Kao lutke u Mjesečevim rukama

Sve što ste htjeli znati o Mjesecu…

Kao lutke u Mjesečevim rukama

Iako je od svih nebeskih tijela najbliži Zemlji, Mjesec i dalje ostaje velikom zagonetkom. Koja je njegova prava uloga unutar ovog svijeta i na koji način on utječe na ljude? Već od najranijih vremena Mjesec je svojim prisustvom na nebu privlačio pažnju ljudi. Svojom veličinom i sjajem priskrbio si je zajedno sa Suncem privilegirani položaj ključnog faktora za određivanje referentnog okvira protjecanja vremenskih ciklusa. Bilježenje vremena u prošlosti je bilo preduvjet nastajanja svih velikih civilizacija koje bez raspoznavanja godišnjih i mjesečnih ritmova jednostavno nisu mogle računati na svoj opstanak. Potreba kreiranja kalendara produbljivala je odnos ljudi spram neba i stvorila neraskidivu povezanost onog što je gore s onim što je dolje.

Astrologija je bila prisutna u svim porama života i zajedno s mitologijom određivala načine tumačenja svijeta koji nas okružuje. Prema najstarijim poznatim pisanim dokumentima ključni trenuci razvoja zapadne astrologije desili su se negdje tri tisuće godina prije Krista u području Mezopotamije. Tada se po prvi puta jasno počela određivati konzistentna terminologija koja je na kraju rezultirala univerzalnim simboličkim jezikom koji se proširio na sve strane.

Postepeni razvijanjem astrologije kreirao se i svima poznati zodijak od 12 znakova koji su pratili kruženje Zemlje oko Sunca. Taj takozvani Sunčevi Zodijak svima je dobro poznat i koristi se na bezbrojne različite načine, od dnevnih novina do psihoterapije. Ono što je puno manje poznato je da je u prošlosti jednako tako postojao i Mjesečev zodijak, koji je po svemu sudeći bio stariji od onog Sunčevog. On se sastojao od 28 dijelova, takozvanih Mjesečevih kuća, koji su pratili mjesečno kretanje Mjeseca u odnosu na istaknute zvijezde stajačice. Iz tog vremena smo naslijedili podjelu tjedna na sedam dana, te mjeseca na četiri tjedna. Tokom različitih vremena Mjesec je u astrologiji igrao značajnu ulogu i smatrao se jednim od glavnih faktora pri određivanju osobnosti. Povezivalo ga se s emocijama, nesvjesnim i instinktivnim reakcijama. Preko njegove pozicije u karti procjenjivalo se koliko se pojedina osoba osjeća sigurnom u ovom svijetu, te kako se uklapa u postojeće prirodne i društvene zajednice.

Image
Mjesec - utjelovljenje ženskog principa

Iako su ga drevne civilizacije doživljavali kao da je muškog roda, što se u našem jeziku održalo u samom imenu, kasnije je Mjesec postao utjelovljenjem majčinskog i općenito ženskog principa. Taj pomak najvjerojatnije se dogodio tokom uspostavljanja patrijarhalnih društvenih uređenja i označavao je promjene koje su nastale u načinu doživljavanja svijeta koji nas okružuje. U takozvanoj karmičkoj astrologiji Mjesec je uz Saturna i južni Mjesečev čvor najsnažnija poveznica s prošlim životima. On je tu neka vrst univerzalne memorije koja iz inkarnacije u inkarnaciju pamti svaki naš pokret i svaku našu riječ. Poznato vrćenje filma unatrag koje nastupa u trenutku smrti ustvari je uspostavljanje kontakta s Mjesečevom sferom. U toj Mjesečevoj memoriji osim sveukupne osobne karme pohranjena je šira porodična i nacionalna karma koja oblikuje naše život. Na putu do prosvjetljenja i oslobođenja potrebno je prije svega odvojiti se od Mjesečevog utjecaja. Takav način razmišljanja prisutan je u brojnim gnostičkim i hermetičkim učenjima koja su duhovni razvoj pojedine osobe gledala u kontekstu niza planetarnih sfera.

