7 najgorih savjeta vezanih za mršavljenje kojih smo se svi držali

Neki od nas stalno rade iste greške, a neki uče na njima. Budi ova druga vrsta ljudi!

7 najgorih savjeta vezanih za mršavljenje kojih smo se svi držali

Koliko si do sada dijeta isprobala? Gladovala samo na voću ili povrću, na mesu ili na premalim porcijama? Ako si jedna od onih koja je patila i na kraju priznala poraz (možda i nekoliko puta), to znači da dijeta nije bila prilagođena i primjerena tvojim potrebama ili si pak radila određene greške.

Većina žena nije niti svjesna da griješi po pitanju zdrave i dijetne prehrane, a ako pak znaju koje su to greške, misle da one nemaju veliki utjecaj na ishod dijete.

Ako konačno želiš uspjeti u mršavljenju najprije moraš prepoznati što si do sada krivo radila i to onda promijeniti. ovo su najčešće greške koje radimo na dijetama i na putu do mršavljenja:

Ugljikohidrati su loši

Istina, mnogo istraživanja je pokazalo da dijete s niskim unosom ugljikohidrata daju brže rezultate u mršavljenju od onih s niskim unosom masnoća. No to ne znači da bi u potpunosti trebala izbaciti ugljikohidrate, osobito ako redovito vježbaš.

Tijekom vježbanja, mišići trebaju glikogen iz zaliha ugljikohidrata u tvom tijelu. Ako ne pojedeš dovoljno ugljikohidrata, razina glikogena bit će preniska i nećeš imati energije za intenzivno vježbanje. Zato ćeš sagorijevati manje kalorija tijekom treninga, ali i poslije vježbanja jer tvoje tijelo neće trebati toliko energije da se oporavi.

Što bi trebala učiniti? Pojesti porciju (veličina dlana) zdravih kompleksnih ugljikohidrata kao što su zobena kaša, smeđa riža, ječam, hajdinska kaša, quinoa ili batat uz svaki obrok.

Izjednačavaš obični šećer i šećer u voću

Odricanje od voća (pa čak i nekog povrća) jer sadrži previše šećera je uobičajen, iako nepromišljen savjet u brojnim dijetama.

Istina je da voće zaista sadrži šećer, i da će vam neko voće povećati razinu šećera u krvi, no većina nas će vjerojatno imati koristi od više voća u našoj prehrani, od potpunog izbacivanja.

Sirovo voće i povrće, čak i ono s višim glikemijskim indeksom, nije isto što i voćni bomboni ili kupovni sokovi i oni bi zapravo trebali biti bitan dio svakog plana prehrane.

Voće sadrži vitamine, minerale, hidrataciju, okus i vlakna kako bismo bili sitijima. Jedino što trebaš je ne pretjerivati s voćem već jesti manje porcije - jednu bananu ili malu jabuku ili šalicu bobica.

Zdrava hrana nije uvijek niskokalorična hrana

Žene često misle da je sva zdrava hrana niskokalorična, što nije točno. Tako primjerice nerijetko kupuju organske grickalice, misleći pri tome da neće dobiti na težini - nemoj to raditi!

Klasične dijete uključuju hranu koja se priprema s maslinovim uljem, pa se preporučuju avokado i kikiriki. Naravno, to je zdrava hrana, ali količine njihovog unosa moraš strogo kontrolirati.

Naime, samo jedna žlica maslinovog ulja sadrži 100 kalorija, avokado sadrži 190 kalorija i oko 20 grama masnoća, dok primjerice šaka kikirikija sadrži 150 kalorija i 13 grama masnoća.

Slična greška je kada jedete pečenu piletinu s kožom, salate prelivene s preljevima, sendviče s majonezom i sl.

Još uvijek misliš na trajanje vježbanja, a ne na intenzitet

Postoji razlog zašto već godinama svi hvale intervalne treninge visokog intenziteta (HIIT) – oni stvarno djeluju! Kad su se žene bavile ovim načinom vježbanja 20 minuta tri puta tjedno skinule su 3 kilograma više od žena koje su vježbale umjereno 40 minuta tri puta tjedno, pokazalo je istraživanje provedeno u Australiji.

Interval trening također znači veću potrošnju kisika nakon vježbanja nego kod vježbanje umjerenim tempom, što znači da nastavljaš intenzivnije trošiti kalorije i nakon vježbanja.

Dijete poznatih celebrityja

Želiš imati figuru Jennifer Aniston i odlučila ste se za upravo za dijetu koju je ona preporučila? Na žalost, moramo te razočarati jer dijete kojih se pridržavaju poznate osobe, vrlo često nisu primjenjive na „duge staze“. A često ih se niti oni ne pridržavaju onako kako preporučuju! Takve dijete često isključuju ugljikohidrate koje su važan sastojak uravnotežene prehrane, te povećavaju količinu unosa proteina, što može dovesti gubitka kalcija u organizmu.

Nutricionisti tvrde da te dijete ne funkcioniraju dugoročno i nisu ni malo realistične i zdrave. Umjesto toga, odaberite dijetu s malo masnoća koja sadržava i ugljikohidrate i proteine. Jedite voće i povrće, piletinu, ribu, cjelovite žitarice...

Izbacila si mliječne proizvode

Mišićna masa je važna za održavanje aktivnog metabolizma, a žene koje su konzumirale 3 do 7 porcija nemasnih mliječnih porcija dnevno izgubile su više masnih naslaga i dobile više mišićne mase od žena koje su mliječne proizvode jele tek povremeno svakih nekoliko dana – pokazalo je to istraživanje sa Sveučilišta McMaster u Kanadi.

Mliječni proizvodi su dobar izvor kvalitetnih proteina, sirutke i kazeina. Sirutka je vrlo korisna u jačanju sinteze proteina, koji pomaže u izgradnji mišića, dok kazein zaustavlja razgradnju proteina i održava čistu mišićnu masu. Zato – jedi barem dvije porcije jogurta, sira i mlijeka dnevno.

Kratkoročni rezultati

Prilikom započinjanja dijete moraš misliti na dugoročne promjene životnog stila, koje se odnose i na način prehrane, vježbanja, razmišljanja o hrani. Naime, osobe koje se izgladnjuju kraće vrijeme kako bi smršavile vrlo brzo odustaju od dijeta, jer ne mogu izdržati glad.

Jedino rješenje je da izabereš zdravu dijetu s raznovrsnom i dobro balansiranom prehranom. Većina nutricionista predlaže da žene koje su na dijeti unose između 1300 i 1500 kalorija dnevno. Tako da...ako si izabrala dijetu koja primjerice predlaže unos samo 1000 kalorija dnevno, vjerojatno ćeš vrlo brzo odustati jer ćeš biti gladna.

Prijedlog nutricionista je da uneseš u svoj organizam dovoljno kalorija, što će ti pomoći da dugoročnije održavaš dijetu koja ti može pokazati put u zdravi način života i prehrane.