Fitness
Fitness

Ukusne jesenske juhe koje pomažu smršavjeti

Ukusne jesenske juhe koje pomažu smršavjeti
Budite siti i istovremeno mršavite uz pomoć finih, mirisnih juha i variva

U hladnije mjesece zaista paše pojesti nešto "na žlicu, a još ako je riječ o juhi ili varivu koje  je zasitno, a opet pomaže očuvati ili čak stesati liniju – ima li išta bolje od toga? Ove juhe koje smo odabrali okrjepljujuće su i savršene za jesenske i zimske mjesece, bogate su vlaknima, proteinima i ostalim sastojcima koje će vas učiniti sitima, a opet vam ubrzati metabolizam.

Juha od muškatne tikve i leće

Kalorija po porciji: 253 8 šalica povrtnog temeljca 1 crveni luk, sitno nasjeckan 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja 2 šalice crvene leće, oprane 3 stabljike celera, nasjeckane 3 velike mrkve, nasjeckane 2 šalice muškatne tikve, oguljene i nasjeckane 2 češnja češnjaka, protisnuta 1/3 žličice muškatnog oraščića Na ulju popržite luk, pa zatim i češnjak, mrkvu, celer te kockice muškatne tikve i crvenu leću. Dinstajte nekih 5 minuta pa dodajte povrtni temeljac i muškatni oraščić te kuhajte 25 -30 minuta dok tikva ne omekša. Juhu možete jesti takva kakva jest ili je propasirati štapnim mikserom. Možete ju jesti toplu ili hladnu.

Juha od graha i krumpira

Za 5 tanjura Kalorija po porciji: 276 1 srednje veliki crveni luk sitno nasjeckan 2 srednje mrkve, isjeckan (1 šalica) 1/2 šalice narezane stabljike celera 1 češanj češnjaka, protisnut 1 žlica maslaca 4 šalice pilećeg temeljca 3 šalice nasjeckanog i oguljenog krumpira 2 žlice svježeg nasjeckanog kopra ili 2 žličice sušenog 500 grama cannellini bijelog graha (može i puter grah) kuhanog ili iz konzerve 1/2 šalice jogurta 1 žlica bijelog glatkog brašna (po želji) sol i papar po želji U dubokoj posudi na maslacu prodinstajte luk, pa mu dodajte mrkvu, celer i češnjak. Dinstajte povrće dok malo ne omekša. Zatim dodajte pileći temeljac, krumpir i kopar. Kada zakipi kuhajte 20 do 25 minuta dok se krumpiri ne skuhaju. Žlicom ili vilicom zdrobite polovicu krumpira juhi, pa dodajte grah i ostavite još par minuta da kuha. Za to vrijeme u zdjelici pomiješajte jogurt, brašno te papar i sol po želji. Umiješajte jogurt u juhu i kuhajte dok se juha malo ne zgusne.

Juha od karfiola i sira

Kalorija po porciji: 247 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja 2 poriluka, bijeli i svjetlo zeleni dijelovi tanko narezani 4 šalice nasjeckane cvjetače (ili glavica srednje veličine) 2 1/2 šalice nemasnog mlijeka, podijeljenog 2 šalice vode 1 lovorov list 1 žličica soli 1/2 žličice bijelog ili crnog papra 2 žlice bijelog glatkog brašna 1 1/2 šalica naribanog cheddar sira 1 žlica soka od limuna Na ulju popržite poriluk sve dok ne omekša. Dodajte karfiol, dvije šalice mlijeka, vodu, lovorov list  te sol i papar. Kuhajte sve dok karfiol ne omekša, nekih 10-ak minuta. U međuvremenu dodajte brašno u pola šalice mlijeka i dobro izmiješajte. Kada se karfiol skuha, dodajte brašno i mlijeko. Još kratko kuhajte da se juha malo zgusne. Maknite juhu s plamena i umiješajte sir i sok od limuna.  

