Za bolji početak

Nedjeljom napravi ove stvari za manje stresan radni tjedan

Želiš li da ti ponedjeljci budu manje stresni, u nedjelju u svoju rutinu uvrsti ove korisne navike

pexels-vlada-karpovich-4050297.jpeg
Foto: Pexels

Vikendi uvijek prolete u trenu, a mi se u ponedjeljak ujutro osjećamo kao da predaha nije ni bilo. Novi radni tjedan uvijek donosi nove početke, ali i nove obaveze pa je ponedjeljak mnogima vrlo stresan i naporan. Sigurno si i sama barem jednom osjetila onaj grč u želucu koji se javlja nedjeljom navečer kada znaš da je pred tobom novi radni tjedan.

Image
Po jutru se dan poznaje

Greške u startu: Ove jutarnje navike loše su za produktivnost. Riješi ih se

Ubrzani tempo života, mnoštvo zadataka i odgovornosti te neumorno balansiranje između privatnih i poslovnih obaveza stres čine neizbježnim, no dobra je vijest da postoje određene navike koje baš svatko može uvrstiti u svoju rutinu, a uz koju će ti novi radni tjedan biti puno lakši i produktivniji.

Image
Foto: Unsplash

Umjesto da cijeli vikend ljenčariš, nedjeljno popodne iskoristi kako bi se pripremila za nadolazeći radni tjedan. Naime, upravo način na koji provodimo nedjelju može utjecati na to kako će nam izgledati radni tjedan pred nama.

U nastavku ti otkrivamo 6 odličnih navika koje bi u nedjelju trebala uvrsititi u svoju rutinu želiš li da ti ponedjeljak bude manje stresan.

Uzmi si vremena za sebe i za svoju 'self-care' rutinu

Prije svega, uzmi si malo vremena za sebe i za svoje omiljene rituale opuštanja. Pripremi si kupku, stavi masku na lice, uživaj u svojim omiljenim serijama ili pročitaj dobru knjigu. Želiš li biti produktivna, vrlo je važno imati i dobru 'self-care' rutinu koja će ti omogućiti da se dobro odmoriš i napuniš baterije za novi tjedan koji je pred tobom.

Image
Foto: Unsplash

Napravi 'to-do' liste

Ako se osjećaš preopterećeno radi brojnih obaveza koje su pred tobom u novom tjednu, počni pisati 'to-do' liste. Odvoji malo svog vremena u nedjelju, uzmi svoj omiljeni planer i napravi 'to-do' liste. Napravi popis zadataka koje trebaš odraditi i odredi prioritete. Takve liste možeš napraviti i u svom mobitelu, a za to postoje brojne, vrlo korisne aplikacije. Kada staviš svoje misli na papir, osjećat ćeš se mnogo lagodnije, a i to će ti pomoći da dobiješ malo širu sliku pa će tjedan pred tobom biti puno opušteniji.

Image
Foto: Unsplash

Pogledaj svoj kalendar i zapiši važne datume

Nakon što si napravila svoje 'to-do' liste, uzmi si kalendar i pregledaj sve nadolazeće termine te stavi podsjetnike za one najvažnije datume. Osim poslovnih zadataka, ovdje možeš uvrstiti i neke svoje osobne prioritete, važne preglede, itd. Na taj način imat ćeš sve dobro organizirano na jednom mjestu pa su mnogo manje šanse da ćeš nešto zaboraviti ili propustiti.

Image
Foto: Unsplash

Isplaniraj obroke za cijeli tjedan

Želiš li se hraniti zdravo i uravnoteženo, planiranje obroka vrlo je korisna navika koja će ti uvelike olakšati svakodnevicu tijekom radnog tjedna. Jesi li ikada došla kući nakon napornog radnog dana bez ideje o tome što bi mogla skuhati za večeru? Kako bi to spriječila, pripremi se unaprijed. Isplaniraj obroke za svaki dan u tjednu jer će ti to uštedjeti puno stresa, ali i pridonijeti tome da se hraniš zdravije. Nakon što si isplanirala obroke, kreni u nabavku namirnica i kupi sve što ti je potrebno.  

Image
Foto: Unsplash

Pospremi stan

U kaotičnom životnom prostoru i sami ćemo se osjećati kaotično pa nemoj dopustiti da ti stan nakon vikenda bude u neredu. Ne trebaš čistiti cijeli dan, no uzmi si barem 10 minuta vremena kako bi pospremila svoj dom i kako bi novi radni tjedan započela u pozitivnom tonu. Pospremanje možda nije najuzbudljiviji način kako provoditi nedjeljnu večer, no može učiniti uistinu veliku razliku.

Image
Foto: Unsplash

Legni u krevet malo ranije

Želiš li da ti jutra ponedjeljcima budu manje stresna, probaj u nedjelju ići u krevet malo ranije nego inače. Upali svijeću, počasti se šalicom čaja i pročitaj nekoliko stranica dobre knjige kako bi se opustila. To će ti omogućiti dobar i kvalitetan san pa ćeš imati dovoljno energije za početak novog radnog tjedna. Osim toga, budeš li legla ranije u nedjelju, u ponedjeljak ujutro mnogo ćeš lakše ustati iz kreveta i u miru odraditi svoje jutarnje rituale.

Image
Foto: Unsplash