Kako bi se neka duša inkarnirala na Zemlji ona putuje redom kroz sfere svih vidljivih planeta Sunčevog sustava i na kraju dolazi do one Mjesečeve koja je najbliža našem planetu. Ista stvar, ali obrnutim redoslijedom, se odvija i nakon smrti kada se duša s novostečenim iskustvima vraća tamo otkuda je došla. Mjesec u tom konceptu igra ulogu mjesta na kojem duše čekaju svoj ulazak i izlazak iz materijalnog svijeta. Snažna povezanost Mjeseca s materijalnom stvarnošću u astrologiji je dodatno istaknuta njegovim vladarstvom nad znakom Raka i egzaltacijom u znaku Bika. Bik je najmaterijalniji od svih znakova Zodijaka, a Rak simbolički predstavlja maternicu kroz koju se svatko rađa u ovom svijetu. Nećemo puno pogriješiti ukoliko Mjesec zbog toga prozovemo našom najjačom karikom koja nas tjera na boravak ovdje gdje jesmo. Iz tog razloga postaje očiglednim zašto se u spomenutim ezoterijskim učenjima stalno insistiralo na rješavanju problema Mjeseca.

Image
Negativni mjesečev utjecaj

U razjašnjavanju negativnog Mjesečevog utjecaja gnostici su otišli još korak dalje i negativnim proglasili čitav Sunčev sustav i planete u njemu. Po njima, Sunčev sustav je neka vrsta svemirske zamke koju je kreirao nesavršeni bog (demijurg) kako bi zatočio ljudske duše. Tu se gnostici suštinski razlikuju od većine ostalih ezoterijskih učenja koja neprestano tvrde kako smisao inkarniranja duša leži u njihovom usavršavanju kako bi se kasnije mogle sjediniti s Bogom. Gnostički koncept odbacuje svaku pomisao o svemiru kao velikoj duhovnu školu i opisuje ga kao jedno mračno i neprijateljsko mjesto za ljudske duše. Svima onima koji se žele spasiti preostaje da se što prije probude iz sna koji doživljavaju kao jedinu stvarnost i vrata u područje istinskih vrijednosti i istinskog Boga. Pri tome im veliku pomoć može pružiti poznavanje astrologije jer na taj način dobivaju ključeve za slobodan prolazak kroz kontrolne punktove smještene unutar planetarnih sfera.

Snažan utjecaj na ljude

U novije vrijeme i znanost je počela potvrđivati prisutnost snažnog utjecaja koji Mjesec ima na ljude. Prema Sveučilištu u Leedsu, tijekom razdoblja punog mjeseca broj liječničkih konzultacija raste. Broj pacijenata raste za 3,6 posto, što u bolnicama iznosi oko tri dodatna pacijenta za svaku operaciju. Istraživači nisu nagađali o prirodi problema povezanih s Mjesecom ili zašto je do njih dolazilo, već su jednostavno rekli «čini se kako to nije u vezi sa anksioznošću ili depresijom». Prema drugom istraživanju na slovačkom Institutu preventivne i kliničke medicine u Bratislavi, gdje su praćeni rezultati tijekom 22-godišnjeg razdoblja, napadi astme i gihta dosežu vrhunac tijekom mladog i punog mjeseca. Podaci o 140,000 porođaja u New Yorku pokazali su male ali sustavne varijacije u rođenjima tijekom razdoblja od 29,53 dana – koliko je duljina mjesečevog ciklusa, s vrhunskom plodnošću u posljednjoj četvrtini. Vrhunac plodnosti u trećoj četvrtini sugerira kako razdoblje smanjivanja svjetlosti točno nakon punog Mjeseca može pospješiti ovulaciju.

Studija na Floridi o ubojstvima i oružanim napadima pokazuje veliko povećavanje oko punog mjeseca. Jedna druga studija provedena u tri policijske postaje pokazuje kako je broj zločina u doba punog mjeseca mnogo veći nego u ostalim razdobljima. Četverogodišnja studija automobilskih nesreća govori kako je njihov broj najniži na dan punog mjeseca, no najveći dva dana ranije. Nesreće su češće tijekom razdoblja rasta, nego tijekom razdoblja opadanja. Ispitivanja 800 pacijenata s urinarnom retencijom primljenih u floridske bolnicu tijekom tri godine, pokazala je višu retenciju tijekom mladog mjeseca, u usporedbi s ostalim fazama ciklusa. Zanimljivo je da pacijenti nisu pokazivali druge dnevne, mjesečne ili sezonske ritmove u njihovim problemima s retencijom.

