Koje su prednosti joge?

Prednosti joge su brojne, a mnogi ne znaju na koje sve načine ova vrsta tjelesne aktivnosti može pozitivno utjecati na zdravlje

Koje su prednosti joge?

Joga blagotvorno djeluje na um i tijelo, a uz to smanjuje razine stresa, potakne dobro raspoloženje, ali također daje i opsežne fizičke zdravstvene prednosti. U nastavku saznajte koje su to zapravo prednosti joge.


(FOTO: Pixabay) 

Prednosti joge:

Joga može poboljšati kognitivne funkcije, pojačati fokus i radnu memoriju. U studiji Sveučilišta Illinois sudionici su pokazali značajno bolje rezultate nakon sata joge negoli nakon sata aerobika.

Zatim smanjuje razinu stresa i to vrlo vjerojatno dolazi od sposobnosti joge za umanjivanje djelovanja proteina koji imaju veliku ulogu kod razvoja različitih upala, pokazala je nedavno studija Sveučilišta Kalifornija.

Donosi povećanu razina fleksibilnosti te čak snizuje krvni tlak nakon nekoliko mjeseci prakticiranja. Znanstvenici su u istraživanju zabilježili da osobe koje se bave jogom bilježe veća snižavanja krvnoga tlaka negoli osobe koje su šetale, pazile na prehranu i smanjile težinu.

Uz to, poboljšava kapacitet pluća, smanjuje kroničnu bol u vratu kao i anksioznost, uravnotežuje razine šećera u krvi kod osoba s dijabetesom, poboljšava osjećaj ravnoteže, jača kosti, održava zdravu težinu te smanjuje rizik od pojave srčanih bolesti. 

Sada znate koje su sve prednosti joge što će vas možda i potaknuti na novu aktivnost u rasporedu. 

Image
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.