Najčešće greške u istezanju zbog kojih riskiraš ozljede

Jesi li i ti među onima koji preskaču vježbe istezanja ili ih radiš redovito? Ako se možeš pohvaliti da ih radiš, provjeri činiš li to pravilno

Najčešće greške u istezanju zbog kojih riskiraš ozljede

Da je lako - istezao bi se svatko! Šalimo se. Vježbe istezanja uistinu su jednostavne i ugodne, no ipak, važno je pravilno ih i polagano izvoditi kako ne bi došlo do ozljeda. Ove vježbe mnogi podcjenjuju i preskaču, no one su ključ fleksibilnosti i temelj za sve ostale vježbe i uspješne treninge.

Image

Vježbe istezanja protiv uredske ukočenosti(FOTO: Pexels)

One ne samo da povećavaju tvoju fleksibilnost, već ti poboljšavaju performanse i pozitivno utječu na tvoje rezultate, bez obzira kojim se sportom bavila. Istezanjem potičeš cirkulaciju u mišićima, otpuštaš stres i umiruješ um, zbog čega su one najbolja prevencija od ozljeda. No ipak, kada ih radiš, obrati pažnju na ovih nekoliko mogućih grešaka.

Image


Ne držiš dovoljno dugo određeni položaj

Ovo je najčešća greška kod istezanja. Ponekad izgleda kao vječnost stajati u određenom položaju u kojem se specifična skupina mišića isteže, no to je nužno jer držiš li položaj prekratko, sve pada u vodu, odnosno vježba nema učinka.  Vježbu treba izvoditi određeno vrijeme kako bi mozak poslao signal mišiću da se opusti. To vrijeme je 20 do 30 sekundi pa i duže po potrebi.

Image


(FOTO: Pexels)

Nastavljaš se istezati i kada boli

Mnogi misle da se treba istezati do boli, no to nije istina. Trebaš znati svoje granice, a one su, kada je riječ o istezanju, u zoni ugode. Da, trebala bi osjetiti svoje mišiće i ligamente dok izvodiš vježbe, ali samo kako se ugodno istežu, a ne da te bole. Čak je i doza neugode dozvoljena, no bol nikako. Osjetiš li bol, popusti.

Image


(FOTO: Pexels)

Držiš dah

Možda se toliko jako fokusiraš na vježbanje da zaboravljaš disati. To mnogi rade, automatski. No, disanje je iznimno važno kod vježbi istezanja jer ih pospješuje i pomaže unutarnjim mišićima da se, također, istegnu. Osim toga, disanjem ćeš dovesti kisik u mišiće. Kako bi ispravila ovu pogrešku, duboko diši dok se istežeš, a ako je moguće, udiši na nos i izdiši na usta. Primijetit ćeš da ćeš, pravilnim disanjem, moći ići dublje u položaj. 

Image


(FOTO: Pexels)

Ne poskakuj dok se istežeš

Poskakivanje je signal mozgu da stegne mišiće, a to nikako ne želiš dok ih istežeš. Fokusiraj se na jednu radnju i ne zbunjuj organizam. Jednostavno zadrži položaj 20 do 30 sekundi, opusti se pa ponovi vježbu nekoliko puta. Pritom misli na to što radiš i duboko diši.

Nepravilno izvodiš vježbe

Ovo ne treba posebno naglašavati, ali nepravilnim izvođenjem vježbi samo pogoršavaš stvar i riskiraš ozljede. Budi strpljiva i nauči detaljno svaku vježbu koju planiraš raditi. Ako je potrebno, potraži trenera koji će ti pomoći da ih savladaš. Ono što jednom naučiš, koristit će ti čitav život pa gledaj na to kao na investiciju u svoje zdravlje. 

Istežeš ozlijeđeni mišić

Istezanje ozlijeđenog mišića samo će prolongirati oporavak, stoga miruj i slušaj fizijatra. Postoje specijalizirane vježbe koje se izvode kod ozljeda, no radi ih samo ako ti ih stručna osoba pokaže i savjetuje. U suprotnom se ne igraj sa zdravljem kako ne bi napravila još veću štetu.