7 stvari koje možda ne znaš o keto dijeti

Zanimljive činjenice o jednoj od najpopularnijih dijeta današnjice

7 stvari koje možda ne znaš o keto dijeti

Kao jedna od najpopularnijih dijeta u posljednje vrijeme zasigurno je keto dijeta koja je izazvala veliku pozornost među svima onima koji pokušavaju smršavjeti upravo zbog odličnih rezultata koje ovaj princip prehrane donosi.

Keto odnosno ketogena dijeta temelji se na visokom unosu masnoća te na niskom unosu ugljikohidrata. Dok tijelu nedostaje ugljikohidrata, ono će crpiti energiju iz masnoća. Riječ je o stanju koje se naziva ketoza. Što se tiče mršavljenja, ovaj je princip prehrane izuzetno učinkovit jer tijelo na  taj način sagorijeva puno kalorija.

Ipak, kao i kod svake druge dijete, i keto dijeta ima određenih nedostataka. Neke od nedostataka i zanimljivih činjenica o keto dijeti izdvajamo u nastavku.

Foto: Unsplash

Nije riječ o visoko-proteinskoj prehrani

Neki ljudi smatraju da će kod keto prehrane moći jesti puno mesa, s obzirom na to da je unos ugljikohidrata ograničen, no ova prehrana je više fokusirana na zdrave masnoće, a ne toliko na proteine. Kao idealan omjer, keto zagovornici ističu da bi se prehrana trebala temeljiti na 75 posto masnoća, 20 posto proteina i 5 posto ugljikohidrata. Dakle, ima mjesta za odrezak, no glavni fokus je na masnoćama poput maslaca i kokosovog ulja.shimmer fallback

Vegetarijanci bi mogli imati problema

Iako nije riječ o visoko-proteinskoj prehrani, vegetarijanci će teško zadovoljiti potrebe za proteinima jer su određene namirnice zabranjene s obzirom na to da sadrže i ugljikohidrate.


shimmer fallback

Većina voća se ne smije jesti

Osim malih porcija bobičastog voća, većina voća kod keto prehrane je zabranjeno. Primjerice, da bi se ostalo u stanju ketoze, dozvoljeno je jesti oko 20 grama ugljikohidrata dnevno, a samo jedna jabuka ima oko 25.


shimmer fallback

Može se pojaviti zatvor

S obzirom na to da se kod keto prehrane izbacuju mnoge namirnice koje osim ugljikohidrata sadrže i vlakna, moguće je da se povremeno pojavljuju problemi s probavom, odnosno zatvor. Takvi su problemi najčešći na početku ovog režima, dok se tijelo ne privikne.


Keto prehrana nije razvijena radi mršavljenja

Ketogena dijeta je nastala prije gotovo sto godina i to radi liječenja odrečenih zdravstvenih poremećaja, kao što je primjerice epilepsija.


Društvena izolacija

Kada smo na posebnom režimu prehrane, bez obzira na to je li riječ o keto ili pak nekoj drugoj dijeti, uvijek moramo paziti što ćemo jesti, a to može biti problema kada smo u društvu. Obiteljski ručkovi, večera s prijateljima i sva slična okupljanja pojedincima mogu izazvati male frustracije i učiniti da se osjećaju pomalo izolirano od drugih.


shimmer fallback

Pozitivni učinci su malo prenapuhani

Iako keto dijeta donosi uistinu odlične rezultate kod gubljenja kilograma, pojedine su tvrdnje o tome kako ovaj način prehrane usporava starenje, liječi akne i sprečava rak ipak preuveličane.Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.