Jednostavni test

Znanstvenici tvrde: Možeš li ovako brzo hodati, živjet ćeš dulje

Postoji nešto što se zove "šestominutni test hodanja", a pokazuje u kakvoj si kondiciji, ali i koliko dug bi ti mogao biti životni vijek, s obzirom na zdravlje srca i pluća

redd-HsdiMBETJuY-unsplash.jpg
Foto: Pexels

Nova studija, objavljena na znanstvenoj mreži JAMA, otkrila je da hodanje bržim tempom ublažava simptome kod osoba koje pate od bolesti perifernih krvnih žila, dok sporo hodanje nema značajnog utjecaja. Rezultati su odobiveni nakon što su ispitanci (ljudi sa spomenutim bolestima) cijelu godinu bili pod budnim okom znanstvenika, podvrgnuti raznim testiranjima za potrebe studije, a međuostalim koristio se i šestominutni test hodanja.

Image
korak po korak

Hodanjem se mršavi, no ne bilo kakvim. Ovako bi trebala hodati želiš li skinuti kilograme

Ovo nije prvi put da se isti koristi u znanstvene svrhe. Razvio ga je 1963. znanstvenik Bruno Balke, šef Odjela za biodinamiku pri Medicinskom centru za istraživanja američke Federalne zrakoplvne agencije. Danas se koristi za mjerenje kapaciteta fizičke aktivnosti kod zdravih osoba, ali i onih s određenim zdravstvenim probleima, a rezultati pokazuju kakvo je zdravlje ispitanika te koliki je rizik od smrti i u kojim godinama, s obzirom na stanje srca, krvnih žila i pluća.

Image
Foto: Pexels

Kako provesti šestominutni test hodanja?

Riječ je o vrlo jednostavnom testu kojim se utvrđuje najveća udaljenost koju možeš prijeći hodanjem u šest minuta. Sve što trebaš kako bi ga provela je hodati najbrže što možeš, šest minuta, po tvrdoj, ravnoj površini. Dozvoljeno je odmoriti se po potrebi ili usporiti. Rezultat testa je ukupna udaljenost koju si prošla u tih šest minuta.

Što bi onda bio dobar rezultat? Na njega utječu dob, spol i zdravstveno stanje, no uzmemo li u obzir da si mlađa, zdrava žena, ako u šest minuta možeš othodati od 400 do 700 metara, smatra se da si u dobroj kondiciji i da su ti srce, pluća i krvne žile u dobrom stanju, te to smanjuje rizik od prerane smrti.

To je potvrdilo i istraživanje objavljeno u The American Jouranl of Clinical Nutrition, u kojem stoji da svakodnevno brzo hodanje u trajanju od 20 minuta smanjuje rizik od prerane smrti za 30 posto. "Brzi hodači živjet će i do 20 godina dulje", kaže za Daily Mail liječnik i profesro na Sveučilištu Leicester, Tom Yates. Znaš što ti je činiti - ugodna obuća na noge i u šetnju!