Brutalno iskrene

'Zločeste' prijateljice bez dlake na jeziku su dobre za nas - potvrdila znanost

Prijateljice bez dlake na jeziku nekada su oštre prema nama, ali nam trebaju kako bi napredovale u životu

greg-raines-THC13xRi_q0-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Prijateljstvo je obično prikazano kao idiličan odnos između dvije osobe koje se obasipaju komplimentima i uvijek odobravaju tuđe poteze, no takve odnose možemo vidjeti samo na društvenim mrežama i u filmovima. Prava prijateljstva mnogo su kompliciranija, a ponekad imamo i one 'zločeste' prijateljice.

Image
Riješi se loših prijatelja

Znakovi da je vaše prijateljstvo toksično te da je vrijeme da kreneš dalje

Takve zloćke dobile su nadimak zato što su brutalno iskrene. One ti neće slagati da ti haljina savršeno stoji ako ti ne prati oblik tijela nego će ti jasno reći da to nije krpica za tebe. U tom trenutku možda ćeš pomisliti da te uvrijedila, ali ti je zapravo pomogla da izgledaš najbolje što možeš. Upravo je to ista prijateljica koja će ti jasno reći da joj se ne sviđa tvoj novi dečko i da misli da trebaš prekinuti s njim.

Iako nam se može činiti da nam takve prijateljice ne žele sve najbolje, one svojom brutalnom iskrenošću zapravo nam čine dobro, a s time se slaže i znanost. One su tvoj glas razuma koji ti treba, bila ti toga svjesna ili ne. Možda neće podržavati tvoj svaki potez, neće te obasipati nezasluženim komplimentima i neće pokušati svaki tvoj potez opravdati samo zato što ti smatraš da je to najbolje za tebe.

Istraživanja su pokazala da će ti takva 'zločesta' prijateljica pomoći da napreduješ u životu i izađeš iz svoje sigurne zone. Neumorno će te nagovarati da s njom odeš na neku zabavu ili putovanje kad za to nisi raspoložena. Čak i ako ti se ne da napustiti toplinu kreveta, znaš da ćeš na kraju kada se odvažiš na takav izlazak biti sretna i zahvalna prijateljici što te nagovorila.

Ipak, trebaš biti oprezna i prepoznati kada je takva zločesta prijateljica ipak malo prezločesta. Postoji tanka granica između konstruktivne kritike i zlobnog komentara. Ako te netko konstantno maltretira uvredama koje nemaju nikakav pozitivan ishod i ne pomažu ti da budeš bolja osoba onda se od takve prijateljice trebaš udaljiti.

Sljedeći put kada ti prijateljica kaže da u trapericama izgledaš nešto punije nego što stvarno jesi ili ti prekine popodnevni odmor kako bi te odvela na koktel, nemoj joj zamjeriti nego zapamti da u životu ne napredujemo samo od lijepih riječi nego i od 'grube ljubavi' i oštrih riječi.