'Joga guza' nije mit: Evo koje vježbe će te dovesti do savršene stražnjice

Ne treba ti ništa osim prostirke i malo dobre volje

'Joga guza' nije mit: Evo koje vježbe će te dovesti do savršene stražnjice

Iako je većini nas važno samo da nam stražnjica izgleda što bolje u trapericama, mišići ovog dijela tijela, koji se dijele u tri veće (gluteus maximus, medius i minimus) i nekoliko manjih skupina, imaju i važnu funkciju. Oni s dužom praksom u jogi znaju da je bez ovih mišića nemoguće izvesti neke od joga položaja, jer podržavaju našu zdjelicu i kukove. Mišići stražnjice oslabe zbog sjedalačkog načina života, ali u jogi postoje vježbe koje jačaju upravo njih- i da, zato ženama koje duže vježbaju jogu tajice tako dobro stoje. Izdvojili smo neke joga asane koje će učvrstiti tvoju guzu, ali i izdužiti tvoj gluteus- pa, odmotaj svoju prostirku i kreni!

shimmer fallbackKobra (Bhujangasana)
Ležeći na trbuhu, stavi bradu na prostirku, a dlanove ispod ramena te počni podizati glavu i gornji dio trupa, oslanjajući se na ruke sve dok ne odigneš od tla cijeli trbuh. Noge neke ostanu ispružene. Spusti ramena i gurni ih od ušiju. Stisni stražnjicu.

Sretna beba (Ananda Balasana)
Lezi na leđa, savini noge pod pravim kutom i uhvati se za plačeve stopala. Neka stopala budu paralelna sa stropom. Njiši se lijevo desno- baš kao beba kad se igra svojim nožicama.

Varijacija tigra (VyaghrasanaI)
Stani na dlanove i koljena kao da ćeš izvoditi mačku, ravnih leđa, glave u produžetku vrata. Digni desnu nogu i skvrči je u koljenu, a prste stapala usmjeri prema stropu. Polako diži i spuštaj nogu tako da svaki put stisneš i opustiš desni dio stražnjice. Ponovi 20 puta pa isto ponovi s lijevom nogom. Leđa nastoj održati u što ranijem položaju tijekom cijele vježbe.

shimmer fallbackStolac sa skupljenim nogama (Utkatasana)
Stani s rukama uz tijelo, neka ti se dodiruju koljena i stopala, malo razmaknutih peta. Počni savijati koljena i dizati obje ruke iznad glave, dok ne budeš u polusjedećem položaju, ruku ravnih u laktovima. Nemoj uvijati leđa. Pogled neka ostane usmjeren prema naprijed, a ruke neka budu uz uši, spuštenih ramena. Osjetit ćeš kako rade mišići stražnjice i bedara. Ostani u položaju 30 sekundi pa ponovi.

Deva (Ustrasana)
Stani na koljena, noge u širini kukova i nagni se prema nazad, sve dok ne uhvatiš pete. Pogled usmjeri prema stropu. Bedra ti trebaju ostati što ravnija, kukove ne pomiči prema natrag, a ruke ti trebaju biti što duže. Stisni stražnjicu i otvori prsa prema stropu.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.