Brzo do rezultata

Želiš se stesati do ljeta? Ove sportske aktivnosti bi ti mogle pomoći

Dosadile su ti vježbe za koje ti se čini da ionako ne daju rezultate? Donosimo ti pregled pet sportskih aktivnosti koje garantirano oblikuju tijelo u samo nekoliko mjeseci.

BeFunky-collage (3).jpg
Foto: Unsplash
Play logo

Veljača je došla do svoje sredine, a s dolaskom proljeća i sve višim temperaturama počinjemo polagano razmišljati i o ljetu. I tu ne mislimo samo na planiranje godišnjeg odmora i ljetnih modnih outfita, već i na planove o "tesanju" linije do dolaska na plažu. Poznato je kako se mnogi nekoliko mjeseci prije dolaska ljeta odluče upisati u teretane i posvetiti intenzivnom oblikovanju tijela, no jesi li znala da nije svaka fizička aktivnost jednako učinkovita kada je riječ o formiranju čvrstih, zamamnih mišića?

Play logo
Image
Sve možeš sama

5 jednostavnih vježbi: Do savršenih nogu i stražnjice uz težinu vlastitog tijela

Naime, postoje oblici tjelovježbi koji daju rezultate u doista rekordnom roku te tvoje tijelo oblikuju u samo mjesec dana, a mi smo pronašle njih čak pet koji se mogu pohvaliti odličnom kombinacijom kardio treninga i treninga snage, za maksimalnu učinkovitost pri razgradnji masti i oblikovanju tijela. Saznaj koji su to sportovi u nastavku i već ovaj tjedan kreni na jedan od njih!

Ples oko šipke

Pole dance fitness je sve popularnija tehnika oblikovanja tijela, a njezini poklonici, zbog zahtjevnosti samog ovog plesa, lobiraju da se uvrsti u Olimpijske sportove. Trening se sastoji od elemenata pilatesa, joge i baleta u kombinaciji s vježbama snage (čučnjevi, sklekovi i trbušnjaci) te naravno - elemenata na šipki i plesnih pokreta. Na treninzima se uče okreti oko šipke, istezanje i vježbe na podu, a u naprednijim grupama i zahtjevni elementi uspona i inverzija na šipki, koji učvršćuju i jačaju gotovo svaki mišić u tijelu. Na treninzima koji stavljaju naglasak na plesni dio, žene nose cipele s visokim potpeticama i platformom, što još više steže mišiće na nogama uz jače naprezanje tijela. U ovom treningu nema natjecateljskog duha, žene si međusobno daju podršku, a ples podiže samopouzdanje i osjećaj zadovoljstva sa sobom i svojim tijelom. Odličan trening za sve koji vole ples, ritam i brzinsko jačanje mišića!

Play logo

Plivanje

Plivanje je vrsta rekreacije koja ima izuzetno pozitivan učinak na cjelokupno zdravlje. Ne samo što se ostvaruju aerobni učinci tjelesne aktivnosti nego se istovremeno jačaju i sve mišićne skupine organizma: na rukama, ramenima, leđima, stražnjici, prsnom košu i nogama. To se događa zato što je otpor koji pruža voda čak 10 do 15 puta veći od onog koji nam pruža zrak, pa će samim time vježbanje biti mnogo učinkovitije. Drugim riječima, u vodi djeluje sila uzgona koje nema u zraku pa se zato otpor mišićima pruža se iz svih smjerova, a istodobno voda rasterećuje mišiće i zglobove, što nije slučaj kada se vjeržba izvan vode. Pola sata aktivnog plivanja potrošit će 500 kalorija i utegnuti mišiće, pa ćeš u samo dva odlaska na bazen tijekom tjedna već nakon par tjedana vidjeti velike promjene na svojoj figuri.

 CrossFit

CrossFit je kombinacija treninga snage i kondicije. Bazira se na kratkim, intenzivnim i raznolikim vježbama. Optimizira fizičku sposobnost u svim domenama motoričkih i funkcionalnih sposobnosti. Neprestano mijenjanje treninga onemogućava tijelu da se prilagodi na jednu vrstu vježbi, pa se tako dodatno razvija motorika te spremnost tijela na nove izazove. Ova eksplozivna kombinacija gimnastike, dizanja utega, kardio treninga, vježbi s vlastitim tijelom, pliometrije i funkcionalnih pokreta izaziva tijelo i uči nas novim vještinama. Pomaže u izgradnji mišićne mase, razvoju snage i kondicije, a i u mršavljenju jer se ovim tipom treninga vrlo učinkovito razbija masno tkivo, a poboljšava tonus mišića.

Play logo

MMA (Mixed Martial Arts)

Ovaj trening je kombinacija boksa, hrvanja, kickboxinga, judoa, brazilskog jiujitsua i ostalih borilačkih vještina. Kružni trening se sastoji od udaraca rukama 30 sekundi, zatim slijedi 30 sekundi vježbe burpee (kombinacija čučnjeva, sklekova i skokova koju koriste američki marinci), a na kraju 30 sekundi sprinta. Serija se ponavlja od tri do pet minuta pa se prelazi na novu seriju ili sparing s partnerom. MMA je vrlo aktivan i full kontakt sport jer, osim fizičke, važna je i psihička angažiranost što posebno dolazi do izražaja u sparingu s partnerom. Ovaj tip treninga sagorijeva iznimno puno kalorija, potiče cirkulaciju i jača rad srca, a posebno lijepo oblikuje noge i ruke. Uz to, smatra se i da odlično djeluje na psihu i izbacivanje nagomilanog stresa, agresije i anksioznosti, pa može biti pravi melem za mentalno zdravlje.

Play logo

Veslanje

Mnogim je ženama kritična zona tijela ona u području ramena i ruku. Manjak snage i definicije muči mnoge, a sport koji definitivno najučinkovitije oblikuje ruke kod oba spola je veslanje, a pomaže u izgradnji mišićne mase, sagorijeva kalorije (500 do 600 kalorija u sat vremena) i jača cjelokupnu izdržljivost. Možeš veslati baš na vodi, ali i jednostavno koristiti mašinu za veslanje u teretani – efekt će biti isti, a tvoje tijelo će se oblikovati u vrlo kratkom roku.

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.