Svima je već poznato da su probiotici bakterije koje se prirodno nalaze u crijevima svakog čovjeka i čine crijevnu mikrofloru koja štiti od razmnožavanja „loših“ bakterija, opasnih za zdravlje. No, jeste li znali da upravo probiotici mogu pomoći u smanjenju tjelesne težine?
Naime, istraživanja koja su provedena na američkom Stanfordskom sveučilištu pokazala su da prisustvo probiotika je mnogo veće kod osoba koje su mršavije, nego kod onih koje imaju problema s viškom kilograma ili su kronično pretile. Zbog toga su došli do zaključka da s povećanjem količine probiotika u organizmu može doći do smanjenja tjelesne mase.
Što se ustvari događa u crijevima?
Probiotici u crijevima igraju ključnu ulogu kada je u pitanju probava hrane. Oni snabdijevaju crijeva s enzimima koji su potrebni za probavu različitih nutritivnih sastojaka, zaslužni su za sinteziranje nekih vitamina, te povećavaju apsorpciju energije iz hrane.
Neke su studije isto tako pokazale da probiotici mogu pomoći pri regulaciji nekih mehanizama koji reguliraju težinu. Naime, ta istraživanja su pratila odnos između imunitetnog sustava, metabolizma, crijevnih bakterija, probave i pretilosti, te su došli do zaključka da povećanje tjelesne težine ne ovisi samo o povećanom unosu hrane nego i o vrlo osjetljivom uzajamnom odnosu crijevnih bakterija i metabolizma. Dakle, dobre bakterije koje se nalaze u crijevima, mogu pomoći u regulaciji metabolizma.
Bakterije i pretilost
Također, SAD-u je na arizonskom Institutu za biodizajn Državnog sveučilišta u suradnji s Mayo Klinikom, provedeno jedno malo istraživanje na devet osoba, koje nije dovoljno da bi se priznalo u znanstvenim krugovima, ali je definitivno pokazalo pravac koji se treba slijediti u istraživanjima. Od tih devet osoba, odabrano je troje normalne tjelesne težine, tri osobe koje su bile pretile i tri osobe koje su bile na operaciji želučane premosnice.
Na početku istraživanja su pokazala da su sve tri skupine u svojim crijevima imale različite vrste bakterija u svojim crijevima. No, kako je vrijeme odmicalo, osobe koje su se podvrgle operaciji želučane premosnice su sve više, zahvaljujući pravilnoj prehrani nakon operacije, imale sastav crijevnih bakterija mnogo sličnijima onima koje imale osobe normalne tjelesne težine.
S daljnjim razumijevanjem važnosti i uloge različitih vrsta probiotika u našem organizmu, postoji mogućnost da će se u budućnosti moći na zdrav i pravilan način spriječiti pretilost i to ne samo s lakšim smanjenjem tjelesne mase, nego i sprečavanjem pretilosti prije nego što se dogodila, a sve zahvaljujući poznavanju sastava crijevne mikroflore.
Što jesti?
Za prirodni razvoj probiotika u organizmu potrebno je jesti fermentiranu hranu bogatom bakterijama mliječne kiseline, a radi se bakterijama koje su zaslužne za samu fermentaciju.
- Kiselo mlijeko i slični mliječni proizvodi - jogurt, kefir, mlaćenica, kvas, kiselo ili svježe zelje, boršč
- Pepermint
- Tamna čokolada
- Čaj od đumbira
Hrana s prebioticima (hrana koja pomaže u razvoju probiotika)
- Banane
- Luk
- Češnjak
- Med
- Artičoke
Naravno, raznovrsna i zdrava prehrana, bogata voćem i povrćem pomoći će u poboljšanju i obnavljanju crijevne flore, što će poboljšati probavu, te regulirati metabolizam, pa prema tome i debljinu.
Makar se u crijevima nalazi više od 500 vrsta različitih bakterija najčešći crijevni probiotici su bifidobakterije: B. bifidum, B. breve, B. infantis, B. longum.
(vam)