Izazivaju debljanje

Najčešće pogreške koje žene iznad 40 rade kad je riječ o prehrani i vježbanju

S godinama se naše tijelo mijenja i sve je teže održavati idealnu tjelesnu težinu, a ove pogreške mogu uzrokovati debljanje

big-dodzy-_ASiToF-faI-unsplash.jpeg
Foto: Unsplash

Kako starimo, naše se tijelo mijenja. Ono što je funkcioniralo u 20-ima, više ne funkcionira nakon 40-te. Želimo li zadržati idealnu tjelesnu težinu, trebamo više pažnje posvetiti prehrani i fizičkoj aktivnosti.

Image
Nezdrava hrana

Nutricionisti su složni: Ova popularna hrana nije dobra za naše tijelo

Metabolizam se usporava, a smanjuje se i gustoća mišića pa se puno teže riješiti suvišnih kilograma. Unatoč tome, mnoštvo je jednostavnih navika koje možemo uvesti u svoju rutinu, a koje mogu pozitivno utjecati na zdravlje, ali i na tjelesnu težinu.

Stručnjaci za nutricionizam i treneri poznatih osoba otkrivaju kako velik broj žena radi iste pogreške vezane uz prehranu i vježbanje, a koje najčešće uzrokuju debljanje te im otežavaju održavanje fit forme.  O kojim je pogreškama riječ doznaj u nastavku.

Drastično smanjuju unos kalorija

Ovo je jedna od najčešćih pogrešaka koju rade mnoge žene u srednjoj dobi. Kada shvate da im se metabolizam usporio, smanjuju unos kalorija kako bi zadržale dobar izgled, što je posve pogrešno. Brze i radikalne dijete, pilule za mršavljenje ili pak strogi režimi prehrane neće donijeti dugoročne rezultate, već će iscrpiti tijelo i dodatno usporiti metabolizam. Kako starimo, tijelo gubi mišićnu masu i manje smo fizički aktivni. Ako tada smanjimo i unos kalorija, naše će tijelo početi skladištiti energiju što će dovesti do neželjenih kilograma. Za održavanje idealne tjelesne težine ključna je ravnoteža.

Image
Foto: Unsplash

Važno je tijelu osigurati sve potrebne nutrijente kroz prehranu, a preporuča se izbjegavati alkohol i druge napitke koji sadrže prazne kalorije i puno šećera te nezdrave namirnice poput slatkiša i brze hrane.

Jedu kaloričnu hranu bogatu ugljikohidratima kasno navečer

Ah, ti ugljikohidrati, tko bi im odolio? Iako u njima nema ničeg lošeg, važno je razlikovati dobre od loših ugljikohidrata, ali i pripaziti u koje doba dana ih unosimo. Prema mišljenju nutricionista, žene iznad 40 tijekom večernjih sati bi trebale izbjegavati obroke koji sadrže krumpir, tjesteninu, rižu ili kruh. Ugljikohidrati su naš primarni izvor energije i važno ih je uključiti u svoju prehranu, ali najbolje ih je jesti za doručak ili ručak.

Image
Foto: Pexels

Ako ih jedeš kasno navečer, tvoje tijelo neće imati prilike potrošiti energiju iz ugljikohidrata te će ih skladištiti u obliku masnoća. Osim toga, jedenje kasno navečer negativno utječe i na probavni sustav pa bi ti zadnji obrok trebao biti oko 19 sati.

Rade kardio vježbe, ali ne dižu utege

Vrsta treninga može učiniti veliku razliku. Većina žena najčešće je fokusirana na kardio vježbe, a zanemaruju treninge s utezima bojeći se da ne počnu izgledati previše 'mišićavo'. No samo kardio vježbe neće oblikovati tijelo stoga ih je važno kombinirati s vježbama snage. Dizanje utega 'učvrsnuti' će tvoje tijelo i pomoći ti da izgradiš mišićnu masu koja je važna jer, što više mišića imaš, to će tvoje tijelo lakše sagorijevati kalorije, čak i tijekom faze mirovanja. Osim toga, takve vježbe pozitivno utječu i na zdravlje kralježnice, poboljšavaju držanje, sprečavaju rizik od ozljeda i razvoja osteoporoze.

Image
Foto: Pexels

Jedu premalo proteina

Nedavne studije pokazale su da razina hormona leptina (koji je odgovaran za osjećaj sitosti) opada kako starimo. Mnoge žene radi toga neprestano osjećaju glad te unose više kalorija nego im je potrebno što u konačnici dovodi do viška kilograma. Prehrana obogaćena proteinima može uvelike promijeniti situaciju jer je poznato da su takve namirnice vrlo zasitne. Probaj prehranu obogatiti kvalitetnim proteinima kao što su pureće meso, bijela riba, orašasti plodovi i sjemenke. Pokazalo se da žene koje jedu prehranu obogaćenu proteinima tijekom dana unose manje kalorija te su manje sklone debljanju.

Image
Foto: Pexels

Ne znaju slušati svoje tijelo

Često žene u želji za postizanjem određenih rezultati i ciljeva zanemaruju poruke koje im šalje vlastito tijelo. Važno je postati svjestan svojih stavova prema hrani, vježbanju i zdravlju općenito. Ako tvoje akcije nisu usklađene s tvojim stavovima, teško ćeš postići dugoročne rezultate. Unutarnji dijalog uvijek pobjeđuje, a svijest uvijek prethodi promjenama. Pokušaj shvatiti što te koči. Poslušaj što ti govori tvoj unutarnji glas i učini sve što je potrebno kako bi ostvarila sklad između tijela, uma i duha. To je jedini put do uspjeha te sretnog i ispunjenog života.

Image
Foto: Unsplash