Juha od graška i batata

Kalorija po porciji: 254 450 - 500 g graška 5 stabljika celera, nasjeckane 1 veliki crveni luk, nasjeckan 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja 1 veliki češanj češnjaka, protisnut 8 šalica povrtnog temeljca 1 srednje veliki slatki krumpir, oguljen i nasjeckan  sol i papar po ukusu U dubokoj posudi na maslinovom ulju popržite kratko luk. Zatim dodajte grašak, celer, češnjak i povrtni temeljac te zakuhajte. Poklopite i ostavite da se na laganoj vatri kuha oko sat vremena. Zatim dodajte nasjeckani slatki krumpir i nastavite kuhati još pola sata. Po želi vilicom možete malo protisnuti grašak i krumpir, ili propasirati štapnim mikserom, kako bi juha bila gušća.

Kremasta juha od brokule i indijskog oraščića

Kalorija po porciji: 260 1 šalica sirovih indijskih oraščića 5 šalica povrtnog temeljca, podijeljene 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja 1 srednje veliki crveni luk, nasjeckan 2 češnja češnjaka, protisnut 6 šalica nasjeckane brokule 2 žlice soja sosa 1 žlica jabučnog octa Sol i papar po ukusu Natopite indijske oraščiće u vrućoj vodi 1 sat (ili u hladnoj vodi preko noći). Ocijedite. Pomiješajte indijske oraščiće s jednom šalicom temeljca i izblendajte ih u multipraktiku ili štapnim mikserom. Na maslinovom ulju pirjajte luk, češnjak i brokulu sve dok luk ne omekša. Zatim povrću dodajte mješavinu oraščića, ostatak temeljca i soja sos. Ostavite za zakipi, a zatim kuhajte još 10 do 12 minuta dok brokula ne omekša. Juhu izmiksajte štapnim mikserom da bude glatka, a zatim joj dodajte jabučni ocat i sol i papar koliko vam dogovara. Juhu poslužite toplu.

Juha od mrkve i đumbira

Za 6 tanjura Kalorija po porciji: 262 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja 1 šalica nasjeckanog luka sol po želji 1 žlica mljevenog češnjaka 1 žlica mljevenog ili sitno naribanog svježeg đumbira 450 g mrkve, oguljene i nasjeckane 1 srednje veliki krumpir, oguljen i nasjeckan 6 šalica pilećeg i povrtnog temeljca po želji 1/4 šalice pinjola 1 šalica običnog nemasnog jogurta 1 žličica meda 1 žličica mljevenog svježeg timijana Svježe mljeveni papar U visokom loncu na maslinovom ulju popržite luk. Kad se luk počne rumeniti dodajte đumbir i češnjak te dinstajte još dvije minute. Dodajte i mrkve, krumpir i temeljac (pileći ili povrtni). Kada juha zakipi kuhajte još 20- 25 minuta. U međuvremenu na suhoj tavici lagano popržite pinjole. U drugoj posudi pomiješajte jogurt, med, timijan i malo papra. Kada je povrće u juhi kuhano propasirajte ga štapnim mikserom, te po potrebi dodajte još soli ili papra. Servirajte sa žlicom mješavine jogurta te malo pinjola.  

Juha s tikvicama, gljivama i jajima

Za 6 porcija Kalorija po porciji: 210 4 srednje velike tikvice 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja 1 žlica sitno naribanog đumbira 5 šalica narezanih shiitake gljiva 8 šalica povrtnog temeljca, podijeljenih 2 šalice, plus 1 žlica, vode, podijeljene 1/2 žličice crvene mljevene paprike 5 žlica tamari ili soja sosa 2 šalice tanko narezanog mladog luka 4 velika jaja, umućena 3 žlice kukuruznog škroba Sol i papar po želji Tikvice ili sitno nasjeckajte na prutiće, ili ih spiralizatorom naribajte u špagete. U dubokoj posudi na maslinovom ulju kratko popržite đumbir. Dodajte shiitake gljive i žlicu vode i kuhajte dok gljive ne počnu puštati vodu. Dodajte povrtni temeljac, ostatak vode, crvenu papriku, tamari ili soja sos i 1 i pol šalicu mladog luka. Ostavite da zakuha i kratko se kuha. U međuvremenu u šalicu povrtnog temeljca umiješajte škrob i ostavite. Miješajući juhu lagano ulijevajte umućena jaja. Nakon toga juhi dodajte škrobnu mješavinu i kuhajte još 4-5 minuta dok se juha ne zgusne. Dodajte papra i soli koliko vam odgovara. Na kraju dodajte tikvicu i kuhajte još 2-3 minute sve dok ne postane mekana i fleksibilna  - nemojte predugo kuhati! Poslužite s ostatkom mladog luka.

