Dijeta sa ugljikohidratima, sa malo kalorija, bez masnoća – zaboravite na sve njih i uživajte u francuskoj dijeti uz ukusnu hranu. Francuskinje uživaju u raznolikim pecivima, zgražavaju se od pomisli na vježbanje u teretani i misle da je hrana jedan od najvećih užitaka u životu – i ne debljaju se! Prehrana na francuski način vam može pomoći u održavanju vitke linije i zdravlja.
Pripazite na veličinu porcija
Francusku dijetu možemo sažeti u jednu rečenicu : jedite male porcije visokokvalitetne hrane češće. Veličina porcije je bitna za mršavljenje.
Razmišljajte o kvaliteti, ne o kvantiteti.Zašto je Francuzima dovoljno manje hrane? Razlika je u načinu na koji se odnose prema hrani i načinu prehrane, kaže dr. Will Clower autor knjige ''10 jednostavnih koraka do vitkosti''. Francuzi obožavaju hranu, ali na drugačiji način – dok mi uživanje miješamo sa povećanim unosom hrane, oni uživaju u njoj u pravom smislu riječi: jedu polako, uzimajući si dovoljno vremena za uživanje u svakom zalogaju.
Uživajte u okusimaFrancuzi svakodnevno opušteno jedu svoja tri obroka. Čak i “brzu hranu” jedu sporije. Prema istraživanju časopisa “Psychological Science” Parižani su u McDonaldsu u prosjeku proveli 22 minute, dok su Amerikanci u Philadelphiji tamo proveli samo 14 minuta. Kao što žurimo u većini stvari i prehrana nam se značajno ubrzala. Problem je u tome što brže konzumiranje hrane vodi povećanom unosu hrane. Potrebno je otprilike 15 minuta da mozak dobije informaciju od želuca da je sit, što znači da ćete uz sporije konzumiranje prije prestati jesti kad ste siti, a ne kad ste se prejeli.
Jednostavnije je jesti sporo kad je hrana ukusna, zato francuska dijeta promovira sirovu hranu. Doručak je mali obrok: kruh, žitarice ili voćni jogurt i kava. Ručak i večera su također mali obroci od mesa, povrća i nekog oblika škroba, uz malo punomasnog sira i kave za kraj. Glavne prehrambene namirnice u francuskoj dijeti su punomasni sir i jogurt, maslac, svježe voće i povrće (često prženo ili pirjano), male porcije mesa (češće piletine i ribe nego crvenog mesa), vino i tamna čokolada.
Jedite u društvu
Bitan faktor francuske dijete je objedovanje u društvu za stolom, kaže dr. Clower. U nedavnom istraživanju provedenom u Francuskoj znanstvenici su otkrili da gotovo dvije trećine Francuza svakodnevno jede kod kuće s obitelji. Na ručku s obitelji ili prijateljima više ćete pažnje posvetiti pričanju i sporije ćete jesti, pa ćete prije primjetiti da ste siti. Kako bi i sami ovo isprobali, uvijek večerajte u isto vrijeme i isključite televiziju i računalo. Večerate li sami, uživajte u obroku uz dobru knjigu ili lijepu glazbu – jedno i drugo će vam pomoći da se opustite.
Ostavite mjesta za slijedeće jelo
Francuzi obično imaju nekoliko jela u obroku – predjelo, glavno jelo, salatu, desert, sir i kavu. No ne prejedaju se – nemaju razlog za to jer znaju da dolazi slijedeće jelo. Ako vam se ne da pripremati nekoliko jela, dr. Clower preporuča da uzmete manju količinu hrane, s namjerom da si kasnije stavite još. Jedite polako i dajte vremena mozgu da osjeti da ste siti. Ako vam ipak nije dovoljno, bez grižnje savjesti uzmite još hrane, jer ste ionako tako zamislili obrok.
Istraživanja prihvaćajte sa rezervom
Uz nova istraživanja o kojima slušate i čitate svaki dan, primjetit ćete da se priča o “dobroj” i “lošoj” hrani (to mogu biti jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, čokolada ili ugljikohidrati). Francuzi ne mare previše za znanstvena istraživanja o hrani. Oni su svoje spoznaje o hrani prema tradiciji primili od svojih predaka. Budući da se ne boje “loše” hrane, neće si je uskraćivati.
Uživajte u vinu, ali nemojte piti na prazan želudac
Crno vino, jedna od osnovnih namirnica francuske prehrane, ima izuzetno povoljan utjecaj na zdravlje. Osim što je dobro za srce, pomaže u sprečavanju bolesti desni. Znanstvenici su proveli istraživanje na 8.000 ljudi i otkrili da su oni koji su nekoliko puta tjedno konzumirali jednu do dvije čaše vina imali manju sklonost debljanju od onih koji nisu pili. Pretjerano konzumiranje alkohola nije pomoglo – kod onih koji su popili 4 ili više čaša alkohola, rizik od pretilosti se povećao za 46%. Francuzi uživaju u malim količnama alkohola, kao i u malim količinama hrane. Ako zaželite čašu vina, prema francuskoj dijeti, obavezno ga popijte uz obrok.
Radite ono što volite
Zaboravite znojenje u teretani – Francuzi ostaju u formi jednostavnim načinom života, koji ne uključuje sate provedene u prometnim gužvama. Umjesto toga hodaju ili voze bicikl i tako stižu do željenog odredišta. Hodaju jer uživaju u tome, a ne zato jer je to nešto što moraju raditi kako bi bili u formi. Prema dr. Michelle Segar želja za mršavljenjem vam može pomoći da počnete vježbati, no unutarnji faktori često određuju da li ćete se nastaviti baviti s tom aktivnošću. Radite ono što volite: igrajte tenis, vozite bicikl ili plešite, a tijelo će vam biti u formi i zdravo.
Slatko za kraj
Francuska dijeta ostavlja mjesta i za deserte poput punomasnog sira ili tamne čokolade. Dr. Clower predlaže da obrok završite sa komadićem jednog ili drugog- to naziva “jelo za kraj”. Hrana koju odaberete mora biti dobra, nešto što jako volite jesti. Ali uzmite malo te hrane i jedite je jako polako, uživajući što duže možete. Završavanje obroka sa desertom pomaže vam utažiti želju za nekom hranom, pa ćete imati manje potrebe za međuobrocima.
Pametno birajte međuobroke
U francuskoj dijeti nema mnogo međuobroka. Rijetki međuobroci se obično sastoje od kruha, sira, jogurta i svježeg voća. Kad ogladnite između obroka, odaberite svježu hranu. Jedite međuobroke polako i bez krivnje. Za kraj, dr. Clower poručuje : “Samo nemojte pretjerivati u jelu.”