Tai chi - drevna vježba nevjerojatnih koristi za zdravlje

“Vježba koja nam pomaže na stotinu načina, a ne može nam naškoditi ni na jedan”

Tai chi - drevna vježba nevjerojatnih koristi za zdravlje

Kad pomislim na borilačke vještine, mislim na boks, udaranje nogama, tjelesni kontakt agresivne vrste, ne spore, ritmičke i meditativne pokrete tijela koji su osmišljeni kako bi opustili tijelo, donijeli u unutarnji mir i riješili a stresa. No upravo je to ono što borilačka vještina tai chi radi.

Tai chi se ponekad opisuje kao meditacija u pokretu, jer umiruje duh i tijelo, te ih povezuje blagim fluidnim pokretima. Osmišljen u drevnoj Kini kao sredstvo samoobrane do danas se razvio u graciozni oblik vježbanja i rekreacije koji ima nevjerojatno pozitivan utjecaj na zdravlje, a njegova se korist odražava na fizičkom, emocionalnom, energetskom i mentalnom planu. Njime se pokreće unutrašnja energija „Chi“ i postiže dugovječnost. Taoistički mudraci zovu ga "Eliksir mladosti".

Razumijevanje tai chija

Tai chi, koji se još naziva i tai chi chuan, nenatjecateljski je način lagane rekreacije i istezanja u kojem sami namećete ritam. U njemu polagano i smireno radite serije poza i pokreta, bez zastajkivanja. Postoji više različitih stilova tai chija kaošto su yang i wu, a svaki stil ima suptilne naglaske na različite tai chi principe i metode. I unutar svakog stila postoje varijacije, neke se fokusiraju na poboljšanje zdrastvenog stanja, a druge na borilački aspekt tai chija.

Ovo je rezultiralo sa više od 100 mogućih pokreta i poza koje u tai chiju nose nazive životinja ili prirode. Bez obzira na varijaciju, sve vrste tai chija uključuju određeni uzorak ritmičkih pokreta koji su povezani s dubokim disanjem, time djeluje kao zdravstveno-terapeutska metoda te metoda meditacije. Za vježbače koji naginju medicini, tai chi chuan pruža znanje iz akupunkture i energetskih masaža, a osobe koje preferiraju meditaciju u toj će vještini prepoznati odličnu metodu za smirivanje duševnog nemira. Ovisno o naglasku koji sami utkate u vježbanje, tai chi chuan može biti vrhunska borilačka vještina, ples energija, meditacija u pokretu …

Tko može vježbati tai chi?

Intenzitet tai chija ovisi o stilu koji prakticirate. Neke vrste imaju brže pokrete i napornije su od drugih, no većina je blagih i svatko se njima može baviti. Tai chijem se možete baviti bez obzira na fizičku spremu ili starost. Upravo zbog toga je odličan za starije osobe koje inače ne mogu vježbati, a potrebna im je fizička aktivnost. Osim toga tai chi, jednom kad ga naučite, ne traži nikakve izdatke, nije vam potrebna nikakva oprema, a vježbati možete vani ili unutra, sami ili u grupi.

Koristi za zdravlje

Osim već spomenutih blagodati za tijelo – unutarnji mir, smanjenje stresa... pomaže smanjiti anksioznost i depresiju, povećava fleksibilnost i snagu mišića, poboljšava kvalitetu sna, snižava krvni tlak... Ne odveć zahtjevni pokreti tai chija pridonose i jačanju vitalnih organa, kontroli ravnoteže, koordinaciji pokreta, pravilnom držanju, regulaciji disanja, povećanju energije i izdržljivosti...

ImageSeminar „Ordinacija u pokretu“

Po prvi puta u Hrvatskoj organiziran je seminar „Ordinacija u pokretu“. To je jedan od nekoliko programa u okviru šireg projekta “Čovjek i Zemlja nisu 2”© koji je posvećen upoznavanju ljudi sa starim prirodnim metodama zdravog i kvalitetnog načina života..
Seminar će se održati 02. i 03.10.2010 u Zagrebu na Kineziološkom fakultetu, Horvaćanski zavoj 15 u dvorani za borilačke sportove u sljedećim terminima: subota (10:00 - 13:00) i nedjelja (09:00 - 13:00). Seminar organizira udruga “TAI Centar za tradicionalne istočnjačke vještine”, a vodi majstor Mario Topolšek.

Tai chi chuan u parkovima grada Zagreba

Povodom obilježavanja dvadesete godine djelovanja, Do Centar, iz Zagreba, građanima nudi mogućnost besplatnog vježbanja tai chi chuana  u prirodi. U okviru programa 'Tai chi chuan u parkovima grada Zagreba', vježbanje će se odvijati subotom, na Bundeku i u Parku Stara Trešnjevka, od 10-11 sati. Priključiti se mogu svi građani, bez obzira na dob, spol, fizičke predispozicije i prethodno znanje. Vježbanje će biti potpuno besplatno, a odvijat će se u periodu od 29. svibnja do 25. rujna.

Termini za Park Stara Trešnjevka (od 10 - 11h):
12. i 26. lipnja
10., 24. i 31. srpnja
14. i 28. kolovoza
11. i 25. rujna

Termini za Bundek (sjeverna strana, u blizini mostića, od 10-11h):
19. lipnja
3. i 17. srpnja
7. i 21. kolovoza
4. i 18. rujna

Detaljnije informacije možete dobiti na 095 90 121 05.

www.facebook.com/TAI.CHI.and.CHI.KUNG

www.anan-do.com