Plivanje oblikuje tijelo i čuva zdravlje. Saznaj koliko kalorija trošiš plivanjem, ali i kako pojačati učinak

Ljeto je pravo vrijeme za uživanje u plivanju, a može nam pomoći da smršavimo i oblikujemo tijelo

Plivanje oblikuje tijelo i čuva zdravlje. Saznaj koliko kalorija trošiš plivanjem, ali i kako pojačati učinak

Već svi znamo da je kardio trening jedan od najvažnijih faktora kod uspjeha u mršavljenju. Ali ako već voziš bicikl i trčiš onda je ljeto pravo da promijenš rutinu i pokušaš s plivanjem. Možda se spremaš za odlazak na more, ali i bazeni mogu biti odlična opcija.

Image

Znanstveno dokazano: Aktivni stilovi joge ublažavaju simptome depresije


"Iako plivanje može izgledati teško ili zastrašujuće zapravo je jedna od najboljih kardiovaskularnih tjelovježbi bez obzira na dob. To je aerobni trening koji pomaže u jačanju srčanog mišića, a lagan je za zglobove jer će voda poduprijeti 90 posto tjelesne težine", objašnjava trener plivanja Kris Gagne za Women's Health. Ustvari plivanje je trening snage i kardio u jednom. Iako stvaranje nove rutine može biti izazovno, evo što sve trebaš znati o plivanju i mršavljenju.

Kako plivanje pomaže kod mršavljenja?

"Plivanje ti apsolutno može pomoći u gubitku kilograma jer će povećati rad srca i tonus mišića", kaže Gagne. Plivanje je potpuna tjelovježba za cijelo tijelo, a svaki pokret koristi mišiće na različite načine. Kod plivanja je potrebno stalo koristiti trup kako bi tijelo ostalo na površini, tako da se jednako uključuju noge, ruke i trup. Osoba teška 56 kilograma za trideset minuta plivanja slobodnim stilom sagorjet će 330 kalorija, leptir stilom 330 kalorija, leđnim plivanjem 240 kalorija, a prsnom tehnikom oko 300 kalorija, pokazala je studija sa Sveučilišta Harvard.

U usporedbi s tim, osoba koja teži 54 kilograma može tijekom pola sata trčanja sagorjeti 342 kalorije. Vožnja biciklom 16 km/h može potrošiti 165 kalorija. S obzirom na ove podatke možemo reći da je plivanje jedna od najboljih kardio aktivnosti.


(Foto: Pixabay)

Može li plivanje pomoći kod gubitka masnih naslaga na trbuhu?

Budući da je plivanje vježba za cijelo tijelo, definitivno može pomoći kod gubitka masnoća na trbuhu. Ali Gagne upozorava da se ne treba usredotočiti samo na jedno mjesto na tijelu jer struktura tijela i genetika mogu utjecati na način na koji tijelo pohranjuje masnoće. Također ne možeš utjecati na to gdje ćeš prvo gubiti kilograme.

Ipak, plivanje može dovesti do gubitka kilograma što će dovesti do smanjenja masnoće u cjelini uključujući i trbuh, a određeni pokreti posebno utječu na trbušne mišiće. Gagne dalje savjetuje da se pazi na uravnoteženu prehranu kako bi učinak plivanja bio bolji.

Image


(Foto: Pixabay)

Koliko pojačati sagorijevanje kalorija?

Dobra vijest je da ne treba započeti s velikim brojem treninga pogotovo ako si nova u tome. "U početku će biti dovoljno tri puta tjedno u trajanju od 30 minuta. Otkrit ćeš da koristiš mišiće za koje nisi ni znala da ih imaš", kaže Gagne. Međutim, važno je napomenuti da veliki dio gubitka kilograma uključuje deficit kalorija pa bi bilo idealno potrošiti više kalorija nego što se unese.

Da bi potpuno povećala učinak treninga i sagorjela što više kalorija može se koristiti intervalni trening. Vrlo je jednostavno - otplivaš vrlo brzo jedan dio, a zatim opuštenije i opet intenzivnije. Ovo stvarno može ubrzati proces sagorijevanja masnoća, a ovu tehniku koriste trkači i biciklisti jer daje sjajne rezultate. Također, istraživanja su pokazala da brzina trošenja kalorija ovisi i o stilu plivanja, tako leptir tehnika sagorijeva najviše kalorija, ali je izuzetno teško pa Gagne preporučuje kombinaciju svih stilova. Pokušaj teže tehnike plivati minutu ili dvije, a zatim plivati slobodno da bi se tijelo aktivno oporavilo. 

Image


(Foto: Pixabay)