Evo kako prepoznati loš odnos

'Svojim putem kreni': Ovi znakovi govore da je došao kraj prijateljstvu

Ponekad je bolje maknuti se od toksičnih prijatelja nego forsirati odnos u kojemu se osjećaš loše

nathan-dumlao-HKZPcz4Jpm8-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Pravi prijatelji zaista su rijetki, no činjenica je da i prijateljski odnos, baš kao i svaki drugi, može završiti. Ponekad za neke osobe mislimo da su nam prijatelji, a zapravo s njima imamo toksičan odnos koji narušava naš društveni život. S druge strane, postoji i mogućnost da ste se ti i tvoja prijateljica jednostavno udaljile i da više nemate 'ono nešto' što ste imale prije. Nema smisla forsirati takve odnose.

Image
Brutalno iskrene

'Zločeste' prijateljice bez dlake na jeziku su dobre za nas - potvrdila znanost

Koliko god bilo teško, ponekad je bolje prekinuti odnos nego imati u svojoj blizini toksične ljude koji nam crpe energiju.

Ako si primijetila da s nekima od svojih prijateljica više nisi povezana kao prije ili pak smatraš da je odnos zastranio ili postao toksičan, ovo su neki od znakova koji ukazuju na to da prijateljstvo treba prekinuti.  

Prijateljstvo je stalno jednostrano

Svaki bi odnos, bez obzira na to je li platonski, obiteljski ili ljubavni, trebao biti 'dvosmjerna ulica', odnosno uključivati obje strane. Ako si primijetila da je odnos između tebe i tvoje prijateljice jednostran, možda je vrijeme za oproštaj. Trošiš li svoju energiju na nekoga tko te ne tretira na jednak način, to nije zdrav odnos. Primjerice, ako se tvoja prijateljica pojavljuje samo onda kada te treba ili joj je teško, no nikad nije tu kada je ona potrebna tebi, reci joj zbogom.

Image
Foto: Pexels

Izdala je tvoje povjerenje

Povjerenje i iskrena komunikacija temelji su svakog zdravog odnosa. Jednom kad je narušeno, povjerenje je jako teško ponovno izgraditi. Kad je riječ o prijateljskom odnosu, postoje manje i veće izdaje koje narušavaju povjerenje. Ako nije riječ o nečemu velikom i ako vidiš da je tvojoj prijateljici iskreno žao, onda joj vrijedi dati drugu šansu – ali s oprezom. Ipak, ako je učinila nešto jako loše i na taj način izdala vaše prijateljstvo, dobro razmisli prije nego joj daš drugu priliku.

Image
Foto: Unsplash

Ne čuva tvoje tajne

Povjerenje je ključno u prijateljskom odnosu i normalno je da želimo da stvari koje smo prijateljici rekle u povjerenju ostanu privatne i tajne. Ako joj ne želiš otkrivati svoje tajne u strahu da će ona to proširiti, to bi mogao biti jedan od znakova da je vaš odnos narušen.

Image
Foto: Unsplash

Stalno je negativna i pesimistična

Svatko u životu ima uspone i padove, dobre i loše trenutke. Ipak, ako je tvoja prijateljica neprestano pesimistična te se zbog toga i ti uvijek osjećaš loše, to bi mogao biti znak da trebaš prekinuti takav odnos. Takvi su ljudi toksični i od njih se treba odmaknuti.

Image
Foto: Pexels

Više nemate zajedničkih tema

Ponekad nas život odvede nekim drugim smjerovima, putevima i od nekih se ljudi, s kojima smo nekada bili bliski, naprosto udaljimo. Životne okolnosti se promjene, a mijenjamo se i mi kao osobe. Ako si primijetila da više nemate o čemu razgovarati ili vam se životi previše razlikuju, možda je vrijeme da svaka krene na svoju stranu.

Image
Foto: Pexels

Uvijek oko svega radi dramu

Ako se u životu tvoje prijateljice stalno događa neka drama, to se zasigurno odražava i na vaše prijateljstvo. Osjećaš li se iscrpljeno svaki put nakon druženja s njom? Možda si i primijetila da su svi njezini odnosi nezdravi ili kaotični te je samo pitanje vremena kada će i tebe uvući u jednu od tih svojih drama. Ne želiš li biti dio takvih situacija, radije se makni od takvog odnosa.

Image
Foto: Pexels

Ponaša se pasivno-agresivno kada je odbiješ

Uvijek će postojati trenuci u kojima ćemo svojim prijateljima morati reći 'ne', bez obzira na to je li riječ o bezazlenom pozivu na kavu ili pak nekoj ozbiljnijoj temi poput posuđivanja novaca. Važno je kako reagira tvoja prijateljica kada je odbiješ. Ako svaki put radi dramu ili pak se ponaša pasivno-agresivno, to nije zdrav odnos. Prijatelji bi uvijek trebala imati razumijevanja jedni za druge i podržavati se, bez obzira na sve.

Image
Foto: Pexels

Uz nju se uvijek osjećaš loše

Uz prijatelje bismo se trebali osjećati dobro, veselo i nasmijano. Ako to nije slučaj, zapitaj se što uopće imaš od odnosa u kojemu se stalno osjećaš loše. Ustanoviš li da se svaki put nakon druženja s određenom osobom osjećaš negativno, dobro razmisli zašto se to događa.

Image