Juha od mrkve i đumbira
Za 6 tanjura
Kalorija po porciji: 262
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 šalica nasjeckanog luka
sol po želji
1 žlica mljevenog češnjaka
1 žlica mljevenog ili sitno naribanog svježeg đumbira
450 g mrkve, oguljene i nasjeckane
1 srednje veliki krumpir, oguljen i nasjeckan
6 šalica pilećeg i povrtnog temeljca
po želji 1/4 šalice pinjola
1 šalica običnog nemasnog jogurta
1 žličica meda
1 žličica mljevenog svježeg timijana
Svježe mljeveni papar
U visokom loncu na maslinovom ulju popržite luk. Kad se luk počne rumeniti dodajte đumbir i češnjak te dinstajte još dvije minute. Dodajte i mrkve, krumpir i temeljac (pileći ili povrtni). Kada juha zakipi kuhajte još 20- 25 minuta. U međuvremenu na suhoj tavici lagano popržite pinjole. U drugoj posudi pomiješajte jogurt, med, timijan i malo papra. Kada je povrće u juhi kuhano propasirajte ga štapnim mikserom, te po potrebi dodajte još soli ili papra. Servirajte sa žlicom mješavine jogurta te malo pinjola.