Image
Utjecaj mjesečeva ciklusa na mršavljenje, plodnost, ponašanje…

Čak i ono što jedemo ili pijemo pod utjecajem je mjesečevog ciklusa. Znanstvenici su promatrali prehrambene navike 694 odrasle osobe i zaključili: u doba punog mjeseca postoji 8-postotno povećavanje unosa hrane i 26-postotno povećavanje konzumiranja alkohola. Dok znanstvenici uspješno dokazuju postojanje Mjesečevih utjecaja, ono što još nisu točno ustanovili su način njegovog djelovanja. Do sada su ispitali teoriju kako Mjesec izaziva promjene kroz svoje gravitacijsko djelovanje. Zadnje istraživanje ukazuje i na utjecaj koji se manifestira na ljudskim hormonima. Činjenica je da Mjesečev ciklus ima utjecaj na ljudsku reprodukciju, posebno na plodnost, ciklus menstruacije i rađanje. Više je nego izvjesno da i ostali događaji povezani s ljudskim ponašanjem, poput prometnih nesreća, kriminala i samoubojstava, imaju veze s Mjesečevim ciklusom. Iako mehanizam djelovanja tek čeka daljnja istraživanja poznavanje ove vrste bioritma može biti korisno u policijskoj i medicinskoj praksi.

Image
Tko je stvorio Mjesec?
U svojoj novoj knjizi nazvanoj «Tko je stvorio Mjesec» engleski pisac Christopher Knight, poznat po bestseleru «Hiramov ključ» kojeg je napisao s Robertom Lomasom, postavlja niz fascinantnih i izazovnih pitanja vezanih uz ovo zemlji najbliže nebesko tijelo. Među njima se naročito ističu ona vezana uz mogućnost umjetnog Mjesečevog porijekla. Knight izražava sumnju u postojeće priče o slučajnom nastajanju simbioze između našeg planeta i njegovog satelita. Kao prilog tome navodi niz nevjerojatnih podataka:

Mjesečeva starost - Izgleda da je Mjesec stariji od Zemlje. Stijene koje su na Zemlju donijele misije Apollo stare su uglavnom između 3.3 i 4.6 bilijuna godina, a jedna čak i 5.2. Najstarije stijene na Zemlji kreću se oko 4.1 bilijuna godina.

Mjesečev promjer - Ne postoji ni jedan astronomski razlog «koincidencije» da Mjesec gledano sa Zemlje točno prekriva Sunčev disk i time izaziva njegovo pomračenje.

Čudna orbita - Naš Mjesec je jedini mjesec unutar Sunčevog sustava koji ima stacionarnu, skoro savršeno kružnu putanju.

Magnetsko kamenje - Mjesečevo kamenje je magnetizirano. To je vrlo čudno pošto na Mjesecu nema nikakvog magnetskog polja.

Neobični metali - Mjesečeva površina je puno tvrđa nego što se očekivalo. Prilikom bušenja astronauti su pronašli minerale koji u sebi sadrže velike količine titana. Titan se inače koristi u avioindustriji kao sastavni dio konstrukcije najmodernijih aviona. Također su pronađene i velike količine uranijuma 236 i neptunija 237, koji oboje nisu prisutni na Zemlji.

Mjesečeva prašina - Očekivalo se da zbog Mjesečeve starosti njegovu površinu pokriva duboki sloj prašine. No, taj sloj iznosi samo par centimetara. Gdje je nestala sva ta silna prašina?

Mala jezgra - Sveučilište u Arizoni predviđa da Mjesec ima sićušnu metalnu jezgru, što je vrlo neobično.

Igor Ognjenović
Preuzeto s: www.grombol.comImage