Sve više ljudi danas je na određenim dijetama, pogotovo prije ljeta, a većina dijeta zapravo nije zdravstveno utemeljena. Riječ dijeta potječe od grčke riječi diatia što znači život, način življenja, ali i hrana. Uz taj pojam često se veže i therapeia što znači briga oko nečega ili liječenje pa od tuda potječe i naziv dijetoterapija, odnosno dijetalna prehrana. U ovom kontekstu misli se uglavnom na bolničke dijete pa uvažavajući ovu činjenicu možemo reći da dijeta predstavlja specijalan način prehrane bolesnika koji treba zadovoljiti potrebe u energiji, gradivnim i zaštitnim tvarima s ciljem kvalitetnijeg oporavka od bolesti. No, u svim ostalim segmentima ispravnije je govoriti o pravilnoj, uravnoteženoj i dobro izbalansiranoj prehrani.
Razlika između dijete i pravilne prehrane
Uz pravilnu prehranu dijeta nije nužno potrebna, osim ako se ne radi o bolesnicima koji imaju posebne dijete o kojima brinu dijetetičari i nutricionisti koji primjenjuju Standard za prehranu bolesnika NN 59/15 u kojima je opisano 50 različitih dijeta. Samo neke od tih dijeta zbog specifičnosti oboljenja za koja su namijenjene, imaju izostavljene određene skupine hrane ili nutrijente. Gotovo sve ostale imaju preporuke za svim nutrijentima ili hranjivim tvarima koje su bitne za naš organizam. Dakle, sve najzahtjevnije dijete, kao i redukcijske dijete ne izostavljaju niti meso, niti masnoće, već je naglasak na što zdravijoj i kvalitetnijoj prehrani. Primjerice, nema dobre i okrepljujuće juhe bez dobrog i kvalitetnog crvenog mesa.
Stručnjaci U.S. News & World Report za 2016. godinu opisali su i obradili 38 najpopularnijih dijeta te ih rangirali po njihovoj zdravstvenoj dobrobiti. Većina dijeta ustvari se odnose i na pravilan stil i način života. Kod svake od ovih vrsta prehrane uz preporuku povećanog unosa povrća, voća i ribe ima mjesta za dobro i kvalitetno meso, posebice crveno meso, mliječne proizvode, složene ugljikohidrate, orašaste plodove, mirisne začine i sve ono što hranu čini dobrom i sigurnom.
Kako pravilno mršavjeti?
Pravilno mršavljenje podrazumijeva sagorijevanje tjelesnih masnoća uz očuvanje mišićnog tkiva, što podrazumijeva da uz zdravu hranu moramo biti i tjelesno aktivni. Kako bi se tjelesna masnoća razgradila i pretvorila u energiju potrebni su mnogobrojni enzimi i hranjive tvari. U ovaj proces izravno su uključeni mnogobrojni vitamini, pogotovo vitamini B skupine i minerali te proteini. Cink je također važan mineral koji je potreban našem organizmu za održavanje imunološkog sustava, izgradnju proteina, pokretanje enzima kao i za stvaranje DNA.
Želimo li da se višak masnoća metabolizira na optimalan način moramo organizam opskrbiti navedenim hranjivim sastojcima, kojima je upravo bogato crveno meso. 100g krtog crvenog mesa kao što je (govedina, junetina, svinjetina ili teletina) ima oko 3,6 mg cinka, 22 g proteina i izvrstan je izvor niacina i vitamina B 12. Sve to možemo unijeti u organizam ako si nekoliko puta tjedno pripremimo finu nemasnu šniclu i zdjelu sezonske salate (radič, rikula, matovilac) u koje dodamo sjemenke sezama i chie.
Stoga je najbolja dijeta ili prehrana, ona koja je raznovrsna i dobro izbalansirana te ne izostavlja sve one namirnice koje su nam bitne za zdravlje.
Eva Pavić, mag. spec. sigurnosti i kvalitete hrane
Foto: Kletr - fotolia