običnog nemasnog jogurta
1 žličica meda
1 žličica mljevenog svježeg timijana
Svježe mljeveni papar

U visokom loncu na maslinovom ulju popržite luk. Kad se luk počne rumeniti dodajte đumbir i češnjak te dinstajte još dvije minute. Dodajte i mrkve, krumpir i temeljac (pileći ili povrtni). Kada juha zakipi kuhajte još 20- 25 minuta. U međuvremenu na suhoj tavici lagano popržite pinjole. U drugoj posudi pomiješajte jogurt, med, timijan i malo papra. Kada je povrće u juhi kuhano propasirajte ga štapnim mikserom, te po potrebi dodajte još soli ili papra. Servirajte sa žlicom mješavine jogurta te malo pinjola.

Juha s tikvicama, gljivama i jajima

Image



Za 6 porcija
Kalorija po porciji: 210

4 srednje velike tikvice
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 žlica sitno naribanog đumbira
5 šalica narezanih shiitake gljiva
8 šalica povrtnog temeljca, podijeljenih
2 šalice, plus 1 žlica, vode, podijeljene
1/2 žličice crvene mljevene paprike
5 žlica tamari ili soja sosa
2 šalice tanko narezanog mladog luka
4 velika jaja, umućena
3 žlice kukuruznog škroba
Sol i papar po želji

Tikvice ili sitno nasjeckajte na prutiće, ili ih spiralizatorom naribajte u špagete. U dubokoj posudi na maslinovom ulju kratko popržite đumbir. Dodajte shiitake gljive i žlicu vode i kuhajte dok gljive ne počnu puštati vodu. Dodajte povrtni temeljac, ostatak vode, crvenu papriku, tamari ili soja sos i 1 i pol šalicu mladog luka. Ostavite da zakuha i kratko se kuha. U međuvremenu u šalicu povrtnog temeljca umiješajte škrob i ostavite. Miješajući juhu lagano ulijevajte umućena jaja. Nakon toga juhi dodajte škrobnu mješavinu i kuhajte još 4-5 minuta dok se juha ne zgusne. Dodajte papra i soli koliko vam odgovara. Na kraju dodajte tikvicu i kuhajte još 2-3 minute sve dok ne postane mekana i fleksibilna  - nemojte predugo kuhati! Poslužite s ostatkom mladog luka.

Juha od muškatne bundeve, kokosa i curryja

Image



Za 6 tanjura
Kalorija po porciji: 300

1 velika muškatna(butternut) tikva
1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 srednje veliki crveni luk, nasjeckan na kockice
3 stabljike celera, nasjeckane na kockice
2 žlice curry praha
1 žličica kurkume
1 žličica kumina
1 žličica korijandera
2 šalice kokosovog mlijeka
2 žličice soli
2 žlice svježe stisnutog sok od limuna

Za ukras:
6 žlica jogurta
1/4 šalice svježeg celera, sitno nasjeckanog
6 žlica poprženih indijskih oraščića, nasjeckanih

Ispecite tikvu prerezanu na pola (izvađene koštice) u pećnici na 200 stupnjeva, otprilike 45 minuta do sat vremena (sve dok vam nož ne klizne lagano u nju). Kad se tikva ohladi izdubite mekano "meso" u posudu.
U visokoj posudi na ulju kratko popržite luk. Zatim dodajte celer, curry, kurkumu, kumin i korijander i dinstajte još 5 minuta. Dodajte 1/4 šalice vode, poklopite lonac i kuhate oko 7 minuta dok celer ne omekša. Po potrebi dodajte još vode. Zatim u to povrće dodajte tikvu i sve skupa dobro propasirajte štapnim mikserom (ili prebacite u multipraktik). U pasirano povrće dodajte kokosovo mlijeko i sol. Podgrijte juhu (samo da bude topla), a zatim umiješajte i sok od limuna. Svaku porciju ukrasite jogurtom, celerom i oraščićima. Poslužite toplo.

Paleo juha od govedine

Image



Kalorija po porciji: 320

750 g mljevene govedine
1 i pol žlica maslinovog ulja
1 luk, nasjeckan
2 mrkve, nasjeckane
2 stabljike celera, nasjeckane
5 češnja češnjaka, protisnuta
3 šalice kupusa, nasjeckanog ili naribanog
1 konzerva sitno sjeckane rajčice
4 šalice temeljca od govedine
1 žličica sušenog timijana
2 lovorova lista
sol i papar po ukusu
peršin za serviranje

Na maslinovom ulju popržite luk, pa zatim i mljeveno meso. Dodajte i mrkvu, celer i češnjak. Dinstajte nekoliko minuta. Zatim dodajte kupus, rajčicu i temeljac, kao i timijan, lovorov list i sol i papar. Nakon što provrije, ostavite juhu da se kuha pola sata. Iz nje izvadite lovorov list, te o potrebi dodajte soli ili papra. Poslužite posipano peršinom.

Grčka juha od limuna i kvinoje

Image


Kalorija po porciji: 290

2 žlice maslinovog ulja
2 mala mlada luka, nasjeckani
1 šalica mrkve, nasjeckane
sol
2 češnja češnjaka, protisnuta
5 šalica povrtnog temeljca
1 šalica kvinoje, dobro isprana
1 1/2 žlice bijele /svijetle miso paste
2 žlice tahini paste
1/4 šalice svježeg soka od limuna
2 žlice sušenog kopra (ili 1/4 šalice nasjeckanog svježeg kopra)

Na ulju popržite mladi luk i mrkvu, oko 7 do 10 minuta. Dodajte češnjak i pirjajte još 1 do 2 minute. U lonac stavite i temeljac, kvinoju i sol po ukusu te zakuhajte juhu. Kad provrije, smanjite vatru i kuhajte oko 20 minuta dok se mrkva i kvinoja ne skuhaju. U međuvremenu pomiješajte miso, tahini i limunov sok u glatku smjesu. Kada juha je gotova, maknite je s plamena i u nju umiješajte smjesu misa i kopra.