10. Infekcije ušiju mogu oštetiti okusne pupoljke na jeziku
Već godinama znanstveni tim, predvođen Lindom Bartoshuk, na Florida sveučilištu, istražuje zašto ljudi koji hranu ne osjećaju toliko intenzivno imaju problema s prekomjernom težinom. Jedan od znanstvenika imao je teoriju da je taj problem povezan s upalom uha koja je oštetila živac za osjet okusa koji prolazi kroz srednje uho. Nakon puno ispitivanja otkriveno je da osobe starije od 35 godina, koje su preboljele više upala uha, imaju gotovo duplo veće šanse patiti od viška kilograma.
Osobe koje su preboljele upale uha bile su sklonije slatkom i masnoj hrani – možda zato što je oštećeni živac podigao „prag“ za osjet slatkog i masnog, a čak i malo povećanje unosa kalorija iz loših namirnica ima kumulativni učinak, te je taj višak na kraju itekako vidljiv.
Infekcije uha u djetinjstvu teško je izbjeći, jednako kao i teške prehlade, a ako ste vi osoba koja vodi borbu s viškom kilograma i znate da ste kao dijete preboljeli jače upale uha – obratite pozornost na okus i teksturu hrane. Postanite svjesni onoga što jedete, tako ćete biti i svjesniji okusa, pa nećete imati potrebu više jesti ili toliko jesti slatko ili masno. Ako pak ne možete, pronađite zdrave zamjene – umjesto slatkog jedite voće, a maslac zamijenite maslinovim uljem.
11. Antioksidansi pomažu i protiv masnoća
Slobodni radikali nisu više samo krivi što izgledamo starije, već i što smo debeli. Ove oksidirajuće molekule oštećuju stanice koje nam govore da smo siti. Slobodni radikali se pojavljuju kad nešto pojedemo, no najviše ih ima kada se gostimo slatkišima, čipsom, smokijem i ostalim štetnim ugljikohidratima. Što smo stariji to je naš „prestani jesti“ signal sve slabiji, a apetit (a najvjerojatnije i naš želudac) raste. Koji je najbolji način kako se boriti protiv toga? Izbjegavajte te loše namirnice i zamijenite ih šarenim voćem i povrćem punim antioksidansa.