Ne pretjeruj

Želiš promjene: Što trebaš znati ako planiraš trenirati 7 dana u tjednu?

Vjerojatno si sada jako motivirana i htjela bi vježbati svaki dan. Nitko ti ne brani, no budi pametna i ne pretjeruj kako se ne bi ozlijedila. U nastavku ti otkrivamo kako ih prakticirati da izvučeš maksimum iz njih

pexels-andrea-piacquadio-917653.jpg
Foto: Pexels

S dolaskom jeseni kupuješ opremu za trening ili onu staru (nekorištenu) vadiš iz ormara. Vrijeme je da konačno kreneš vježbati i napraviš nešto dobro za sebe. Aktivna jesen - tako bi trebala zvati godišnje doba u kojem su uvjeti savršeni za rekreaciju - nije toplo kao ljeti da se topiš dok trepćeš, a ni toliko hladno da postaješ jedno s radijatorom. Prije, no što dođe zima, zaljubi se u vježbanje kako bi ostala aktivna i kada se temperatura spusti ispod ništice. Učvrstit ćeš tijelo, očeličiti organizam i nećeš zimu provesti zabundana i sklupčana na kauču, samo zato jer jer je vani hladno. Taman imaš dovoljno vremena da se "navučeš" na treninge pa proljeće dočekaš čvrsta, sretna i zdrava.

Image
Pokreni se

Mogu li se gubiti kilogrami vježbajući pilates? Stručnjaci kažu DA

Vjerojatno si sada jako motivirana i htjela bi vježbati svaki dan. Nitko ti ne brani, no budi pametna i ne pretjeruj kako se ne bi ozlijedila. U nastavku ti otkrivamo što tvome tijelu rade svakodnevni trenizi i kako ih prakticirati da izvučeš maksimum iz njih. Ne zaboravi, odmor je jednako važan kao i vježbanje, ali i on je moguć čak i ako svaki dan uskačeš u tenisice i trčiš na stazu ili u teretanu. Pokazat ćemo ti kako.

Prednosti svakodnevnog vježbanja za tijelo i psihu

Povećana izdržljivost jedna je od glavnih prednosti svakodnevnog treninga. Primjerice, trčiš li umjerenim tempom svaki dan, s vremenom će ti postajati sve lakše trčati pa ćeš poraditi na brzini i dodati pokoji kilometar svojim duljinama.

Osim toga, treniraš li svaki dan, činiš dobro svojoj psihi. Misli se bistre, mozak oslobađa brojnih gluposti koje u njega uđu tijekom dana, luče se hormoni sreće i podiže ti se raspoloženje. Svakodnevnim treninzima stvaraš jednu dobru rutinu. No, najbitnije je da slušaš svoje tijelo.

Ukoliko osjetiš umor, uzmi dan odmora. I odmor je sastavni dio treninga. Također, ukoliko vježbaš sedam dana u tjednu, a nisi profesinalni sportaš, doziraj treninge, budi umjerena. Umjesto trčanja, primjerice, ponekad hodaj. Pretjerivanje nikome nije donijelo ništa dobrog.

shimmer fallback

Ne radi uvijek isto

Jedna od prednosti treniranja sedam dana u tjednu je ta što ti treninzi mogu biti raznoliki. Štoviše, trebali bi biti takvi. Vježbanje nije samo dizanje utega ili trčanje - postoji mnogo drugih vrsta tjelesne aktivnosti, kao što su trening fleksibilnosti, trening ravnoteže, trening brzine, te brojne druge fizičke aktivnosti.

Ako se ipak više voliš posvetiti jednoj vrsti treninga, organiziraj ga tako da različitim danima pažnju posvetiš različitim vrstama mišića. Primjerice, podijeli treninge tako da u jednom vježbaš ramena i prsa, u drugom leđa i bicepse, u trećem noge i trup. Onim danima kada radiš ramena i prsa, odmaraju svi ostali mišići. To je jedan od načina da svom tijelu, barem parcijalno, osiguraš onaj, na početku spomenut, prijeko potreban odmor.

shimmer fallback

Zagrij se za trening

Bez obzira što vježbaš svaki dan, uvijek je bitno zagrijati se prije treninga i istegnuti na kraju. Zagrijavanjem podižeš otkucaje srca i pripremaš tijelo za napor koji mu slijedi te na taj način smanjuješ rizik od ozljeda. Za podizanje otkucaja srca radi deset minuta kardio vježbe, a za zagrijavanje mišića vježbe dinamičkog istezanja ili koristi roler.

shimmer fallback

Ohladi se nakon njega

Period nakon završetka vježbanja zove se razdobljem opuštanja te bi ga trebala uvrstiti u vrijeme vježbanja - bez obzira na to koliko se dana u tjednu odlučiš znojiti. Ovo je vrijeme u kojem smanjuješ broj otkucaja srca i pomažeš svojim mišićima da se vrate u uobičajeno stanje. Ako trčiš, postupno smanjuj brzinu dok ne dođeš do hodanja). Preporučuje se i završavanje treninga statičkim istezanjem te vježbama s rolerom koji će ublažiti bolove i potaknuti oporavak.

shimmer fallback

Nedostaci treniranja sedam dana u tjednu

Pretreniranost je najveći negativni učinak svakodnevnog vježbanja. Vježbajući preintenzivno i prečesto, ne daješ svojim mišićima dovoljno vremena za oporavak i zacjeljivanje, što može rezultirati umorom, ali i puno ozbiljnijim stvarima poput ozljeda. Oporavak ponekad traje jako dugo, a zna se dogoditi da se nakon ozljede više ne možeš ni vratiti vježbanju koje te veseli, već moraš tražiti alternative željenom treningu.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.