Kad si zadnji put preskakala uže? Vrijeme je za podsjetnik zašto bi trebala

Doručak ne smiješ preskakati, kao ni odlazak liječniku ili posjet baki, ali uže bi trebala početi i to što prije

Kad si zadnji put preskakala uže? Vrijeme je za podsjetnik zašto bi trebala

Ova dječja razbibriga ustvari je odličan trening za cijelo tijelo, a osobito je dobra za srce i izuzetno povoljna za novčanik. Ne moraš kupovati nikakvu opremu, odlaziti u teretane ili na fitness i plaćati članarinu. Sve što ti treba je konop za preskakanje i malo prostora.

Image

Hormonalni trening: Ovo su najbolje vježbe za uravnoteženje hormona


Najbolje bi bilo, dok je lijepo vrijeme, odnosno nema poledice i oborina, preskakati ga vani. Dobra vijest je da ne moraš svladavati nikakve nove vještine. Tijelo pamti, a uže si odavna naučila preskakati. 

Ipak, osim osnovne tehnike preskakanja užeta, postoje i brojne druge. Vježbom do savršenstva!

Image


(FTO: Profimedia.hr)

U nastavku ti donosimo benefite preskakanja vijače, a oni se odnose na tvoju figuru i na zdravlje. 

Poboljšava kardivaskularno zdravlje

Vijača je sastavni dio boksačkog treninga, poboljšava boksačima rad nogu i kondiciju. Otprilike ima isti učinak na srce i pluća kao trčanje. Podiže otkucaje i povećava kapacitet pluća. Ako samo deset minuta dnevno preskačeš uže, snizit ćeš i stabilizirati krvni tlak te smanjiti broj otkucaja srca u mirovanju. Također, pomoći će organizmu da što bolje iskorištava kisik.

Potpuni trening

Preskakanje vijače aktivira abdominalne mišiće koji stabiliziraju tijelo, aktiviraju noge iz očitog razloga, a i ramena i ruke jer njima okrećeš uže. Kada radi cijelo tijelo, poboljšava se tonus mišića, pokreće metabolizam, što dovodi do sagorijevanja kalorija u mirovanju. 

Poboljšava koordinaciju i motoričke sposobnosti

Preskakanje užeta je odlična vježba za poboljšavanje koordinacije i za motoriku što će ti u poznim godinama biti od presudne važnosti jer će dobra ravnoteža prevenirati padove i ozljede. No, balans je bitan uvijek, ne samo kad prijeđeš 70-tu, stoga, preskači uže kad god ti se za to pruži prilika. 

Čini te bržom

Zbog toga što traži eksplozivnost, preskakanje vijače poboljšat će tvoju brzinu. Mišići su na maksimumu u vrlo kratkim intervalima, što dovodi do povećanja energije. Atletičari preskaču vijaču kako bi dobili na brzini. 

I ono najvažnije - užitak je!

Najveća prepreka u bavljenju sportom za mnoge je to što im sport predstavlja napor. Kako bi stvorila zdravu naviku svakodnevne rekreacije, izaberi one vježbe koji ti pričinjavaju užitak, a preskakanje vijače zasigurno spada u tu kategoriju. Uživat ćeš i zabaviti se.