Izbacite ugljikohidrate
Istraživanja vezana uz unos ugljikohidrata često su pogrešno interpretirana. Istina je da prekomjerni unos rafiniranih ugljikohidrata poput bijelog kruha ili bijele riže može dovesti do povećanja tjelesne težine ili povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti. S druge strane, nijedno istraživanje nije potvrdilo da zdravi ugljikohidrati kao što su cjelovite žitarice, voće i povrće mogu negativno utjecati na zdravlje ili tjelesnu težinu. Naprotiv, mnoge studije sugeriraju kako je prehrana bazirana na zdravim ugljikohidratima povezana s dobrim zdravljem.
Stoga nikako nemojte u potpunosti izbaciti ugljikohidrate sa svog jelovnika, ali odaberite one koji dolaze iz cjelovitih žitarica te voća i povrća.
Treba jesti puno proteina
Puno proteina na jelovniku nije ključ dobrog zdravlja niti mršavljenja. Tijelu treba uvijek osigurati tri neophodna makronutrijenta, a to su: proteini, ugljikohidrati i masti. Fokusirati se samo na jedan od tih nutrijenata nema apsolutno nikakvog smisla, otkrivaju nutricionisti.
Gluten izaziva debljanje
Nema znanstvenih dokaza da gluten sam po sebi može izazvati debljanje. Problem je u tome što jedemo previše rafiniranih namirnica. Izbacivanje glutena iz prehrane, bez prethodnog savjetovanja s liječnikom, može dovesti do nedostatka važnih hranjivih tvari kao što su vlakna, željezo, vitamini i minerali. Umjesto na bezglutensku prehranu, fokusirajte se na cjelovite žitarice, ali u umjerenim količinama.