Juha od muškatne bundeve, kokosa i curryja

Za 6 tanjura Kalorija po porciji: 300 1 velika muškatna(butternut) tikva 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja 1 srednje veliki crveni luk, nasjeckan na kockice 3 stabljike celera, nasjeckane na kockice 2 žlice curry praha 1 žličica kurkume 1 žličica kumina 1 žličica korijandera 2 šalice kokosovog mlijeka 2 žličice soli 2 žlice svježe stisnutog sok od limuna Za ukras: 6 žlica jogurta 1/4 šalice svježeg celera, sitno nasjeckanog 6 žlica poprženih indijskih oraščića, nasjeckanih Ispecite tikvu prerezanu na pola (izvađene koštice) u pećnici na 200 stupnjeva, otprilike 45 minuta do sat vremena (sve dok vam nož ne klizne lagano u nju). Kad se tikva ohladi izdubite mekano "meso" u posudu. U visokoj posudi na ulju kratko popržite luk. Zatim dodajte celer, curry, kurkumu, kumin i korijander i dinstajte još 5 minuta. Dodajte 1/4 šalice vode, poklopite lonac i kuhate oko 7 minuta dok celer ne omekša. Po potrebi dodajte još vode. Zatim u to povrće dodajte tikvu i sve skupa dobro propasirajte štapnim mikserom (ili prebacite u multipraktik). U pasirano povrće dodajte kokosovo mlijeko i sol. Podgrijte juhu (samo da bude topla), a zatim umiješajte i sok od limuna. Svaku porciju ukrasite jogurtom, celerom i oraščićima. Poslužite toplo.

Paleo juha od govedine

Kalorija po porciji: 320 750 g mljevene govedine 1 i pol žlica maslinovog ulja 1 luk, nasjeckan 2 mrkve, nasjeckane 2 stabljike celera, nasjeckane 5 češnja češnjaka, protisnuta 3 šalice kupusa, nasjeckanog ili naribanog 1 konzerva sitno sjeckane rajčice 4 šalice temeljca od govedine 1 žličica sušenog timijana 2 lovorova lista sol i papar po ukusu peršin za serviranje Na maslinovom ulju popržite luk, pa zatim i mljeveno meso. Dodajte i mrkvu, celer i češnjak. Dinstajte nekoliko minuta. Zatim dodajte kupus, rajčicu i temeljac, kao i timijan, lovorov list i sol i papar. Nakon što provrije, ostavite juhu da se kuha pola sata. Iz nje izvadite lovorov list, te o potrebi dodajte soli ili papra. Poslužite posipano peršinom.

Grčka juha od limuna i kvinoje

Kalorija po porciji: 290 2 žlice maslinovog ulja 2 mala mlada luka, nasjeckani 1 šalica mrkve, nasjeckane sol 2 češnja češnjaka, protisnuta 5 šalica povrtnog temeljca 1 šalica kvinoje, dobro isprana 1 1/2 žlice bijele /svijetle miso paste 2 žlice tahini paste 1/4 šalice svježeg soka od limuna 2 žlice sušenog kopra (ili 1/4 šalice nasjeckanog svježeg kopra) Na ulju popržite mladi luk i mrkvu, oko 7 do 10 minuta. Dodajte češnjak i pirjajte još 1 do 2 minute. U lonac stavite i temeljac, kvinoju i sol po ukusu te zakuhajte juhu. Kad provrije, smanjite vatru i kuhajte oko 20 minuta dok se mrkva i kvinoja ne skuhaju. U međuvremenu pomiješajte miso, tahini i limunov sok u glatku smjesu. Kada juha je gotova, maknite je s plamena i u nju umiješajte smjesu misa i kopra.