Već valjda znate da ne smijete vjerovati svemu što pročitate ili čujete negdje, osobito kad je u pitanju ljudsko zdravlje. Naime, mediji vrlo često prenose površne ili pak čak i malo iskrivljene informacije, stoga takve stvari uvijek uzimajte s dozom rezerve.
Senzacionalistički naslovi često se koriste samo kako bi se privukli čitatelji, a informacije koje se prenose nisu uvijek najtočnije. S takvim se netočnostima često susrećemo kad su u pitanju dijete, zdrava prehrana i mršavljenje.
Zacijelo ste i sami već pročitali stotinu savjeta vezanih uz mršavljenje, odnosno o tome što, kako i kada jesti. Istina je da malo od toga zapravo drži vodu. I dok neke stvari jesu točne, najbolje je prije bilo kakvih poteza dobro upoznati svoje tijelo, posavjetovati se s liječnikom ili nutricionistom i tek onda započeti određenu dijetu, način prehrane, itd.
Neke od najgorih savjeta za koje ste zacijelo i sami čuli s vama dijelimo u nastavku...
Foto: Unsplash
Masnoće debljaju
Važno je znati razlikovati dobre i loše masnoće. Naime, nisu sve masnoće loše, a neke su neophodne za naš organizam. Stoga nemojte u potpunosti izbaciti masnoće sa svog jelovnika, već izbjegavajte samo one koje sa nalaze u nezdravim namirnicama kao što su čips, slatkiši i masna hrana jer te masnoće mogu povećati razinu kolesterola u krvi, kao i rizik od raznih bolesti. S druge strane, dobre masnoće koje se nalaze u namirnicama poput avokada, ribe, orašastih plodova, itd. dobre su za vaše cjelokupno zdravlje i trebali biste ih uvrstiti na svoj jelovnik.
Prestanite grickati želite li izgubiti kilograme
Zdrave grickalice između obroka uvijek su dobar izbor jer će vas zasititi te održati vašu razinu energije na nekoj normalnoj razini. Ako umjesto toga ništa ne jedete satima, sami sebe dovodite do toga da se kasnije kad dođete do hrane nećete moći suzdržati pa ćete se prejesti što u konačnici dovodi i do viška kilograma. Osluškujte potrebe vlastitog tijela i uvijek imajte uz sebe nešto za gricnuti ako ogladnite, jabuka (ili neko drugo voće), jogurt ili orašasti plodovi savršen su odabir za zdravi međuobrok.
Trebate brojati kalorije
Nisu sve kalorije iste, tvrde nutricionisti. Tip kalorije, vrijeme kada ih unosite, kvaliteta samih namirnica u kojima se kalorije unose... Sve su to faktori koji imaju itekako važnu ulogu. Hrana koju jedemo u našem tijelu stvara razne reakcije, a vrsta namirnica koje jedemo vrlo je važna komponenta u cjelokupnom režimu prehrane. Primjerice, 50 kalorija iz jabuke uzrokovat će potpuno drugačiju reakciju od 50 kalorija iz torte od sira. Kalorije kojih bi se svakako trebalo kloniti su tzv.'prazne kalorije' i njih bi trebalo izbjegavati jer nemaju nikakvu nutritivnu vrijednost.
Želite li kontrolirati porcije hrane koje unosite svakim obrokom, kalorije su važne, no nisu jedini bitan faktor kad je zdravi način prehrane u pitanju.
Izbacite ugljikohidrate
Istraživanja vezana uz unos ugljikohidrata često su pogrešno interpretirana. Istina je da prekomjerni unos rafiniranih ugljikohidrata poput bijelog kruha ili bijele riže može dovesti do povećanja tjelesne težine ili povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti. S druge strane, nijedno istraživanje nije potvrdilo da zdravi ugljikohidrati kao što su cjelovite žitarice, voće i povrće mogu negativno utjecati na zdravlje ili tjelesnu težinu. Naprotiv, mnoge studije sugeriraju kako je prehrana bazirana na zdravim ugljikohidratima povezana s dobrim zdravljem.
Stoga nikako nemojte u potpunosti izbaciti ugljikohidrate sa svog jelovnika, ali odaberite one koji dolaze iz cjelovitih žitarica te voća i povrća.
