Odmor za um i tijelo

Ne vježbaš preko blagdana? Evo što to znači za tvoje tijelo

Htjela ti to ili ne, pauza u treningu (posebno tijekom blagdana) jednostavno se dogodi. Čak i onim okorjelim vježbačicama

pexels-tim-douglas-6210708.jpg

Vrijeme blagdana je vrijeme u kojem mijenjaš svoju dnevnu rutinu, što vrlo vjerojatno znači da teretanu, fitness centar i svoje tenisice nećeš vidjeti jedan određeni period. Da bi stvari bile gore, u tom periodu puno ćeš više jesti no inače i to hranu koja je osjetno kaloričnija.

Image
Imaj mjeru

Blagdanska neumjerenost: Što se događa u tijelu kad se prejedemo?

Na blagdanskim trpezama dominiraju kolači, sarme, pašticade, odojci, francuska salata, orahnjače, makovnjače - znamo, i one spadaju u kolače, ali složit ćeš se, zaslužuju posebnu kategoriju. No, da se ne udaljujemo od teme.

shimmer fallback

Nije nam cilj stvarati ti zazubice, već učiniti da u potpunosti uživaš u svakom zalogaju i oslobodiš se osjećaja krivnje jer ne vježbaš. Naime, ništa se strašno neće dogoditi ako tijekom blagdana zaboraviš na treninge, ukoliko činiš nekoliko stvari. U nastavku saznaj što pauza od treninga znači za tebe i tvoje tijelo.

Koja kalorija više ne znači ništa

Vladajuće je mišljenje da treba sagorjeti kalorije koje uneseš kako bi bila vitka i zdrava, no to nije u potpunosti točno. "Ako određenog dana pojedeš više, nego inače - kao što obično radimo tijekom praznika - vjerojatno ćeš primijetiti da će ti se dan poslije manje jesti. To je zato što je tijelo prilično učinkovito u samoregulaciji. Bino je samo slušati ga i ne jesti kada nisi gladna", objašnjava za HuffPost Colleen Schreyer, asistentica profesora psihijatrije i bihevioralnih znanosti na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Johns Hopkins. Umjesto da nakon obilnog ručka, navečer odeš trčati, ti jednostavno idući dan malo manje jedi.

Ako si opet gladna (čak i ako si obilno ručala) ne ustručavaj se i jedi. Ako si sita, a sa stola ti se smiješi fini kremasti kolač, pričekaj da ogladniš pa uživaj u njemu.

Odgovor ne bi trebao biti jesti ili ne jesti već kada jesti - sada ili kasnije", objašnjava Schreyer.

shimmer fallback

Nećeš ispasti iz forme ako ne budeš vježbala za blagdane

Ako te brine da će kroz desetak dana ili dva tjedna pasti u vodu sva tvoj trud posvećen vježbanju, ne brini neće. Iz kondicije se ne ispada tako lako.

Dobrobiti vježbanja postižu se tijekom nekoliko mjeseci i godina, a ne dana ili tjedana. Propuštanje nekoliko dana ili čak nekoliko tjedana neće utjecati na tvoje cjelokupno zdravlje i kondiciju, kaže Schreyer.

Štoviše, nekoliko slobodnih dana moglo bi biti upravo ono što tvom tijelu treba. Dani odmora trebali bi biti dio tvoje vježbalačke rutine ljudi jer omogućuju tvojim mišićima da zacijele i ponovno se izgrade. Stoga zaboravi na krivnju jer odmaraš i počasti svoje tijelo i dušu svime što donose blagdani.

Ništa se strašno se neće dogoditi ako usporiš tijekom praznika - dapače, odmor će ti itekako dobro doći.

shimmer fallback

No, nemoj samo ležati na kauču

Ako ti mirovanje stvara nelagodu i ne možeš se osloboditi osjećaja kivnje, trebala bi na tome poraditi i vidjeti što te to čini toliko nemirnom. Kad kažemo mirovanje ne mislimo cjelodnevno izležavanje na kauču. Štoviše, šetnja, planinarenje, druženje s prijateljima na zraku, meditacija, sve je dobrodošlo.

Samo 10 minuta žustre šetnje nakon obroka popravit će ti raspoloženje, ali i učiniti da krv prokola tvojim žilama, regulirati šećer u krvi te učiniti da ostaneš u kondiciji. Također, pokušaj sagledati širu sliku. Red, rad i disciplina su važni, no isto tko bitno je da budeš nježna prema sebi i fleksibilna. Ponekad je odmor najproduktivnija stvar koju možeš učiniti za sebe.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.