One su im konkurencija

Zašto neki muškarci preziru snažne, alfa žene?

Daleko od toga da muškarci ne vole snažne žane, no uvijek ima onih pojedinaca koji se mrze suočiti s činjenicom da postoje žene koje su snažnije, pametnije i neovisnije od muškaraca

hanna-postova-F7ayfiqDeMk-unsplash.jpeg
Foto: Unsplash

Unatoč tome što je naše društvo napredovalo, i dalje postoji velik broj pripadnika muškog spola koji jednostavno ne vole snažne žene te pokušavaju učiniti sve kako bi pokazali da su oni bolji i uspješniji. Zašto?

Image
Gospodin savršeni

Za muškarce s ovih 10 kvaliteta kažu da su najbolji partneri

Ako si i sama jedna od snažnih i neovisnih žena, budi spremna na to da te većina muškaraca naprosto neće pretjerano voljeti. Naime, kroz povijest se od pripadnika muškog spola očekivalo da budu 'snažniji' i da spašavaju dame u nevolji. Ta potreba da budu naši junaci ostala im je ukorijenjena i do današnjeg dana, a tome je doprinijelo i naše patrijarhalno društvo u kojem su muškarci dominantni te imaju primarnu kontrolu nad društvenim, političkim, ekonomskim i kulturnim institucijama.

Od samih početaka naše civilizacije, muškarci imaju stvorenu tu 'herkulovsku' sliku zbog koje se osjećaju superiorno i dominantno. Kada je žena 'slabija' od njih, njihov ego raste. Od nas žena očekuje se da budemo emotivne, nježne i krhke, a ne snažne. No ako primijete da nam nisu potrebni, tada su u problemu. Alfa žene muškarce tjeraju da posumnjaju u vlastitu vrijednost, a to je nešto što nas društvo nije naučilo. 

No vremena se polako mijenjaju pa je tako sve veći broj onih muškaraca koji se ne boje dominantnih žene i koji podržavaju svoje partnerice i njihov uspjeh. Nažalost, uvijek će tu biti i oni muškarci koji će ponižavati žene, i to samo zato jer se boje njihova uspjeha. Za to postoje i određeni razlozi, a pet najčešćih razloga zašto muškarci ne vole snažne, alfa žene otkrivamo u nastavku.

Imaju potrebu biti snažniji u odnosu

Muškarci u svakom odnosu sa ženom imaju potrebu biti snažniji, a to je naprosto dio njihove 'muškosti'. To se ne slaže s ponašanjem alfa žene jer su one često superiornije u odnosu pa takve žene smatraju svojevrsnom prijetnjom. Ako vide ženu koja je snažna i neovisna te sposobna brinuti se sama o sebi, to potkopava njihovu sposobnost da se osjećaju muževno i snažno i radi toga počinju prezirati snažne žene.

shimmer fallback

Sve je stvar kontrole

Slabe žene lako je kontrolirati. Snažne žene to nikome ne dopuštaju. Muškarci koji ne vole alfa žene najčešće imaju potrebu kontrolirati svoje partnerice. Oni žele umanjiti snagu i samopouzdanje kod žena kako bi mogli njima 'upravljati'.

shimmer fallback

Alfa žene su im konkurencija

Brojni muškarci u sebi imaju urođenu potrebu da pobjeđuju i da se stalno dokazuju. Alfa žene za njih predstavljaju konkurenciju, nekoga tko bi ih mogao nadjačati. Umjesto da na njihovu unutarnju snagu gledaju kao na prednost, oni to vide kao prijetnju.

shimmer fallback

Tjeraju ih da rade više i boje se njihova uspjeha

Muškarci ne cijene slabe žene, ali ne vole ni super-snažne alfa žene. Vole se natjecati, ali užasno se boje mogućnosti da žena u nečemu bude bolja od njih, osobito kad je riječ o poslu i karijeri.

shimmer fallback

Snažne žene tjeraju ih da se suoče sa svojom nesigurnošću, a s tim se ne mogu nositi

Neki muškarci imaju velikih problema sa svojim egom, a alfa žene u njima bude nesigurnost i tjeraju ih da se suoče sa svojim najvećim strahovima. Često ih pobjeđuju, a oni se s tim teško nose. Umjesto da nauče važne lekcije, oni će radije potajno prezirati žene koje su bolje od njih. Smatraju da je lakše 'srušiti' ženu nego se popeti na njezinu razinu.

shimmer fallback

Dakako, valja imati na umu da se ove tvrdnje ne odnose na čitav muški rod, već samo na pojedince koji se mrze suočiti s činjenicom da postoje žene koje su snažnije, pametnije i neovisnije od njih samih, bilo da je riječ o odnosima, poslu ili nekom drugom životnom aspektu.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.