Treba jesti puno proteina
Puno proteina na jelovniku nije ključ dobrog zdravlja niti mršavljenja. Tijelu treba uvijek osigurati tri neophodna makronutrijenta, a to su: proteini, ugljikohidrati i masti. Fokusirati se samo na jedan od tih nutrijenata nema apsolutno nikakvog smisla, otkrivaju nutricionisti.
Gluten izaziva debljanje
Nema znanstvenih dokaza da gluten sam po sebi može izazvati debljanje. Problem je u tome što jedemo previše rafiniranih namirnica. Izbacivanje glutena iz prehrane, bez prethodnog savjetovanja s liječnikom, može dovesti do nedostatka važnih hranjivih tvari kao što su vlakna, željezo, vitamini i minerali. Umjesto na bezglutensku prehranu, fokusirajte se na cjelovite žitarice, ali u umjerenim količinama.
Morate jesti svaka dva sata želite li ubrzati svoj metabolizam
Razmak od 4-5 sati (ili više) između dva obroka neće usporiti vaš metabolizam. Češći obroci mogu spriječiti glad i pomoći vam da lakše odolite iskušenjima, no i s tim međuobrocima valja biti oprezan. Naime, oni moraju biti jako mali. U suprotnom bi vas jedenje svakih dva sata moglo dovesti do debljanja i prekomjerne težine.
Pazite li što jedete kroz tjedan, vikendom vam je sve dozvoljeno
To što cijeli tjedan jedete zdravo ne znači da kroz vikend možete jesti što god vam padne na pamet i to u neograničenim količinama. Na taj način sav trud i dosljednost padaju u vodu. Naime, vikendima se obično opustimo, ne vježbamo, jedemo teže i manje zdrave obroke, a mnogi piju i alkohol. Sve to zajedno dovoljno je da se vrate kilogrami kojih smo se riješili tijekom tjedna dok smo se hranili zdravo. U prijevodu, želite li smršavjeti, trebali biste i u danima vikenda paziti što, kako i u kojim količinama jedete.
Preskočite doručak kako bi kasnije mogli pojesti više kalorija
Doručak je najvažniji obrok u danu i nikako ga ne biste trebali preskakati. Preskočite li doručak, vrlo ćete se lako prejesti tijekom ručka i večere što nikako nije dobro za vašu tjelesnu težinu, a niti zdravlje općenito. Istraživanja su pokazala kako najviše uspjeha s mršavljenjem imaju oni ljudi koji redovito doručkuju.
Umjetni zaslađivači odlična su zamjena za šećer
Istraživanja su pokazala postojanje veze između konzumiranja umjetnih zaslađivača i debljanja. Naime, ljudi koji piju dijetalne sokove skloniji su debljanju i raznim bolestima kao što je dijabetes tipa 2. Stoga, klonite se umjetnih zaslađivača, kao i svih ostalih procesuiranih namirnica koje sadrže mnoge štetne sastojke za ljudski organizam.
Sagorjeti ćete više kalorija budete li jeli sirovu hranu
Određene su studije pokazala kako se kuhanjem pojedinih namirnica njihova nutritivna vrijednost povećava. S druge strane, neku je hranu bolje jesti sirovu. Hraniti se samo sirovom hranom, loše je za zdravlje, tvrde nutricionisti.
Birajte namirnice 'bez šećera' i 'bez masnoća'
S trendom zdravog življenja, na tržištu su se pojavili mnogi proizvodi koje se deklariraju kao zdravi, iako to nisu. Samo zato jer je na nekom proizvodu navedeno da ne sadrži šećer ne znači ujedno i da je taj proizvod zdrav. Primjerice, postoji mnogo proizvoda koji sadrže jako malo masnoća, ali zato sadrže mnogo šećera i kalorija. Većina niskokaloričnih proizvoda bez šećera sadrži puno umjetnih sastojaka i zaslađivača od kojih naš organizam može imati više štete nego koristi.
Ovo su samo neke od laži kojima smo svakodnevno zasipani sa svih strana, a ima ih još mnogo. Možemo zaključiti kako su temelj dobrog zdravlja i zdrave tjelesne težine umjerenost i redovitost. Budete li jeli normalne obroke i međuobroke s dovoljno žitarica, voća i povrća koji će vam osigurati sve nutrijente koji su organizmu potrebni, ne biste trebali imati problema s viškom kilograma, čak i ako tu i tamo pojedete nešto nezdravo.